Het was mijn zoontje Jessey die me inspireerde om deze feestelijke ijstaart te maken. We waren aan het overleggen wat voor verjaardagstaart we voor de Mr. zouden maken en we kwamen tot de conclusie dat hij eigenlijk helemaal niet van taart houdt, maar wel van ijskoffie. Of ik daarom een ijskoffietaart voor hem kon maken, was de conclusie van de 6-jarige. Ik vond het een perfect idee van de kleine man en ging aan de slag!
Laat ik vooraf wel even eerlijk zijn. Ik wilde eigenlijk alles zelf maken voor deze ijstaart, zowel de browniebodem als het koffie- en vanille-ijs. Maar dat lukte niet. Het was de week voor onze vakantie, mijn planning klapte al uit elkaar door alle deadlines en actiepunten en ik moest ook nog slapen…typisch geval van een veel te drukke moeder en daarom besloot ik om de browniebodem wel zelf te maken en gebruik te maken van kant-en-klaar ijs voor de vulling. Maar dat pakte dus geweldig goed uit en zorgde ervoor dat ik én snel klaar was én dat iedereen vond dat de taart geweldig lekker was! En laten we eerlijk zijn, er zijn ook heerlijke ijsvariaties te koop in de winkel.
Wat je nodig hebt voor 1 taart (genoeg voor een flink gezelschap, want het is een machtige taart)
- 100 gr pure chocolade 63 – 70 %, grofgehakt
- 100 gr boter, klontjes
50 gr witte chocolade - 2 eieren
- 125 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 tl vanille extract
- 25 gr bloem
- 25 gr cacaopoeder
- snufje zout
- 1 tl bakpoeder
- 100 gr chocolade fudge (ik gebruikte de helft van een reep Johnny Doodle Dark Chocolate Salty Fudge), grofgehakt
- 1 liter koffie-ijs (ik gebruikte 2 verpakkingen van Professor Grunschnabel Cafe el khalib ijs)
- 1 liter vanille-ijs
Het leuke van deze ijstaart: je kunt iedere ijssoort die je wilt met elkaar combineren. Denk aan chocolade- en mangoijs bijvoorbeeld of witte chocolade met frambozen.
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 30 minuten / Oventijd: 15 minuten / Afkoelen: 60 minuten / Opstijven: minimaal 120 minuten
-
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van een springvorm met een vel bakpapier en vet de randen in. Die van mij had een diameter van 24cm.
-
Smelt de pure chocolade en de boter au bain-marie of in de magnetron. Laat daarna afkoelen. Hak de witte chocolade in stukjes, leg op een bord en zet even in de vriezer.
-
Klop de eieren met de basterdsuiker en vanille extract goed schuimig met de (hand)mixer. Dit duurt ongeveer 4 minuten. Vouw daarna het afgekoelde chocolademengsel er heel rustig door met een rubberen spatel. Niet te hard roeren, want je wilt de luchtigheid behouden.
-
Zeef de bloem, cacaopoeder, zout en bakpoeder erboven en voeg de witte chocolade stukjes uit de vriezer toe. Vouw dit alles er ook rustig doorheen met de spatel.
-
Schep het beslag in de springvorm en bak deze circa 15 minuten in de oven. Het hart mag nog een beetje zacht zijn als je erop drukt, maar niet vloeibaar. Laat daarna helemaal afkoelen.
-
Terwijl de brownie aan het afkoelen is, smelt je de chocolade fudge au bain-marie. Laat afkoelen.
-
Haal de bakken ijs uit de vriezer en laat ze zacht worden zodat het schepbaar wordt. Schep het koffie-ijs in een kom, roer door en schep daarna over de browniebodem. Herhaal dit voor het vanille-ijs. ‘Drizzle’ daarna de vloeibare chocolade fudge over de taart met een lepel die je nonchalant heen en weer beweegt.
-
Dek de springvorm af en zet ‘m in de vriezer om op te stijven. Ideaal dit, want je kunt ‘m dus al een paar dagen eerder maken! Oh, en nog een belangrijke tip van mij: zet ‘m wel plat neer (en dus niet half schuin, terwijl je ‘m in je overvolle vriezer propt), want anders heb je een schuine ijstaart 😉
-
Haal de ijstaart uit de vriezer, snijd ‘m met een goed scherp mes die je even onder de warme kraan hebt gehouden in dunne punten en serveer direct.
Nou, dat werd een feestje hoor met deze ijstaart!
Recept & fotografie: Francesca