FoodBlogSwap: Rozijnen speltbrood van Marion

Na maanden schaamteloze afwezigheid vond ik het in het nieuwe jaar weer tijd worden om mee te doen aan de FoodBlogSwap. Want het is zo leuk, snuffelen op de blogs van andere foodies en vervolgens aan de slag te gaan met nieuwe recepten. Voor mij is de FoodBlogSwap het moment …

Na maanden schaamteloze afwezigheid vond ik het in het nieuwe jaar weer tijd worden om mee te doen aan de FoodBlogSwap. Want het is zo leuk, snuffelen op de blogs van andere foodies en vervolgens aan de slag te gaan met nieuwe recepten. Voor mij is de FoodBlogSwap het moment om eens buiten mijn comfortzone te stappen. Want er zijn nog zoveel gerechten die ik nog niet heb gemaakt. Gelukkig maar, voldoende inspiratie dus om te blijven koken voor de blog.

Deze maand mocht ik koken van Marion’s Kitchen Stories. Ik moet eerlijk bekennen dat ik Marion’s blog nog niet kende. Maar daarvoor is de FoodBlogSwap dan ook bedoeld. Marion woont in Limburg met man en hond en is gek op brood bakken. En als er iets is wat ik echt nooit doe dan is het, jawel, brood bakken. Ik vind het altijd prachtig om te zien, ruiken en proeven dat zelfgebakken brood. Maar ik doe het dus niet. Misschien omdat het me te lang duurt. Kneden, rijzen, wachten, rijzen, etc. En dan kijk je rond op Marion’s blog en zie je al die heerlijke broden. Natuurlijk had ik kunnen kiezen voor een koekje, taartje of een van de andere niet-brood recepten. Maar dat ging me te ver. Als Marion houdt van brood bakken dan ga ik dat dus ook doen. Tijd om uit mijn comfort zone te stappen…’let’s bake some bread’!

foodblogswap_rozijnenspeltbrood_2

Ik koos voor het rozijnen speltbrood. Toevallig had ik nog een half pak speltmeel in huis en ik ben gek op vruchtenbrood. Het viel me op dat ik bijna alle ingredienten al in huis had, misschien toch een voorbode van mijn nieuwe broodbakcarrière? Het deeg heb ik ouderwets met de hand gekneed, omdat ik geen keukenmachine in huis heb die sterk genoeg is om het deeg te kneden. Het heeft wel iets therapeutisch dat kneden. Ik besloot om het ‘s avonds te maken zodat we ‘s ochtends konden genieten. En oh, wat was het fijn! Het kwam prachtig uit de oven, waarvoor ik mezelf uiteraard een klein klapje op de schouder heb gegeven en het smaakte meer dan verrukkelijk. Tja Marion, misschien moet ik toch wat vaker zelf een brood bakken. Dank voor de heerlijke inspiratie, ik ga vaker op je blog snuffelen!

Wat je nodig hebt

Voor de vulling
250 gram rozijnen
– 250 gram gewelde abrikozen

Voor het deeg
225 gram volle melk op kamertemperatuur
– 225 gram lauw water
– 10 gram droge gist
– 375 gram volkorenbloem
– 300 gram speltbloem
– 70 gram suiker
– 12 gram zout
– 55 gram ongezouten zachte roomboter, in klontjes

Verder
– 1 scharrelei
– springvorm of braadslede
– bakpapier

Wat je gaat doen

Snijd de abrikozen in kleine stukjes en wel deze samen met de rozijnen een kwartier in een bakje met lauw water. Laat uitlekken in een vergiet en dep daarna goed droog.

Doe alle ingredienten voor het deeg, behalve de boter, in een kom. Roer goed door elkaar en kneed daarna 5 minuten met de deeghaak in een keukenmachine of met de hand zoals ik heb gedaan. Voeg daarna in delen de klontjes boter toe en kneed dit nog 5 minuten door tot een soepel deeg. Het moet loslaten van de wanden van de kom, maar mag nog wel iets aan de bodem plakken. Laat het deeg daarna 15 minuten afgedekt in de kom staan.

Daarna is het tijd voor de vulling. Vet je werkplek in met een beetje olie en leeg daar het deeg op. Rol het uit tot een A4 en verdeel daar 1/3 van de rozijnen-abrikozen vulling over. Vouw de linkerkant van het deeg tot net over het midden en leg daar de rechterkant over. De deeglappen moeten elkaar net iets overlappen. Druk de naden een beetje dicht en herhaal dit ritueel daarna nog 2x totdat alle vulling is verwerkt.

Vorm het deeg tot een bal en vet deze rondom in met een laagje zonnebloemolie. Vet je kom ook in en laag daar de bal in. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur ongeveer 60 minuten rijzen.

Haal het deeg daarna eruit en druk de lucht eruit. Laat dit 20 minuten zo liggen.

Daarna ga je er de uiteindelijke bol van maken die je gaat bakken. Dit kun je doen in een springvorm bekleed met bakpapier (zie het recept van Marion). Of op mijn manier door een braadslede te bekleden met bakpapier en daar het brood in te leggen. Ik maakt er een ovaal brood van. Dek dit af en laat nogmaals 60 minuten rijzen totdat het bijna in volume is verdubbeld. Het is dus wel belangrijk dat je een springvorm of braadslede gebruikt met voldoende ruimte hiervoor. Om te checken of het deeg voldoende is gerezen druk je erin met je vinger. Als het deeg terug veert is het goed.

Terwijl het deeg aan het rijzen is, verwarm je de oven voor op 190 graden. Bestrijk het brood met losgeklopt ei en zet het daarna in de oven. Draai de temperatuur gelijk terug naar 180 graden en bak het brood in 40 minuten bruin en gaar. Laat daarna nog 3 minuten staan in een dichte oven.

Serveer het brood met roomboter of homemade jam, heerlijk!

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)