Gegrilde witlof met ahornsiroop en sinaasappel

Voor alle witlofliefhebbers heb ik vandaag een spannende variatie op de bereiding van witlof. Je kunt de witlofstronken natuurlijk koken (maar daar wordt niemand blij van, is mijn bescheiden mening), maar rauw of uit de oven komt de smaak veel beter tot zijn recht.

Wat ook heel goed werkt is als je de witlof grilt in een grillpan of op de barbecue. En zo maakte ik dit recept voor gegrilde witlof met ahornsiroop, sinaasappel en tijm. De zoete ahornsiroop brengt de bitterheid van de witlof in balans en de sinaasappel geeft een friszoet accent. Serveer er geroosterde aardappels, een salade en eventueel nog een stukje vlees of witvis bij en je zit heerlijk te eten.

Wat je nodig hebt voor 4 personen als bijgerecht

  • 4 stronken witlof
  • bakolijfolie
  • ahornsiroop
  • 1 (bio) sinaasappel
  • olijfolie extra vergine
  • 4 takjes tijm
  • 1 teentje knoflook
  • zwarte peper
  • zout

Wat je gaat doen

Bereiding: 20 minuten

  1. Verwijder eventueel de buitenste bladeren van de witlof of spoel de stronken af met de punt naar beneden en dep ze daarna droog. Snijd de stronken in de lengte in 4 kwarten en laat de onderkant eraan zitten. Anders vallen ze uit elkaar tijdens het grillen. Meng de kwarten met een scheutje bakolijfolie in een schaal.
  2. Verhit een grillpan en vet deze licht in met bakolijfolie. Leg de witlof in de pan en grill de eerste zijde tot deze mooie grillstrepen krijgt. Leg ze daarna op de tweede zijde.
  3. Klop in de tussentijd een dressing van 3 eetlepels ahornsiroop, rasp van ½ sinaasappel, sap van ½ sinaasappel en 1 el olijfolie extra vergine. Rits de blaadjes van de takjes tijm en pers het teentje knoflook uit. Roer dit door de dressing en breng goed op smaak met peper en zout.
  4. Flip de kwarten witlof op de laatste zijde en sprenkel de dressing er gelijkmatig over. Zet het vuur wat lager en dek de pan af met een deksel of aluminiumfolie. Laat nog 5 – 8 minuten garen tot de witlof beetgaar is.
  5. Serveer de gegrilde witlof op een schaal en garneer met wat extra sinaasappelrasp en een snufje zwarte peper.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept gegrilde witlof uit de oven met ahornsiroop en sinaasappel. Serveer er geroosterde aardappels, een salade en eventueel nog een stukje vlees of witvis bij #witlof #ovenschotel

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Gegrilde witlof met ahornsiroop en sinaasappel”

  1. Hoi Francesca, het witlof recept van gisteren lijkt me erg lekker en ik heb daar 2 vragen over:
    Kan het ook in de oven (welke temperatuur en hoe lang)en wat is een vervanging voor ahornsiroop?
    Hartelijke groet, Marianne

    1. Hi Marianne, dan zou ik gewoon een ander recept maken ;-). Je haalt dan namelijk de 2 belangrijkste componenten van het recept eruit. Witlof in de oven kan trouwens ook prima. Dan zou ik de stronken in kwarten snijden, insmeren met olijfolie en circa 15 minuten op 200 graden roosteren. Hou het wel even goed in de gaten, moet misschien nog iets korter of langer.

  2. Ik heb dit zojuist gemaakt en het is heerlijk! Ik heb de ahornsiroop vervangen door gembersiroop en dat smaakte ook prima. Voor herhaling vatbaar!