Briochetoast met zalm-dillecrème uit Borreltijd

Als er iemand kan borrelen is het Susan Aretz. Voor haar is borrelen een way of life, ze borrelt met man, kind, familie of vrienden het hele weekend door en weet zelfs van kliekjes nog een briljante borrelplank te maken. Of tovert van left-over borrelhapjes een briljant gevulde lunchtrommel voor …

Als er iemand kan borrelen is het Susan Aretz. Voor haar is borrelen een way of life, ze borrelt met man, kind, familie of vrienden het hele weekend door en weet zelfs van kliekjes nog een briljante borrelplank te maken. Of tovert van left-over borrelhapjes een briljant gevulde lunchtrommel voor school in elkaar, net zo knap! Misschien moeten we haar maar gewoon de titel van borrelkoningin van Nederland geven. Zeker nu haar boek Borreltijd is uitgekomen, wat in mijn ogen een must have is voor iedereen die houdt van een fijne borrelplank op z’n tijd.

Handig: 70 borrelrecepten verdeeld over borrelplanken in verschillende thema’s

In Borreltijd vind je maar liefst 70 verschillende recepten voor heerlijke hapjes. En dan niet in de categorie ‘pizza bladerdeeghapjes’. Wat op z’n tijd best lekker kan zijn, maar als je echt een borrel wilt organiseren, word je toch helemaal vrolijk van gerechten als semi-droge borrelworst, home made bao buns, smokey baba ganoush, Oosterse gehaktballetjes met hoisinsaus, gravad lax met biet & dille, romige fetaspread, Thaise cashewnoten, loaded nacho’s, bitterballen met warmgerookte zalm, bloody mary shots met garnaal & bacon en nog meer van al dit lekkers?

Susan heeft een hele leuke indeling van het boek gemaakt, in type borrelplanken. Dus je vindt er recepten voor een Nederlandse, Berlijn-, Tel Aviv-, Streetfood-, Nordic, Gemakkelijke, Gezonde, Familie-, Champagne-, High Wine, Impress your friends- en BBQ-plank in. Hartstikke handig! Want je kiest of een paar gerechtjes uit, of je gaat gelijk voor een hele plank binnen één thema zonder dat je eerst na hoeft te denken over welke gerechten bij elkaar passen. Daarnaast heeft ze ook nog een heel hoofdstuk met cocktails en mocktails waarbij ook bijzondere Nederlandse spirits centraal staan.

Of je nou wel of geen alcohol drinkt, of vlees, vis of vega(n) hapjes zoekt: in Borreltijd ga je altijd wel iets vinden waar je enthousiast over wordt. Ik ben er heel blij mee en het boek krijgt een mooi plekje in de kast.

We gaan koken! Oh nee wacht, borrelen natuurlijk

Uiteraard heb ik er ook een recept uit gekookt! Voor een borrel (wat een verrassing) maakte ik de briochetoast met zalm-dillecrème van de Nordic borrelplank. Ontzettend makkelijk om te maken en verrassend van smaak. De combinatie van het zoete, romige briochebrood met het zilte van de zalm  en het frisse van de citroen maakt dit een onweerstaanbaar borrelhapje, vooral voor de visliefhebber.

Wat je nodig hebt voor ongeveer 16 toasts

    • 4 plakken briochebrood (zelfgemaakt naar recept uit Borreltijd, of gekocht)
    • optioneel: smeerbare roomboter
    • 115 gr gerookte zalmsnippers
    • ½ el citroensap
    • 45 gr crème fraîche
    • 5 gr verse dille, fijngesneden
    • zout
    • zwarte peper

Wat je gaat doen

Bereiding: 15 minuten

    1. Toast de plakken briochebrood goudbruin in de broodrooster. Besmeer ze eventueel licht met smeerbare roomboter als ze uit de broodrooster komen. Snijd daarna iedere plak in 4 toastjes.
    2. Meng de gerookte zalmsnippers, citroensap, crème fraîche en dille een hakmolen of maatbeker met staafmixer. Mix tot een dikke crème en breng op smaak met zout en peper.
    3. Beleg de briochetoastjes royaal met de zalm-dillecrème en server direct.

Tip: Heb je nog wat van de zalm-dillecrème over? Rooster dan extra plakken briochebrood om de crème op te maken. De hapjes komen namelijk toch wel op ;-).

Recept: Susan Aretz, Fotografie: DeedyLicious

Borreltijd van Susan Aretz koop je voor € 20,99 bij de (online) boekhandel of hier bij bol.com.

Het exemplaar van Borreltijd heb ik gratis gekregen van de uitgever. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)