De food trends in 2024: wat gaan we eten (en wat niet)?

Alle kookliefhebbers opgelet! Met 2024 in aantocht (of zojuist gearriveerd) is het weer tijd om ons te verdiepen in wat dit nieuwe jaar gaat brengen. Welke trends nemen we mee en welke nieuwe dingen verwelkomen we? Ik verzamel food trends van 2024 voor je, zodat je aan het einde van …

Alle kookliefhebbers opgelet! Met 2024 in aantocht (of zojuist gearriveerd) is het weer tijd om ons te verdiepen in wat dit nieuwe jaar gaat brengen. Welke trends nemen we mee en welke nieuwe dingen verwelkomen we? Ik verzamel food trends van 2024 voor je, zodat je aan het einde van dit artikel weer helemaal op de hoogte bent.

Food trends 2024: wat blijft er?

We beginnen bij alle trends die we in 2023 hebben omarmd en die in het nieuwe jaar ook gewoon nog bij ons blijven.

Plantaardig eten blijft populair

De trend van plantaardig eten is al een aantal jaar aan de gang en die zal in 2024 ook niet stoppen. Steeds meer mensen zijn zich bewust van de impact van hun voedselkeuzes op het milieu en hun eigen gezondheid. Plantaardig eten is een goede manier om minder vlees te eten en zo je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Er zijn steeds meer plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren beschikbaar. Deze alternatieven zijn vaak even lekker en voedzaam als de traditionele producten. In 2024 zullen we zien dat deze alternatieven nog verder verbeteren en dat ze nog betaalbaarder worden. Vooral dat laatste is natuurlijk ontzettend goed nieuws.

In Huize Kookt zijn we niet vies van een stukje vlees, maar we eten tegelijkertijd ook steeds vaker vegetarisch en zelfs plantaardig. Ik merk dat ik daar creatiever van word en het levert ook de nodige heerlijke recepten op.

Ook de onbewerkt eten trend zet door

En dit sluit natuurlijk hartstikke mooi aan op plantaardig eten. Mensen willen steeds meer weten wat er in hun eten zit. Ze zijn op zoek naar voedsel dat zo min mogelijk bewerkt is, zodat ze zeker weten dat ze gezonde voeding binnenkrijgen. Deze trend zal zich in 2024 blijven ontwikkelen. We zullen zien dat er steeds meer aandacht is voor pure, onbewerkte ingrediënten. Ook zullen er meer producten op de markt komen die met minder toevoegingen zijn gemaakt.

Dat past ook bij het fenomeen dat we allemaal gezond oud willen worden. Mensen worden steeds ouder en ze willen ook op oudere leeftijd fit blijven. Voeding speelt daarbij een belangrijke rol. In 2024 zullen we zien dat er steeds meer aandacht is voor voeding die helpt om gezond ouder te worden. Er zullen meer producten op de markt komen die zijn gericht op het verbeteren van de cognitieve functie, het verlagen van het risico op chronische ziekten en het verhogen van de levensverwachting.

Wat zijn de nieuwe food trends voor 2024?

Naast deze trends zijn er ook een aantal toekomsttrends die we in 2024 voorbij zien komen. Het voelt bijna alsof ze nu al een beetje sluimeren, maar nog niet genoeg aandacht krijgen om daadwerkelijk succesvol zijn.

Gekweekt vlees

Een van deze trends, die opvallend genoeg haaks staat op wat hierboven is beschreven, is de ontwikkeling van lab-gekweekt vlees. Lab-gekweekt vlees is vlees dat in een laboratorium wordt geproduceerd, zonder dat daar dieren voor worden geslacht. Het is natuurlijk diervriendelijker en ook duurzamer, maar ik heb er zo mijn bedenkingen bij.

Een andere toekomsttrend is de ontwikkeling van 3D-geprint voedsel. 3D-geprint voedsel is voedsel dat in een 3D-printer wordt geprint. Deze voeding heeft soms weinig weg van eten, maar meer van kunst. In een aantal restaurants gebruiken ze het al en ik moet zeggen dat ik vaak erg onder de indruk bent! Maar of je het ook tegen gaat komen in mijn recepten? Ik betwijfel het.

Worden we blij van de food trends in 2024?

Ik vind ze veelbelovend! Er is steeds meer aandacht voor gezonde, duurzame en persoonlijke voeding en dat is natuurlijk altijd goed. Sowieso voor iedereen die houdt van koken, want het betekent dat er steeds meer lekkere en gezonde gerechten te maken zijn!

Tips voor koken met de trends in 2024

Als je wilt koken met de trends in 2024, kun je het volgende doen:

  • Gebruik meer plantaardige ingrediënten. Er zijn veel lekkere en voedzame plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren.
  • Kies voor minimaal bewerkte ingrediënten. Zo weet je zeker dat je gezonde voeding binnenkrijgt.
  • Experimenteer met nieuwe recepten. Er zijn veel lekkere en gezonde recepten te vinden die passen bij de trends in 2024.

En zorg er natuurlijk voor dat je mij volgt! Op mijn Instagrampagina deel ik dagelijks de fijnste tips en lekkerste recepten.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer