5 van 2 stemmen

FormuleKip Hongarije: Paprika kippenvleugels van Sander

5 uur 5 min
Hapje
Barbecue

Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van ‘de mannen’, geïnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden, oftewel: FormuleKip. Vandaag geef ik het woord aan Sander! ‘Inmiddels al een klassieker op de Formule 1 jaarkalender: de Grand Prix van Hongarije die wordt gereden …

Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van ‘de mannen’, geïnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden, oftewel: FormuleKip. Vandaag geef ik het woord aan Sander!

formulekip hongarije paprika kippenvleugels van sander 3

‘Inmiddels al een klassieker op de Formule 1 jaarkalender: de Grand Prix van Hongarije die wordt gereden op het befaamde Hungaroring circuit in Budapest. Dit jaar op 31 juli. Een mooi excuus om de BBQ weer aan te slingeren en een lekkere kipsnack te bereiden voor tijdens de race.

formulekip hongarije paprika kippenvleugels van sander 2

Als je denkt aan Hongarije, denk je al gauw aan het meest bekende Hongaarse gerecht: Goulash. Alhoewel ik daar een enorme liefhebber van ben, en kipgoulash op zich ook wel lekker klinkt, leek me dit niet het meest geschikt om te eten tijdens een F1 race. Daarom toch maar een recept bedacht voor kipvleugeltjes, uiteraard met een Hongaarse twist. Ik heb me daarbij ook nog laten inspireren door en ander Hongaars kiprecept: páprikas csirke. De grootste smaakmaker uit de Hongaarse keuken is paprika. Dit recept bevat dan ook 4 soorten paprika(poeder). Lees, bereid en geniet!’

formulekip hongarije paprika kippenvleugels van sander 8

FormuleKip meet & greet – Zet vast in je agenda!

Op zaterdag 24 september organiseren we een FormuleKip meet & greet bij Beef Exclusief in Zevenhuizen. Van 16.00 – 18.00 uur hebben we rokende barbecues, kip tastings en een DJ. Alle mannen van FormuleKip, en hun assistente Francesca, zijn aanwezig en de aanwezigen mogen ook vast de kip voor de Grand Prix van Singapore testen. Entree en de tastings zijn gratis, alleen voor de drankjes vragen we een vergoeding. Wil je hierbij aanwezig zijn? Stuur dan een mail naar info@francescakookt.nl en geef aan met hoeveel deelnemers je wilt komen. We delen het vervolgens netjes in, in verband met de beschikbare ruimte. Tot dan!

Duurzame kip van Jager & Boer

We vinden het belangrijk dat we voor FormuleKip barbecueën met duurzame kip. Daarvoor kwamen we uiteindelijk bij Jager & Boer uit. Ze werken vrijwel alleen met eigen jagers en boeren in Nederland. Zo is de kip in hun assortiment van bio Polderhoen of het Gildehoen.

Je kunt via hun site bestellen, het vlees komt direct van de bron en ze leveren gekoeld in Nederland met Trunkers. Hier vind je het totale kipassortiment.

formulekip hongarije paprika kippenvleugels van sander 4

Ingrediënten

  • 1,5 kilo kippenvleugels
  • 6 tenen knoflook
  • 2 puntpaprika’s
  • 1 grote sjalot
  • 1 tl zoet paprikapoeder
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 5 tl heet/pikant paprikapoeder
  • 1 tl zout
  • 1 tl peper
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl oregano
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • 300 ml yoghurt
  • 4 el honing

Ook nodig

  • keukenmachine/blender
  • grote kom (of grote ziplockzak)
  • kerntemperatuurmeter
  • kwastje
  • barbecue

Start met het maken van de marinade:

  • Was de puntpaprika’s en rooster ze op de bbq of in een grillpan totdat ze gegaard zijn/zwarte strepen bevatten.
    formulekip hongarije paprika kippenvleugels van sander 6
  • Snijd de paprika’s open, verwijder de pitjes en snijd in grove stukken. Pel en snijd de grote sjalot in grove stukken. Pel de knoflooktenen en snijd ze in grove stukken.
  • Doe de stukken paprika, sjalot en knoflook in de blender, samen met een flinke scheut olijfolie en maal ze helemaal fijn.
  • Pak een grote kom of een ziplockzak (waar straks ook alle kip in past) en giet het paprikamengsel dat je net gemaakt hebt erin. Voeg daaraan alle kruiden van de ingrediëntenlijst toe, halveer de citroen en knijp 1 helft uit boven de marinade en roer alles goed door.
    formulekip hongarije paprika kippenvleugels van sander 5
  • Let op: pak nu een klein bakje of pot en doe daar circa 3 flinke eetlepels van de marinade in. sluit het potje af en zet het in de koelkast (dit gaan we later gebruiken om de kippenvleugels mee af te lakken als ze op de barbecue liggen).
  • Voeg vervolgens ca 300 ml yoghurt toe aan de basismarinade en roer alles nogmaals goed door. Voeg de kippenvleugels toe aan de marinade, dek de kom af en zet in de koelkast. Laat de marinade minimaal 4 uur, maar liever een nachtje intrekken.
    formulekip hongarije paprika kippenvleugels van sander 7

En dan op de dag van de race:

  • Steek de barbecue aan en verwarm deze tot circa 165 graden.
  • Haal de kip uit de marinade en dep de vleugels een beetje droog zodat ze niet meer ‘te nat’ zijn. Er mag zeker nog wel marinade op de kip blijven zitten, maar niet te veel, want dat verbrand straks op de barbecue.
  • Haal het kleine potje/bakje met de marinade uit de koelkast en voeg daar de honing aan toe. Roer het goed door totdat een gladde massa ontstaat.
  • Check dat je nog goed op schema zit, zodat je kip klaar is voordat de F1 race begint ;-). Vanaf nu heb je nog 30 – 35 minuten nodig.
  • Leg de kippenvleugels op het rooster, indirect boven het vuur. Draai ze een keer om en laat ze garen tot circa 68 graden. Duurt meestal 25 – 30 minuten.
    formulekip hongarije paprika kippenvleugels van sander 8
  • Pak ondertussen wat lekkers te drinken.
  • Haal de kip van de bbq en stel hem zonodig in zodat je de kip nu boven direct vuur kunt afgrillen. Gril de kip nu kort af boven direct vuur (max 200 graden). Echt maar kort, ca 1 minuut per kant, let op dat ze niet verbranden! Als het te hard gaat vaker draaien.
    formulekip hongarije paprika kippenvleugels van sander 9

Je hebt nu twee opties:

  • Smeer tijdens het afgrillen de kip in met de paprika-honing-marinade die je apart had gezet, met behulp van een kwastje. Aan beide zijden. Dit geeft een iets gekaramelliseerde smaak met een knapperig korstje
.
  • Gril de kip af zonder de extra marinade, en smeer de marinade pas op de kip als ze klaar zijn en net van de bbq komen. Dit geeft de kip een meer intense paprikasmaak, voor het echte Hongarije-gevoel
.
  • Leg de kip op een schaal of in een grote kom, en sprenkel er de sap van een halve citroen overheen. Lekker fris.
  • Klaar voor de race? Enjoy!
  • Pro-tip: Wil je het nog wat pittiger? Sprenkel dan nog wat druppels tabasco over de kip. Niks Hongaars aan, maar wel lekker 🙂

Notities

  • Met dit recept maak je een hapje voor 4 personen voor tijdens de race.
  • Marinade: 20 minuten snijden en mixen, 4 – 16 uur laten marineren
  • Barbecueën: circa 25 – 30 minuten indirect garen, daarna nog 2 – 4 minuten afgrillen op direct vuur

De mannen van FormuleKip

Graag stel ik jullie voor aan de helden van dit verhaal, met van links naar rechts: Shaiff, Tim, Diederik, Tinus en Sander. Iedere race is iemand anders verantwoordelijk voor een kiprecept geïnspireerd op het land waar de race wordt gehouden. Ik typ het voor ze uit en zorg dat jullie het recept krijgen, meestal ruim op tijd voor de race ;-).

Recept: Sander, Fotografie: Sander, Shaiff, Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)