5 van 2 stemmen

FormuleKip Nederland: Cranberry BBQ kip van Paul & Jolanda

5 uur 20 minuten
Hapje
Barbecue

Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van ‘de mannen’, geïnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden, oftewel: FormuleKip. Vandaag geef ik het woord aan twee leden van ons sidekick-team ‘Kunstkipp’: Paul & Jolanda! “Wij zijn door ‘de mannen’ van FormuleKip uitgenodigd om …

Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van ‘de mannen’, geïnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden, oftewel: FormuleKip. Vandaag geef ik het woord aan twee leden van ons sidekick-team ‘Kunstkipp’: Paul & Jolanda!

formulekip nederland cranberry bbq kip van paul en jolanda 3

“Wij zijn door ‘de mannen’ van FormuleKip uitgenodigd om de Formule 1 Grandprix in Nederland luister bij te zetten met een echt Hollands kiprecept, en het resultaat te verorberen tijdens de race op zondag 4 september in Zandvoort.

Wij hebben daarvoor, uiteraard, diepgaand onderzoek gedaan naar de échte Hollandse kip borrelhap recepten en kwamen tot de ontdekking dat recepten met puur Hollandse of in Holland gekweekte ingrediënten een hele uitdaging is. En daarom, beste Formule 1 toeschouwers, hebben we een ontdekkingsreis gemaakt door Nederland en een mooi smaakvol recept samengesteld.

formulekip nederland cranberry bbq kip van paul en jolanda 4

Allereerst hebben we de Waddeneilanden aangedaan en ontdekt dat met name op Terschelling de cranberries volop voorkomen in de natuur. Uiteraard een kilo geplukt en “geëxporteerd” naar het vasteland waar we onze reis voortgezet hebben. Langs enkele kwekerijen gespecialiseerd in onder andere tijm, rozemarijn en salie.

De basis was gelegd en onze nieuwsgierigheid naar nog meer smaak werd gehonoreerd toen wij op weg naar Zandvoort via de Achterhoek bij de wijnboerderij van Henk Marmelstein de Robien Fortwien (een Port!!) tegen kwamen. Het feestje werd al aardig compleet, maar toch wilden we nog iets als tegenhanger van cranberry toevoegen. Het enige niet echt Hollandse onderdeel van het recept wordt de sinaasappel. Maar ach, het Red Bull team is ook samengesteld uit delen vanuit meerdere landen toch? Als sluitstuk bij de lokale imker een potje echte Hollandse bijenhoning afgenomen, mmm.

Eindelijk thuis en aan de slag met de diverse, verse, in Holland gekweekte en geproduceerde ingrediënten, nog wat kruiden uit eigen tuin en aangevuld met een sinaasappel.

Wij hebben ongeveer 4 varianten gemaakt en allemaal waren ze lekker. De uiteindelijke keuze, de grote favoriet volgens iedereen, staat hieronder. Eet smakelijk en veel plezier tijdens de race!”

formulekip nederland cranberry bbq kip van paul en jolanda 2

Kom langs bij onze gratis FormuleKip tasting op zaterdag 24 september!

Op zaterdag 24 september organiseren we een FormuleKip meet & greet bij Beef Exclusief in Zevenhuizen. Van 13.00 – 16.00 uur hebben we rokende barbecues, kip tastings en een DJ. Alle mannen van FormuleKip, en hun assistente Francesca, zijn aanwezig en de aanwezigen mogen ook vast de kip voor de Grand Prix van Singapore én Japan testen. Entree en de tastings zijn gratis, alleen voor de drankjes vragen we een vergoeding. Wil je hierbij aanwezig zijn? Stuur dan een mail naar info@francescakookt.nl en geef aan met hoeveel deelnemers je wilt komen. We delen het vervolgens netjes in, in verband met de beschikbare ruimte. Tot dan!

Ingrediënten

 • 4 kg kipborrelhapjes
 • zout
 • zwarte peper
 • 2 bio sinaasappels
 • 375 gr verse of bevroren cranberries, bevroren te krijgen bij de supermarkt
 • 2 takjes tijm, blaadjes afgeritst
 • 1 takje rozemarijn, naaldjes afgeritst
 • 2 blaadjes salie, grof gehakt
 • 50 ml Port, je mag smokkelen met een ander merk natuurlijk
 • 1 laurierblad
 • 1 tl honing

Aan de slag!

 • Leg alle kipborrelhapjes in een grote platte ovenschaal en strooi er lekker wat zout en peper over, meng goed door. Wanneer de schaal wat klein is, kun je ook twee schalen gebruiken. Zet in de koelkast totdat je gaat marineren.
  formulekip nederland cranberry bbq kip van paul en jolanda 5
 • Rasp 1 sinaasappel en pers daarna beide sinaasappels uit.
 • Doe de cranberries, sinaasappelrasp en -sap, kruiden en Port in een pannetje en verwarm tot aan het kookpunt. Voeg daarna de honing en het laurierblad toe. Breng aan de kook, zet het vuur wat lager en laat 10 minuten op laag vuur pruttelen. Roer daarna de cranberries stuk met een pollepel en laat nog 5 minuten pruttelen.
 • De marinade is nu klaar en die hoef je daarna alleen nog even te blenderen tot een fijne saus. Daar kun je ook een staafmixer of keukenmachine voor gebruiken.
 • Schenk 20% van de marinade in een apart bakje. Deze heb je later nodig voor het lakwerk tijdens het barbecueën. Laat het restant volledig afkoelen.
 • Meng de marinade volledig door de kip en verdeel gelijkmatig in de schaal. Zet de schaal in de koelkast om te marineren, minimaal 4 uur. Dek deze niet af zodat het huidje vast een beetje indroogt.
 • Steek ongeveer een uur voordat de race begint de barbecue aan. Zorg dat de keteltemperatuur rond de 140 graden ligt. Wij vinden het lekker om een beetje kruiden aan de kolen toe te voegen zodra deze op temperatuur is, ruikt lekker en de kip krijgt zo nog een extra smaak boost. Maar je kunt daar natuurlijk ook rookhout voor gebruiken.
 • Haal de schaal met de gemarineerde kip uit de koelkast en dep de kip een beetje droog met keukenpapier, leg de stukken daarna op een schaal.
 • Gaar de kipborrelhapjes indirect op de barbecue in ongeveer 20 – 25 minuten, lak ze tussentijds een keer of 2 met de marinade. Haal ze daarna eraf en zorg dat je direct boven het vuur kunt afgrillen, op circa 170/180 graden. Gril ze nu om en om af en lak ze gerust nog een keer aan beide zijden af terwijl je dit doet. Maar werk wel snel, want je wilt geen verbrand korstje.
  formulekip nederland cranberry bbq kip van paul en jolanda 6
 • Serveer de cranberry BBQ kip net op tijd voor de race begint.

Notities

 • Met dit recept maak je een hapje voor circa 10 mensen voor tijdens de race. Minder maken? Halveer dan gewoon het recept.
 • Voor een hele lekkere diepe smaak kun je een avond van tevoren de kipborrelhapjes vast marineren en koel wegzetten tot vlak voor de race.
 • Voorbereiding: 35 minuten
 • Marineren: minimaal 4 uur
 • Barbecueën: 45 minuten

De mannen van FormuleKip

Graag stel ik jullie voor aan de helden van dit verhaal, met van links naar rechts: Shaiff, Tim, Diederik, Tinus en Sander. Iedere race is iemand anders verantwoordelijk voor een kiprecept geïnspireerd op het land waar de race wordt gehouden. Ik typ het voor ze uit en zorg dat jullie het recept krijgen, meestal ruim op tijd voor de race ;-). Deze week sloten Paul & Jolanda zich aan bij de mannen en maakte voor het eerst een FormuleKip recept, en wat voor een!

Recept: Paul & Jolanda, Fotografie: Jolanda & Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)