Kids Culinair Zoetermeer: Een eiland vol lekkers!

Van 4 t/m 6 juli vindt de 2014-editie van Culinair Zoetermeer plaats. Tijdens dit weekend wordt de Markt in Zoetermeer omgetoverd tot een groot culinair dorp waar 14 restaurants uit Zoetermeer zich van hun beste kant laten zien. Dit jaar komen niet alleen de volwassenen, maar ook de kinderen vol …

Van 4 t/m 6 juli vindt de 2014-editie van Culinair Zoetermeer plaats. Tijdens dit weekend wordt de Markt in Zoetermeer omgetoverd tot een groot culinair dorp waar 14 restaurants uit Zoetermeer zich van hun beste kant laten zien.

Dit jaar komen niet alleen de volwassenen, maar ook de kinderen vol aan hun trekken. Met heel veel trots organiseert Francesca Kookt! samen met Stichting Floravontuur Promotie Zoetermeer namelijk Kids Culinair Zoetermeer!

Kids Culinair Zoetermeer_programma 2014_2

In 2013 was Culinair Zoetermeer er ook voor kinderen. Vanwege het grote succes van het kinderprogramma gaan we het dit jaar herhalen, groter dan ooit! Tijdens Kids Culinair, op het Dobbe eiland naast het terrein, halen we alles uit de culinaire kast voor de kinderen.

Nieuwe generatie lekkerbekken

Samen koken met kinderen is niet alleen heel leuk, maar ook belangrijk. Het leert ze op jonge leeftijd dat eten niet iets is wat uit een pakje komt. Dat je zelf met verse ingrediënten aan de slag kunt en daar hele lekkere en creatieve dingen van kunt maken.

Kids Culinair Zoetermeer_programma 2014_4

Kinderen die in aanraking komen met echt eten groeien daardoor hopelijk op tot een nieuwe generatie lekkerbekken die bewust omgaan met voeding en gezond en gevarieerd eten.

Koken op een eiland

Daarom organiseren we ook dit jaar weer speciaal iets voor kinderen op een wel heel bijzondere locatie. Het eiland in de Dobbe (linksboven op het kaartje) wordt volledig ingericht voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.

Kids Culinair Zoetermeer_programma 2014_culinair dorp

Tijdens Kids Culinair kunnen ze deelnemen aan tal van activiteiten zoals kinderkookworkshops, proefsessies en culinair knutselen. Er kunnen zelf verse sappen gemaakt worden, er zijn leuke speelactiviteiten, een culinaire wedstrijd en zelfs ouders kunnen deelnemen aan een workshop. Laat de zon maar flink schijnen, want dan wordt er ook gepicknickt in het gras!

Wat staat er op het menu

Kids Culinair wordt gehouden op zaterdag 5 en zondag 6 juli en is toegankelijk van 13.00 – 18.00 uur. Kinderen betalen 1 flora (€ 2,50) toegang en zijn daarmee het hele weekend welkom. Ouders en begeleiders mogen gratis mee naar binnen.

Je vindt het volgende op het menu:

Workshops voor kinderen

Francesca geeft dagelijks 3 workshops met verschillende thema’s: Fliere Fruit, Gekke Groenten en Lekker Snoepen. In de workshops (die ongeveer 45 minuten duren) gaan de kinderen samen met Francesca aan de slag met verse ingrediënten en maken daarmee 2 heerlijke gerechtjes per workshop. Natuurlijk eten we het ook samen op, aan een van de picknicktafels of lekker op een kleed in het gras!

Kids Culinair Zoetermeer_programma 2014_5

Workshops voor ouders

Voedingsconsulente Linda Peek van Lekker eten met Linda geeft dagelijks 3 workshops voor ouders. In deze workshop staan suikers die we dagelijks binnen krijgen centraal. Ze laat zien in welke producten ongemerkt veel suikers zitten en gaat met de ouders aan de slag met 4 recepten waarmee je dagelijkse producten zelf kunt maken met weinig tot geen geraffineerde suikers. De workshops duren 45-60 minuten.

Lekker eten met Linda

Voor alle workshops geldt:

– De eerste workshop start om 14.00 uur
– Inschrijven voor de workshops is alleen mogelijk op de dag zelf, inschrijfformulier is beschikbaar op het eiland
– Aan de workshops van Francesca kunnen maximaal 10 kinderen per keer deelnemen
– Aan de workshops van Linda kunnen maximaal 8 ouders per keer deelnemen

Culinaire knutseltafel

Je eigen koksmuts, placemat, sieraden van pasta maken of visjes van origami vouwen? Aan deze tafel kan het allemaal! De kinderen kunnen zich uitleven en gaan daarna als echte aangeklede kok weer naar huis of op de foto op het eiland.

Kids Culinair Zoetermeer_programma 2014_6

Wedstrijdtafel

We hebben ook een leuke wedstrijd op het eiland! Wie maakt de meest creatieve boterham van Zoetermeer? Maak jij er een vrachtwagen van? Of een vis, een bloem, een chimpansee of spongebob? Laat je fantasie de vrije loop en maak de tofste boterham die je kunt bedenken. Aan het einde ga je op de foto met je creatie en de mooiste creatie van de dag wint een hele mooie prijs.

Kids Culinair Zoetermeer_programma 2014_7

Proeven met Marjolein

Marjolein de Vlaam is schrijfster van het kinderkookboek Wereldeters. Een geweldig boek voor kinderen waarmee ze op smaakreis rond de wereld gaan. Marjolein is ook aanwezig tijdens Kids Culinair.

Kids Culinair Zoetermeer_programma 2014_8

Schuif aan bij haar aan tafel, speel de quiz en doe mee aan de blindproefsessie. Wie durft alles te proeven? Enthousiast geworden na het proeven? Het boek Wereldeters is uiteraard ook te koop, kunnen jullie thuis verder op reis.

Streekbox_wereldeters

Streekbox – regionaal en vers bij je thuisbezorgd

Terwijl de kinderen aan het koken of spelen zijn, kunnen de ouders kennismaken met Streekbox. Een van de favorieten van Francesca Kookt! Streekbox levert namelijk verse, regionale en duurzame seizoensproducten bij je thuis. Ideaal om thuis makkelijk gezond te eten en ook kennis te maken met nieuwe smaken. Bij de producten die Streekbox thuisbezorgd zit altijd een handig receptenboekje.

streekbox

Op de foto als echte kok!

Op het eiland hebben we alles liggen om je te verkleden als echte kok. Kies je favoriete outfit en laat je fotograferen door een echte fotograaf! Dit wordt mede mogelijk gemaakt door Post Produktie en 3Dmij.

Kids Culinair Zoetermeer_programma 2014_fotoshoot

Zelf verse sappen maken

Van Cuisinart mogen we 2 sap juicers lenen en daarmee kunnen de kinderen zelf verse fruit- en groentesappen maken. Bij het ‘juice station’ ligt tal van fruit en groente waaruit kinderen zelf hun favorieten mogen kiezen. Krukje erbij en juicen maar. En misschien doen we er dan stiekem ook nog een stengel bleekselderij of wat rode biet door zodat ze ook kunnen proeven wat dat met de smaak doet.

Kids Culinair Zoetermeer_programma 2014_cuisinart juicer

Het duurzame visspel van Stichting MSC

MSC is het keurmerk voor duurzaam gevangen vis. De stichting die hier met veel passie en toewijding voorlichting over geeft is vriend van Francesca Kookt! en daarom zijn zij ook aanwezig op Kids Culinair met een aantal van hun Fish & Kids activiteiten. Zo gaan ze bijvoorbeeld het duurzame visspel met de kinderen spelen. Lekker hengelen naar vis in een vijver! Ook krijgen de kinderen een leuk speelblad mee naar huis waardoor ze spelenderwijs meer leren over duurzame vis.

Duurzaam vissen

Cool Bear – de suikervrije kinderlimonade

Trots zijn we op de laatste deelnemer van Kids Culinair: Cool Bear is een nieuwe limonade voor kinderen zonder suiker. Berelekker, natuurlijk, gezoet met stevia en ontstaan vanuit oprechte passie en gedrevenheid om kinderen met minder suiker te laten opgroeien. Cool Bear heeft een mooi verhaal te vertellen en lekkere limonade (in 4 smaken) om te laten proeven. En dat is precies wat ze gaan doen op het eiland.

Kids Culinair Zoetermeer_programma 2014_cool bear

Spelen en plezier maken

Er zijn veel toffe culinaire activiteiten op het eiland op 5 en 6 juli. Eenmaal op het eiland mag je overal aan meedoen. Maar niets moet en alles mag. Zo kun je bijvoorbeeld een van de spelletjes doen die op het eiland staan, mag je lekker chillen in een fatboy of kijken naar een van de activiteiten.

Last but not least: Lopen op het water!

We zitten natuurlijk op een eiland en daarom vonden we het een geweldig idee om ook een leuke activiteit op het water te doen. En met dank aan een van onze hoofdsponsors, Kinderdagverblijf De Drie Ballonnen en Essisme, is dat gelukt! Op zaterdag 5 juli kun je namelijk lopen op het water in een van de waterballen.

Aquabubble-Banner-One-Events

Hoera voor onze sponsoren!

Kids Culinair organiseren we niet vanuit een winstoogmerk, maar als een extraatje voor de kinderen. Om ze een leuke middag te geven en tegelijkertijd kennis te laten maken met echt eten. De entree van 1 flora die we heffen is om alle ‘hardware’ op het eiland te bekostigen. Want je begrijpt, normaal hebben we hier geen elektriciteit en tenten bijvoorbeeld. Maar alle activiteiten kosten natuurlijk ook geld en die kunnen we dit jaar allemaal bekostigen met dank aan onze geweldige sponsoren! Waar ik nu even schaamteloos reclame voor ga maken, omdat ik zo blij met ze ben.

Kids-Culinair-Zoetermeer_programma-2014_sponsors

Kinderdagverblijf De Drie Ballonnen uit Zoetermeer: een van de grootste, en wat mij betreft, beste kinderdagverblijven uit Zoetermeer. Maar nou ben ik wellicht wat gekleurd in mijn mening, omdat mijn peuter er al 3 jaar met een grote glimlach vandaan komt.

Essisme: Een visie die kinderen en opvoeders bewust maken van processen rondom sociaal-emotioneel ontwikkelen. De verschillende tools en trainingen geven handvatten om via de gemeenschappelijke taal van de visie elkaar beter te begrijpen, kinderen te begeleiden en meer inzicht te krijgen welke rol je als opvoeder speelt.

Dutchwyse: De creatieve en flexibele ICT-partner van Zuid-Holland. Voor oplossingen die ervoor zorgen dat je bedrijf op vele vlakken efficiënter opereert ben je bij hen aan het juiste adres. Door hun jarenlange ervaring weten ze ook exact hoe die concreet en snel geïmplementeerd moeten worden.

BusinessConnect: Sinds 1987 een van de meest deskundige en betrouwbare partners op het gebied van bedrijfsmakelaardij, bedrijfsovername, beleggingsobjecten, waardebepalingen/taxaties en winkelruimte. Zowel in de Randstad als in het Noorden van het land vanuit de vestiging in Assen.

HouseConnect: Door actief het aanbod in de huurwoningmarkt en woningzoekenden aan elkaar te koppelen brengt HouseConnect woningzoekenden en –eigenaren snel bij elkaar. Gericht op de regio ‘ Groot Zoetermeer’ en in staat om het hele proces van woningverhuur van A tot Z te begeleiden.

Ridemi: Binnen de boekhoud-/administratie- en accountantskantoren is Ridemi de sparringspartner voor MKB-ondernemers en particulieren in en rondom Zoetermeer. Wanneer het gaat om financiële, juridische, fiscale en strategische vraagstukken. Persoonlijk contact en adviserend vermogen onderscheidt Ridemi van de rest.

Miss Deedy: niet alleen co-blogger van Francesca Kookt!, maar ook nog eens DJ en designer. Zij maakte belangeloos de huisstijl voor Kids Culinair en alle opmaken die we nodig hebben voor het event! Meer informatie over Miss Deedy vind je op haar site.

Jullie komen toch ook?

Alles wordt in werking gesteld om er 2 fantastische dagen van te maken voor de kids. Ik en de rest van mijn enthousiaste team (ook een HOERA voor alle vrijwilligers) hebben er enorm veel zin in. We hopen jullie ook en we zien jullie graag allemaal op zaterdag 5 en zondag 6 juli in Zoetermeer 🙂

Kids Culinair Zoetermeer_programma 2014_9

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer