Niets lekkerder dan een galette met groene asperges in dit lenteseizoen! Door de groene asperges wat kleiner te snijden, kun je ze rauw toevoegen aan de vulling, waardoor ze nog wat bite hebben zodra de galette uit de oven komt. En door er nog wat gesmoorde prei, blokjes brie, citroen, Parmezaanse kaas en dille aan toe te voegen wordt deze galette onweerstaanbaar lekker.
Een galette kun je heel snel maken door gebruik te maken van kant-en-klaar koelvers bladerdeeg, maar het deeg is ook heel makkelijk zelf te maken en dat is wat ik heb gedaan voor deze galette met groene asperges. Ik liet me inspireren door Smitten Kitchen die ook wat Griekse yoghurt toevoegde aan haar deeg (in plaats van ei) en dat bleek een schot in de roos.
Leuk om te weten: galette deeg wordt veel gemaakt voor de traditionele Franse galettes. Het is eenvoudig te maken en wordt gekenmerkt door een knapperige textuur en lichte smaak. Het wordt vaak gebruikt als basis voor hartige taarten (zoals voor deze galette met groene asperges), maar kan ook worden gebruikt voor zoete varianten.
Om galette deeg te maken, meng je veelal bloem, boter, zout en water samen tot een samenhangend deeg. Het deeg wordt vervolgens uitgerold tot een dunne, ronde vorm. Vaak wordt er ook nog ei aan toegevoegd of in dit geval wat yoghurt. Het leuke aan galette deeg is dat het niet perfect hoeft te zijn – de rustieke uitstraling is juist de charme ervan.
Meer inspiratie voor zo’n lekkere open taart? Bekijk hier al mijn galette recepten.
Ingrediënten
Voor het galette deeg:
- 125 gr koude boter (ongezouten)
- 60 ml koud water
- 40 gr Griekse yoghurt
- 200 gr tarwebloem + extra
- 1/4 tl zout
Voor de vulling:
- boter
- 200 gr prei, in dunne halve ringetjes
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- zout
- 400 gr groene asperges
- 1 el fijngehakte dille + extra voor garnering
- rasp van 1 citroen
- 125 gr brie, in stukjes
- 30 gr Parmezaanse kaas, geraspt
- 1 el olijfolie
- zwarte peper
Ook nodig:
- 1 ei
- 1 tl sesamzaadjes
Ook nodig
- vershoudfolie
- oven
- bakplaat
- bakpapier
- kwastje
Aan de slag!
- Snijd de 125 gr boter in kleine blokjes en zet dit maximaal 10 minuten in de vriezer om goed koud te worden. Klop de 60 ml water met de 40 gr Griekse yoghurt door elkaar in een kommetje en zet 10 minuten in de koelkast.
- Strooi de bloem in een kom en roer het zout erdoor met een vork. Voeg de boter vanuit de vriezer toe en meng dit door de bloem met je vingertoppen tot je een kruimelig deeg krijgt. Schenk daarna geleidelijk het koude watermengsel erbij terwijl je blijft kneden en kneed kort door elkaar tot het samenhangend deeg is. Maak er een platte schijf van, verpak in vershoudfolie en leg minimaal 1 uur in de koelkast.
- Tip: Je kunt het deeg ook eerder op de dag, of de dag ervoor maken, en vast klaarleggen in de koelkast.
- Verhit ondertussen een hapjespan op middellaag vuur en smelt hier een klontje boter in. Roer de 200 gr prei en 2 teentjes uitgeperste knoflook erdoor met een klein snufje zout en smoor dit 6 – 8 minuten tot de prei helemaal zacht is. Schep daarna over in een grote kom en laat afkoelen tot lauw.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
- Snijd de droge onderkantjes van de groene asperges en gooi deze weg. Snijd daarna de kopjes eraf en snijd de rest van de groene asperges in dunne plakjes. Voeg dit toe aan de gesmoorde prei samen de 1 el fijngehakte dille, rasp van 1 citroen, de 125 gr brie in stukjes, de 30 gr geraspte Parmezaanse kaas, 1 el olijfolie, een royale snuf zwarte peper en nog een snuf zout. Niet te veel zout, want je hebt ook al wat zout toegevoegd aan de prei en de Parmezaanse kaas geeft ook smaak. Roer de vulling goed door elkaar.
- Haal het galette deeg 10 minuten voordat je gaat uitrollen uit de koelkast. Bestuif je werkvlak met bloem en rol het deeg rond uit, met een diameter van circa 35 centimeter. Klap het deeg eenmaal dubbel en leg het daarna voorzichtig op het bakpapier. Schep de vulling in het midden op het deeg en klap het deeg rondom over de vulling heen. Dit mag lekker rustiek, je galette wordt er mooier van als het wat rommeliger is gevouwen.
- Klop het ei los met 1 tl koud water en bestrijk het deeg rondom ermee. Strooi als laatste wat sesamzaadjes erover.
- Plaats het bakblik in de oven en bak de galette in 30 – 35 minuten mooi goudbruin en krokant. Mijn galette had 35 minuten nodig, maar iedere oven is anders dus hou ‘m zelf ook goed in de gaten. Zeker de laatste 10 minuten.
- Haal het bakblik daarna uit de oven en laat iets afkoelen. Plaats de galette op een mooie schaal en garneer met kleine takjes dille. Snijd vervolgens in punten. Lauwwarm is de galette het allerlekkerste.
Notities
- Met dit recept maak je een galette met 12 punten.
- Wil je het deeg niet zelf maken, kies dan voor kant-en-klaar bladerdeeg als bodem.
- Heb je puntjes galette over? Bewaar deze afgedekt in de koelkast en warm ze de volgende dag op in de oven, circa 10 minuten op 120 graden.
- Voorbereiding deeg + rusten: 75 minuten
- Bereiding vulling: 20 minuten
- Oven: 30 – 35 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious