Francesca ontdekt: Gladmat Festival Stavanger

Het grootste food festival van Scandinavië vindt ieder jaar plaats in het prachtige Stavanger in Noorwegen. Dan heb ik het over het Gladmat Festival. Een van de meest bekende festivals in de zomerperiode in Stavanger waar maar liefst 200.000 bezoekers, verdeeld over 4 dagen, naar toe komen. Ik was erbij …

Het grootste food festival van Scandinavië vindt ieder jaar plaats in het prachtige Stavanger in Noorwegen. Dan heb ik het over het Gladmat Festival. Een van de meest bekende festivals in de zomerperiode in Stavanger waar maar liefst 200.000 bezoekers, verdeeld over 4 dagen, naar toe komen. Ik was erbij en wat een feest was dat.

In nog geen 1,5 uur vlieg je naar de havenstad Stavanger, gelegen aan de zuid-west kust van Noorwegen. Als je uit het vliegtuig stapt, ben je in een hele andere wereld. Prachtige natuur, witte huizen, vriendelijke mensen en rust. Ik ontdekte naast het Gladmat Festival nog veel meer van de regio Stavanger, daarover meer de komende weken. Vandaag vertel ik jullie alles over het Gladmat Festival.

Francesca ontdekt_Gladmat Food Festival_Stavanger Noorwegen_2

Stavanger heeft een hele rijke food cultuur en dit is de basis voor het festival. Lokale producenten komen samen met amateurs om gezamenlijk het allerbeste uit de regio te presenteren tijdens het festival. Tientallen kramen met de mooiste producten en gerechten zijn te vinden in de haven. Heel indrukwekkend, want terwijl je aan je linkerkant de kraampjes hebt, zie je aan je rechterhand grote cruiseschepen liggen en heb je een adembenemend uitzicht over zee.

Naast de witte kraampjes zijn er tal van restaurants met grote terrassen waar het afgeladen vol is. Iedereen geniet met volle teugen van het festival en het prachtige weer. Het is de mooiste zomer sinds 150 jaar en het lijkt alsof heel Stavanger is uitgelopen naar de haven. De combinatie van zon en good food heeft duidelijk een enorme aantrekkingskracht.

Francesca ontdekt_Gladmat Food Festival_Stavanger Noorwegen_3

Tijdens mijn trip wordt het me al snel duidelijk dat food en kwaliteit altijd hand in hand gaan in deze regio. We hebben een aantal boeren bezocht en ik ben onder de indruk van de manier waarop zij hun bedrijf runnen. Kwaliteit staat voorop en hun bedrijfsvoering staat volledig in het teken daarvan. Mijn gevoel over de Noorse keuken wordt ook bevestigd tijdens mijn eerste bezoek aan dit land. Pure ingrediënten, smaak en niet teveel poespas. Dat zie je overal terug. In Nederland lijkt het soms alsof de presentatie en de aankleding belangrijker is dan het eten. Daar hebben ze bij Gladmat geen last van. ‘Gewone’ witte tentjes en marktkraampjes zijn het decor voor het festival. Wat er in die tentjes gebeurt, is waar het om draait en dat doen ze heel goed.

Zo gaan we op bezoek bij een van oorsprong Belgische chocolatier, Pralin Sjokoladeverksted. Ooit geëmigreerd naar Noorwegen vanwege de liefde en nu een van de beroemdste chocolatiers in de regio. Zijn truffels met brown cheese zijn bizar goed. Brown cheese is trouwens iets typisch Noors en is een combinatie van geiten- en koeienmelk. De melk wordt verhit en daardoor karameliseren de natuurlijke suikers en krijgt de kaas een lichte karamelkleur en -smaak. De Noorse benaming is brunost en buiten Noorwegen vind je het vrijwel nergens. Maar goed, als je dus een beetje van deze kaas gebruikt in je pure chocolade truffels dan krijg je een geweldige romige truffel. Wellicht iets romiger dan normaal aangezien het 32 graden in zijn tent was, maar een kniesoor die daarop let. Hij laat ons ook zijn chili truffels proberen en vertelt, terwijl ik zo’n truffel in mijn mond stop, dat veel chocolatiers vaak te voorzichtig zijn met chili. Dat hij dat niet doet en vindt dat chili echt een kick moet geven. Daar kom ik zelf ook snel achter en ben blij met de man. Goede chili en pure chocolade rocks!

Francesca ontdekt_Gladmat Food Festival_Stavanger Noorwegen_4

We ontdekken nog veel meer op het festival. Zo gaan we op bezoek bij Jarlsberg, een van de grootste nationale kaasmerken. Onderdeel van Tine, de grootste zuivelproducent van Noorwegen. Je zult in de Noorse supermarkten ook niet veel andere merken tegenkomen, want hier worden voornamelijk nationale producten verkocht in de schappen. Weinig import zodat het grootste deel van de inkomsten naar de eigen boeren gaan. Daar is best wat voor te zeggen. Jarlsberg heeft de laatste tijd veel energie gestopt in het ontwikkelen van nieuwe smaken door onder andere langer te laten rijpen. De kaasjes smaken mij goed, zeker met het knäckebröd en de abrikozenchutney erbij.

Bij Jarlsberg worden we ook nog getrakteerd op een kookdemonstratie van de beroemde Noorse chef Daniel Rouge Madsen. Ik moet bekennen dat ik niet heel erg bezig ben met de gerechten die hij maakt, is ook wat lastig te volgen in het Noors. Maar kijken naar die man is geweldig. Valt me sowieso op dat ze in Noorwegen grossieren in ‘very good looking chefs’. Die trend mag van mij best overwaaien naar Nederland. Mijn reisgenoten Sabine, Maura, Vi, Simone, Susanne en Lianne genieten ook zichtbaar, geloof dat we gezamenlijk zo’n 200 foto’s hebben geschoten in van die man, ha!

Francesca ontdekt_Gladmat Food Festival_Stavanger Noorwegen_5

Nog wat highlights van het festival zijn de enorme ossenburgers met coeur de boeuf tomaten uit de regio, geweldige smoothies, giga pannen met paella, sauzen en dressings van wilde kruiden, zelfgemaakte jams en dikke Noorse pannenkoekjes, belegd met room en jam. Deze laatste is trouwens een traditioneel hapje wat veel verkocht wordt tijdens ferry overtochten en was nu ook op Gladmat te vinden.

Francesca ontdekt_Gladmat Food Festival_Stavanger Noorwegen_6

Na 2 dagen Gladmat ben ik eigenlijk nog steeds niet uitgekeken. Het festival heeft iets magisch, niet in de laatste plaats door de locatie. Het vakmanschap en de liefde voor eten en goede producten spat ervan af. Noorwegen, je hebt het goed voor elkaar met dit geweldige food festival. Ik kom graag weer terug.

Het Gladmat Festival is onderdeel van een 3-daagse persreis die ik heb gemaakt op uitnodiging van Visit Norway en Region Stavanger. De komende weken gaan jullie meer lezen over deze prachtige reis!

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)