Restauranttips #1: Vaartsche Rijn, Jammo Ja en Gin

Er zijn al een tijdje geen restaurant reviews meer op de blog verschenen en dat heeft een reden. Ik heb er genoeg op mijn lijstje staan om met jullie te delen, maar ik vind het niet zo nodig om overal een hele review over te schrijven. Jullie hebben er meer …

Er zijn al een tijdje geen restaurant reviews meer op de blog verschenen en dat heeft een reden. Ik heb er genoeg op mijn lijstje staan om met jullie te delen, maar ik vind het niet zo nodig om overal een hele review over te schrijven.

Jullie hebben er meer aan als ik vertel waar we heerlijke avonden hebben beleefd, zowel door het eten als de sfeer en bediening. Dat kan de ene keer wat chiquer zijn dan de andere. En ik zit er ook niet meer zo op te wachten om alle gerechten te gaan analyseren, want ik ben nou eenmaal geen restaurant criticus. Vanaf vandaag ga ik het dus over een andere boeg gooien. Jullie krijgen voortaan blogs waarin ik mijn restaurantbezoeken ga combineren. Nieuwe restaurants die we ontdekt hebben en waar ik enthousiast over ben. Die kun je dan opslaan in je favorietenlijstje. Vandaag deel ik mijn eerste drie restaurants tips met jullie en iedere maand zullen er weer drie (of meer) nieuwe volgen.

Leuk om te weten: bij al deze restaurants zijn we niet uitgenodigd en ze wisten vooraf ook niet wie ik was. Zo weet ik zeker dat ik de restaurants goed kan beoordelen en hoef ik ook niet overal foto’s van te maken als ik daar geen zin in heb. Daar wordt mijn Mr. ook weer blij van 😉

Vaartsche Rijn in Utrecht

Een aantal maanden geleden vroeg ik jullie om hulp. Op mijn vraag “Wat zijn jullie favoriete restaurants?” kreeg ik maar liefst vier keer het antwoord dat ik echt bij Vaartsche Rijn in Utrecht moest gaan eten. Zo gezegd, zo gedaan en ik reed met de Mr. naar Utrecht. Langs de Vaartsche Rijn vind je het restaurant. Intiem en minimalistisch, maar met heel veel sfeer ingericht. Ik waande me heel even weer in Oslo door de stijl. De chefs staan in de keuken, maar serveren ook de gerechten met toelichting en onze vriendelijke gastvrouw is een van de meest efficiënte dames die ik ooit in de bediening ben tegengekomen. We voelden ons direct op ons gemak.

Bij Vaartsche Rijn wordt met liefde voor streekproducten en seizoenen gekookt. Verfijnd en met uitgesproken smaken, zonder dat je liflafjes op je bord krijgt. Ik begreep van Chef Danny dat onder andere de worsten zelfgemaakt worden en boven op zolder hangen. Daar hou ik van. Iedere avond is er een vast menu waaruit je je gewenste aantal gerechten kunt kiezen. Wij waren er op een donderdag en bestelden 4 gerechten voor € 42,-. Voor bijpassende dranken betaal je € 25,- voor 4 gangen, dat kan trouwens ook alcoholvrij (super!) voor € 13,-. Op vrijdag en zaterdag kun je trouwens alleen voor 6 gangen kiezen, de prijs daarvoor is, slechts, € 49,50.

De prijs-kwaliteitverhouding is uitmuntend, we hebben verschrikkelijk goed gegeten. De tarbotine met witte kool, oester en gerookte boter zal ik me nog lang herinneren. Maar ook het hert met vossebes, cacao, gepofte rijst en aardpeer was een pareltje. Bij Vaartsche Rijn kun je met een gerust hart gaan eten. Ook erg tof: elke laatste woensdag van de maand hebben ze Groentejam. Die dag begint voor hen ‘s ochtends vroeg met een bezoek aan de groentekas, gedurende de dag ontstaan gerechten en ‘s avonds worden die geserveerd. Daar ga ik zeker nog een keer voor terug.

restaurant-tips-vaartsche-rijn

Pizza bij Jammo  in Beesd

Dat Jammo  in Beesd een van de beste Italiaanse restaurants in Nederland is, heb ik jullie al een keer verteld. Maar wat ik niet wist is dat ze op dinsdagavond echte Napolitaanse pizza’s bakken. In de houtoven, die speciaal voor die gelegenheid voor de deur geparkeerd wordt. Ik heb er maar een traditie van gemaakt en probeer 1x in de maand met de kleuter en oma daar een pizza te gaan eten. Met een dunne bodem en waanzinnige smaak, alsof ik even weer in Italië ben. Echt een aanrader! Wel belangrijk om te reserveren, want het is een kleine zaak en ze zitten zo vol.

restaurant-tips-pizza-jammo-ja

Gin Neo Bistro in Amsterdam

Het restaurant van Jin in Amsterdam stond hoog op mijn lijstje. In een ongedwongen setting neem je plaats in zijn Gin Neo Bistro in de Westerstraat in Amsterdam. Ook hier is steeds een wisselend vast menu wat gebaseerd is op de seizoenen. Samen met de Mr. namen we plaats aan de ‘chef’s table’ wat eigenlijk gewoon een bar is met een paar krukken. Maar misschien wel de meest toffe plek van de zaak, in ieder geval voor een foodie. Want voor je neus worden de gerechten door chef Jin en zijn chefs opgemaakt op de borden. Stuk voor stuk kunstwerkjes.

De sfeer bij Gin is ongecompliceerd en bijna on-Amsterdams. Niet zo gek, want vrijwel alle leden van de crew komen uit andere delen van het land. Een van zijn gepassioneerde chefs reist zelfs dagelijks 2 uur heen en terug om hier te werken. De inrichting is rauw, maar heel sfeervol. De bediening is gemoedelijk, maar weten precies waar ze het over hebben. Het menu staat geschreven op een groot bord en daar kies je het aantal gangen uit wat je wilt eten. Op maandag t//m woensdag eet je al 3 gangen voor € 35,- en op de andere dagen 5 gangen voor € 49,50 per persoon. Voor een wijnarrangement betaal je € 7,- per gang.

Mijn favorieten waren de schar met escabeche, verjus en roggebrood. En niet te vergeten de duif met drop, timut peper en geitenyoghurt. De klapper was de ‘holy mackerel’ als dessert met chocola, hazelnoot, pandan en vintage thee. Ach, eigenlijk waren alle gerechten memorabel.

Na het dessert raakten we in gesprek en werden er nog koffie cocktails voor ons gemaakt, uiteindelijk rolden we diep in de nacht met prachtige eetherinneringen de deur uit. Je hoeft echt geen seconde te twijfelen als je hier wilt eten. Ook erg tof: elke laatste zondag van de maand is er Sunday Brunch waarbij ze koken met alle leftovers in de keuken. Van kop tot staart, van kruin tot steel en van fermenteren tot inmaken is wat je dan kunt verwachten. Begeleid door Bloody Mary’s en Mimosa’s van de bar.

Update: Gin Neo is inmiddels verhuisd naar de Noorderstraat 19-23 in Amsterdam.

restaurant-tips-gin-neo-bistro

Bewaren

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)