Francesca Proeft #3 – Borreltijd

De lekkerste nieuwe producten, bijzondere drankjes, verrassende kookboeken, handige tools voor in de keuken en nog veel meer. Bijna wekelijks verras ik jullie met mijn food nieuwtjes in Francesca Proeft. Met deze week als thema: Borreltijd! Voor liefhebbers van uitgebreide borrels met lekkere hapjes, goedgevulde borrelplanken, bitterballen én kroketten en …

De lekkerste nieuwe producten, bijzondere drankjes, verrassende kookboeken, handige tools voor in de keuken en nog veel meer. Bijna wekelijks verras ik jullie met mijn food nieuwtjes in Francesca Proeft. Met deze week als thema: Borreltijd! Voor liefhebbers van uitgebreide borrels met lekkere hapjes, goedgevulde borrelplanken, bitterballen én kroketten en heerlijk borrelbrood.

Uitgebreide borrelplanken met hulp van Susan

De titel van mijn Francesca Proeft van deze keer heb ik geleend van Susan Aretz, want zij heeft een geweldig kookboek geschreven voor iedereen die houdt van borrelen. Want als iemand weet hoe je het borrelen tot een kunst verheft is het Susan wel! Wat ik zo fijn aan haar boek vindt is dat ze het heeft ingedeeld in thema’s. Waardoor je ervoor kunt kiezen om een enkel recept te maken, of een volledige borrelplank. Denk aan een Nederlandse of Tel Aviv-plank, maar ook de thema’s Nordic, Streetfood, BBQ en Champagne passeren de revue. Ook vind je een aantal zalige recepten voor cocktails en mocktails in het boek. Wil je vast een receptje proberen? Dan vind je hier het recept voor haar briochetoast met zalm-dillecrème. Je koopt het boek voor € 20,99 in haar eigen webshop. Maar natuurlijk kun je het ook vinden bij je eigen (online) boekhandel of je koopt ‘m bij bol.com.

De lekkerste gevulde broden

Ik hou echt van brood. Brood is leven! Vooral gevulde broden bij een borrel, wat een feest. Een tijd geleden zag ik al de broden van Luscious Loaf voorbijkomen en onlangs heb ik er ook een paar geproefd. Denk aan olijf-mozzarellabrood, noot-serranohambrood, brood gevuld met geitenkaas, vijgen-gorgonzolabrood, chorizobrood, courgette-artisjokbrood en nog veel meer lekkers. Die bestel je gewoon online en kun je invriezen. Goed om te weten: ze worden ’s ochtends gebakken en ’s avonds krijg je geleverd. Zo heb je altijd een voorraadje in huis die je op tafel kunt toveren bij een borrel. Daarover gesproken, ik ga gelijk zelf weer een voorraadje bestellen.

Borrelen met bitterballen én kroketten

Wat is een borrel zonder bitterballen? Ik zou het niet weten. Meestal kopen mensen hun bitterballen en er zijn natuurlijk genoeg goede kwaliteit bitterballen te koop. Maar zelf maken is pas echt feest. En als iemand je kan leren hoe je zelf de lekkerste bitterballen maakt, is het Ilona de Wit wel. Zij schreef het Bourgondische Bitterballenboek en bracht het ook in eigen beheer uit. Hulde! Want ik weet wat een klus dat is. Ik word echt heel blij van het boekje en ga heel snel de kipsaté bitterballen maken. Want laten we eerlijk zijn, die wil je toch eten? Maar ik begin bij de basis, waar Ilona je alles over leert. Het maken van de salpicon, het portioneren, paneren en rollen bijvoorbeeld. Essentieel voor een perfect bitterbal. En vervolgens kun je er een basis bitterbal met rundvlees mee maken. Maar ook een chorizo-paprika, pulled pork quesadilla, hertenstoof met trappistenbier, thaise rode curry met kip, garnalen met saffraan en pastis, Oosterse oesterzwam, gerookte rode biet met geitenkaas of chili sin carne bitterbal van maken. Hét boek voor de bitterballenliefhebber dus. Je koopt het boek voor € 22,50 in haar eigen webshop. Maar je kunt er ook naar vragen bij je (online) boekhandel of je koopt ‘m bij bol.com.

Dan door naar kroketten! Deze keer niet zelfgemaakt, maar zelfgekocht ;-). Bij Krokettenkunst, die ik vorig jaar heb ontdekt toen we een weekendje in Drenthe waren. In Nieuw-Weerdinge, waar we nooit terecht waren gekomen als we niet getipt waren. De beste kroketten ever, die door Rien en zijn team worden gemaakt. Ik heb nog nooit iemand met zoveel liefde over kroketten horen praten. Ik heb ook nooit zoveel variëteiten bij elkaar gezien trouwens. Ben je in Drenthe, ga dan even bij hem langs.

Maar goed nieuws: je kunt ze ook bevroren voor thuis kopen in de webshop en dan worden ze naar je toegestuurd. Mijn vriezer ligt er vol mee! Mijn favorieten: hun klassieke rundvleeskroket, maar ook de daging smoor kroket, gordel van smaragd kroket, wilde gamba kroket, Hollandse garnalen kroket, Parmezaanse kaas kroket, bospaddenstoelen kroket en caprese roma kroket. Maar eigenlijk zijn ze gewoon allemaal goed. Bij bestellen kan je ook aangeven dat ze geschikt moeten zijn voor in de Airfryer, we hebben die getest en dat werkte perfect. Alhoewel Rien wel van mening is dat een echte kroket toch echt gewoon de frituurpan in moet. Waarvan akte.

Tot de volgende editie van Francesca Proeft!

Foto broden: Luscious Loaf, Foto kroketten: Krokettenkunst, Overige foto’s: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)