Wat een feestelijke week is het. Natuurlijk omdat onze nieuwe website eindelijk live is én niet te vergeten de Eetkalender 2017 is uit. Een mooi moment om een van de 200+ nieuwe recepten hieruit met jullie te delen en dat is deze gepofte zoete aardappel met bonen en spinazie.
Ik weet nog goed wanneer ik dit gerecht maakte. We hadden een deadline om alle foto’s van de recepten aan te leveren en er moesten nog best wel wat gerechten gemaakt worden. Daarom was ik de hele dag aan het koken. Vond ik helemaal niet erg, want dan kon ik meteen oefenen met fotograferen, alles proeven en de hele straat had gelijk ook wat te eten. Deze gepofte zoete aardappel met bonen en spinazie viel erg in de smaak. Het is een eenvoudig, voedzaam en lekker gerecht. Perfect voor op een doordeweekse dag lijkt me!
Wat je nodig hebt voor 4 personen:
-
- 4 zoete aardappels, schoongeboend
- 1 ui, gesnipperd
- olijfolie
- 1 tl komijnpoeder
- 1⁄2 tl korianderpoeder
- mespuntje gemalen chili (meer mag altijd)
- 400 gr spinazie
- 1 blik zwarte bonen (400 gr), afgespoeld en uitgelekt
- witte peper
- zeezout
- 1 citroen
- 4 el walnoten, geroosterd en grofgehakt
- 125 gr zure room
Wat je gaat doen:
Bereidingstijd: 35/65 minuten
1.Prik met een vork gaatjes in de zoete aardappel en pof ze 12-15 minuten in de magnetron totdat ze zacht zijn. Of prik gaatjes, smeer in met olijfolie, pak in aluminiumfolie en pof 60 minuten in een oven van 200 ̊C.
2. Zet een hapjespan of wok op het vuur en fruit de ui in 2 el olijfolie met de komijn, koriander en gemalen chili totdat deze glazig ziet. Voeg de spinazie in delen toe en laat slinken. Roer de zwarte bonen erdoor en breng op smaak met peper en zout.
3. Laat de zoete aardappels iets afkoelen en snijd daarna tot 2/3 open. Schep met een schuimspaan het spinazie-bonenmengsel uit de pan en verdeel over de zoete aardappels. Rasp er wat citroen over en bestrooi met gehakte walnoten. Zet op tafel nog een bakje zure room en eventueel een tomatensalade.
Recept & fotografie: Dominique