5 van 1 stem

FormuleKip: Italiaanse Imola kip van Tinus

11 uur 30 min
Hapje
Barbecue

Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van ‘de mannen’, geïnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden, oftewel: FormuleKip. Vandaag geef ik het woord aan Tinus voor zijn Italiaanse Imola kip! “Vandaag is het dan eindelijk aan mij de eer om jullie te …

Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van ‘de mannen’, geïnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden, oftewel: FormuleKip. Vandaag geef ik het woord aan Tinus voor zijn Italiaanse Imola kip!

“Vandaag is het dan eindelijk aan mij de eer om jullie te verblijden met een recept om de smaakpapillen te prikkelen. Ik neem jullie mee terug naar het Europese vasteland. Dit houdt in dat we deze keer minder exotische kruiden en smaakmakers gaan gebruiken dan de vorige races, maar dat zorgt niet voor minder sensatie in de mond.

Ingrediënten als salie, oregano, tijm en gerookt paprikapoeder doen hun werk goed in dit recept. Maar de held van dit verhaal is toch echt Birra Moretti. Een lekker fris, bitter gebalanceerd Italiaans biertje dat we gebruiken voor de pekel en de lak.

Dit recept heb ik gemaakt voor 1,5 kg kippenvleugels of -pootjes. Mocht je net zoveel van kip houden als dat wij doen, vermenigvuldig dan zelf even je boodschappenlijstje voor het aantal kip wat jij nodig hebt. Voor 1,5 kg kip heb je ongeveer 1,5 blik bier nodig. Het restant van het bier heb je later nog nodig. Maar als je dorst hebt (snap ik helemaal hè, komt van dat harde werken), kan je uiteraard gewoon een slok nemen. Als je nog maar wel nieuwe blikjes achter de hand hebt voor later.”

Duurzame kip van Jager & Boer

We vinden het belangrijk dat we voor FormuleKip barbecueën met duurzame kip. Daarvoor kwamen we uiteindelijk bij Jager & Boer uit. Ze werken vrijwel alleen met eigen jagers en boeren in Nederland. Zo is de kip in hun assortiment van bio Polderhoen of het Gildehoen.

Je kunt via hun site bestellen, het vlees komt direct van de bron en ze leveren gekoeld in Nederland met Trunkers. Ze hebben zelfs same day delivery, dus zelfs als je dit artikel op vrijdag nog leest kun je nog op tijd bestellen. Hier vind je het totale kipassortiment.

Ingrediënten

Voor de pekel:

  • 1,5 blik/fles Birra Moretti
  • 6 takjes takjes Italiaanse kruiden, tijm en rozemarijn
  • 6 jeneverbessen, gekneusd
  • 25 gr zout
  • 1,5 kg kippenvleugels of -pootjes

Voor de marinade:

  • 25 gr verse Italiaanse kruidenmix, daar zat bij mij onder andere salie, oregano, tijm, basilicum en rozemarijn in
  • 1 grote rode ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt of uitgeperst
  • 1/2 limoen, uitgeperst
  • 2 kleine vierkante maggiblokjes
  • 10 draaien aan de peper- en zoutmolen
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1,5 el tomatenpuree
  • 3 verse limoenblaadjes (Mocht je die nog over hebben van Australië, helemaal top. Lastig te krijgen, laat ze dan uit het recept en gebruik wat limoenrasp.)
  • 4 laurierblaadjes
  • 6 el olijfolie

Voor de lak:

  • 5 el honing
  • 1 scheutje bier
  • 7 draaien aan de peper- en zoutmolen
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • ½ limoen, uitgeperst
  • ½ tl uienpoeder
  • ½ tl knoflookpoeder

We beginnen met het pekelen van de kip.

  • Zoals mijn FormuleKip maten al eerder aangegeven hebben, pekelen wij vaak onze kip voordat wij er verder mee aan de slag gaan. Dit maakt de kip gewoon malser en nóg lekkerder dus waarom zouden we dat nalaten? We gaan pekelen in Italiaans bier en hiervoor pakken we wat blikjes Birra Moretti. In plaats van een blikje mag je uiteraard ook flesjes gebruiken hè, dat maakt voor ons en voor het recept niets uit. Ik gebruik blikjes.
  • Meng het bier met wat takjes rozemarijn en tijm, de jeneverbessen en het zout in een grote bak. Zet de kip in het pekelvocht 2 tot 2,5 uur in de koelkast. Zorg bij het pekelen ervoor dat alle kip onder het vocht staat. Als dit niet zo is, maak dan meer pekel in de verhouding zoals in het recept staat, anders word je kip snel te zout. Pekel ook niet te lang, omdat je dan ook de kans loopt dat de kip te zout wordt en dat is natuurlijk zonde. Na de pekeltijd haal je de bak uit de koelkast en spoel je de kip goed af onder koud water. Dep de kip daarna droog met keukenpapier.

Maak de marinade tijdens het wachten.

  • Zo, je kip ligt in de pekel dus tijd om een nieuw koud blik Birra Moretti te pakken. Open het blik, geniet van het geluid, neem een slok, geniet nog een beetje meer en begin met het maken van de marinade. Hak de verschillende Italiaanse kruiden helemaal fijn en voeg hier de gesnipperde rode ui, de geperste tenen knoflook, het sap van een halve limoen, verkruimelde maggiblokjes, peper en zout, gerookt paprikapoeder en de tomatenpuree aan toe. Doe de limoenblaadjes en laurierbladeren heel in de kom en voeg de olijfolie toe. Meng dit geheel goed door elkaar. Zet de marinade weg tot kip uit de pekel, afgespoeld en goed droog is. Voeg de kip daarna aan dit mengsel toe en meng goed door elkaar. Zet afgedekt weg in de koelkast en laat een nachtje in de koelkast staan. Tip: als je een vacumeermachine hebt, voeg dan de kip met marinade in een vacuüm ak en trek alle zuurstof uit de zak. Op deze manier trekken alle smaken nog sneller en dieper het vlees in. Dan heb je ook niet een hele nacht nodig.
    formulekip italiaanse imola kip van tinus 7 scaled 3

Nu nog wat lak.

  • Dit moet wel je geluksdag zijn, want voor de lak die we na het bakken nodig hebben, heb je weer een scheutje bier nodig. Mocht je blikje dus leeg zijn, pak snel een nieuwe zodat we verder kunnen. Voor de lak hebben we 5 eetlepels honing, een scheutje bier (niet te veel anders wordt je lak te dun), peper en zout, gerookt paprikapoeder, het sap van een halve limoen en de uien- en knoflookpoeder nodig. Meng dit goed door elkaar tot een homogene massa. Zet in de koelkast tot de kip is gegaard.

En dan nu aansteken die barbecue.

  • Nu is het dan eindelijk zover en mogen de kippetjes het heilige vuur op. Zoals je inmiddels weet wordt de kip indirect gegaard. Op deze manier verbranden ze niet en worden ze lekker mals. Ongeveer 15 - 20 minuten aan de ene kant op 140 - 150 graden daarna omdraaien en nogmaals 15-20 minuten. Vlak voordat ze klaar zijn, verhuizen we de kip boven het directe vuur. Op deze manier krijgen we een lekker knapperig korstje.
  • En als je dan denkt dat ze er bijna zijn… Vlak voordat de kippenpootjes van de barbecue afkunnen, lak je ieder pootje even goed af met je lak. Let op dat je de kip na het lakken niet te lang meer op de barbecue laat liggen, anders verbrandt de suiker in de honing en worden je pootjes zwart en dat wil je niet.
  • Zo, en dan zitten we weer precies op tijd klaar om Max aan te moedigen naar de volgende punten. Saluti e mangia bene!

Notities

  • Dit recept is voor 1,5 kg kippenvleugels of -pootjes als hapje voor bij de race tijdens de race. Wil je meer kip, verdubbel dan het recept.
  • Birra Moretti kun je bij bijna alle supermarkten kopen. De overige ingrediënten ook.
  • Pekelen: 2 - 2,5 uur + Nachtje marineren + Bereiding: 1 uur

De mannen van FormuleKip

Graag stel ik jullie voor aan de helden van dit verhaal, met van links naar rechts: Shaiff, Tim, Diederik, Tinus en Sander. Iedere race is iemand anders verantwoordelijk voor een kiprecept geïnspireerd op het land waar de race wordt gehouden. Ik typ het voor ze uit en zorg dat jullie het recept krijgen, meestal ruim op tijd voor de race ;-).

Recept: Tinus, Fotografie: Tinus & Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)