Wat heb je nodig als je op jezelf gaat wonen? De keuken-editie

Er komt vrijwel altijd een moment dat je het huis uitgaat en op jezelf gaat wonen. Dan is het toch fijn als je goed voorbereid bent. Dingen als een fijne bank, mooie tv en uitgebreid servies worden zelden vergeten, maar in de keuken zien we toch vaak nog het een …

Er komt vrijwel altijd een moment dat je het huis uitgaat en op jezelf gaat wonen. Dan is het toch fijn als je goed voorbereid bent. Dingen als een fijne bank, mooie tv en uitgebreid servies worden zelden vergeten, maar in de keuken zien we toch vaak nog het een en ander over het hoofd. Daarom deel ik in dit artikel 7 keukenitems die je absoluut nodig hebt als je op jezelf gaat wonen

Op jezelf wonen – waar moet je aan denken?

Voor jonge mensen die voor het eerst op zichzelf gaan wonen, kan de keuken een enigszins intimiderende plek lijken. Maar maak je geen zorgen! Met de juiste keukenspullen en een beetje enthousiasme kun je heerlijke maaltijden bereiden zonder er direct op leeg te lopen. Volgens het Nibud kost je eerste uitzet sowieso al gemiddeld € 7439,- (met uitschieters naar de € 13.000), dus het is mooi meegenomen als je tijdens het kopen van je keukenuitzet een beetje op de kleintjes kan letten.

Deze items zijn onmisbaar in de keuken als je op jezelf gaat wonen

Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van wat voor soort thuiskok je bent. Draai je je hand niet om voor vijf gangen, dan heb je meer nodig dan hieronder staat beschreven. Maar vind je het gewoon fijn om lekker te kunnen koken en dat de ene dag uitgebreider te doen dan de week erop, dan zijn onderstaande items echt perfect.

1. Pannen

Een inkoppertje misschien, maar in de wereld van de pannen heb je zoveel keuze dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Ook in het budget scheelt het enorm veel. Je hoeft niet het duurste van het duurste te hebben om goed te kunnen koken, maar er zijn wel een paar soorten pannen die onmisbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan een hoge pan voor soepen of het koken van pasta. In een goede koekenpan bak je de lekkerste biefstukken of een mooi visje. De steelpannetjes zijn perfect voor het maken van kleinere gerechtjes en zelf bak ik daar regelmatig een appeltje in voor bijvoorbeeld op mijn havermout. Ook adviseer ik je om alvast te kijken naar een goede wok. Daar ga je echt veel plezier van hebben! Hou bij het aanschaffen van de pannen voor jouw uitzet rekening met de bron waarop je straks kookt, zoals inductie of gas. De pan moet daar wel op ‘passen’.

2. Keukenmessen

Keukenmessen zijn ook van die items die echt het verschil kunnen maken. Uiteraard lopen de prijzen hier ook weer erg uiteen. Je hebt ze zelfs tot wel € 500,-! Dat is niet nodig om een lekkere maaltijd te bereiden, maar goede messen zijn essentieel voor het makkelijk snijden van groenten, vlees en andere ingrediënten. Een broodmes en een kleinere schilmesje kunnen ook van pas komen.

3. Keukengerei

Je weet pas wat je mist als je een lekkere cake wil bakken en je grijpt vol naast de spatel. Of je wil je biefstukje omdraaien en de tang ontbreekt. Een set van keukengerei zoals spatels, pollepels, tangen en een garde zijn dan ook onmisbaar in de keuken. Hier hoef je dan weer niet krom voor te liggen, want voor nog geen € 5,- heb je al een beginnersset bij Hema op de kop getikt.

4. Ovenvaste Schotel

Een ovenschaal is perfect voor het bereiden van ovenschotels, lasagnes en gegrilde gerechten. Kies voor een schaal die zowel in de oven als in de magnetron kan worden gebruikt, zodat je er (helemaal in het begin) maar een hoeft aan te schaffen.

5. Maatbekers en een keukenweegschaal

Ook dit is weer zo’n geval van ‘je weet pas wat je mist als je het nodig hebt’. Zorg ervoor dat je deze aanschaft voordat je gaat bakken, want van gewichten en hoeveelheden inschatten is nooit een taart lekkerder geworden. Ook hiervoor geldt weer dat dit niet veel geld hoeft te kosten.

6. Bewaarbakjes

En als je ze ergens los kan vinden, raad ik je direct aan om extra deksels te kopen. Deze zijn namelijk altijd kwijt, om gek van te worden. Zonder gekheid, het is heel handig om alvast een voorraad bewaarbakken in te slaan. Stel je voor dat je een keer te veel hebt gekookt of je snijdt alvast de groente voor, dan is het altijd fijn om dit in een goed en luchtdicht bewaarbakje te kunnen doen. Let er meteen op dat ze in de vriezer kunnen.

7. Slowcooker of Instant Pot

Is een slowcooker essentieel? Niet per se. Is het heel handig en maak je er de lekkerste gerechten mee? Dat zeker! Deze ossobucco kan bijvoorbeeld ook perfect in de slowcooker. Het fijne aan zo’n apparaat is dat je ‘s ochtends het avondeten kan bereiden en dat je ‘s avonds geniet van een heerlijke maaltijd.

Met deze belangrijke keukenspullen is jouw uitzet wat betreft de keuken al bijna compleet. Op deze manier kun je een breed scala aan heerlijke maaltijden bereiden zonder dat je heel veel geld aan items hebt uitgegeven. Wil je het direct inzetten om goed te koken, maar heb je nog geen inspiratie? Koop dan mijn 365 dagen kookboek: voor iedere dag een heerlijk recept!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer