Geproefd #3: Van echte roti tot niet echte-boter

Er is weer veel geproefd in huize Kookt de afgelopen maanden en ik vond het tijd worden voor een nieuwe editie van Geproefd. In deze editie ontdek ik onder andere jam met minder suiker, onbekende specerijen, smaakvolle tomaten en proeven mijn kids ook mee. Pip & Nut notenpasta’s Alle potjes …

Er is weer veel geproefd in huize Kookt de afgelopen maanden en ik vond het tijd worden voor een nieuwe editie van Geproefd. In deze editie ontdek ik onder andere jam met minder suiker, onbekende specerijen, smaakvolle tomaten en proeven mijn kids ook mee.

Pip & Nut notenpasta’s

Alle potjes die je hier op de foto ziet (en die ik gekregen had) zijn inmiddels op en dat zegt genoeg over Pip & Nut. Hun notenpasta’s worden gemaakt van geroosterde noten en wat zeezout. Je zult hier geen palmolie of andere onnodige ingrediënten in vinden en de smaak is echt fantastisch! Het meest enthousiast ben ik over de Crunchy maple peanut butter en de Almond butter, maar eigenlijk zijn ze allemaal lekker. Je vindt de potten bij Jumbo, Plus en Deen.

Bonne Maman met minder suiker

Vroeger at ik héél veel jam, tegenwoordig wat minder. En dat heeft alles te maken met dat ik minder suiker wil eten, vooral doordeweeks. In de supermarkt liep ik tegen de potten Bonne Maman jam met minder suiker (30% minder) aan en die heb ik gelijk meegenomen om uit te proberen. Hartstikke lekker, bomvol fruit en stiekem vind ik ‘m misschien nog wel lekkerder dan het origineel. Maar dat kan ook komen omdat ik nu steeds meer gewend ben aan de smaak van minder suiker en word ik blijer van ‘iets minder zoet’. Ik kocht de pot bij Albert Heijn, maar deze zullen denk ik bij vrijwel alle supermarkten te koop zijn.

Vers bereide babyvoeding van Spruit

Bij kind 1 vond ik dat ik als moeder al het eten voor mijn spruit zelf moest maken. Bij kind 2 ben ik daar wat makkelijker in geworden, al was het alleen maar door het chronische gebrek aan tijd. Op een beurs ontdekte Dominique vorig jaar het leuke bedrijf Spruit dat verse baby- en peutermaaltijden maakt (zonder onnodige toevoegingen) en vervolgens ingevroren bij je thuis aflevert. Ze vroegen of Zayne wilde proeven en die ‘zei’ natuurlijk geen nee 😉 Het pakket werd op het afgesproken tijdstip gekoeld door PostNL afgeleverd en de bakjes konden zo de diepvries in. Ik was verrast over de maaltijden, van rundergehakt met bonen en koriander tot risotto met zoete aardappel, doperwt en salie. Smaakvolle en gezonde combinaties, top voor mijn dreumes. En die vindt alles van Spruit inmiddels zalig en eet iedere keer zijn bordje leeg. Wij hebben de bakjes in de diepvries staan voor noodgevallen, als ik geen zin heb om te koken of als we iets eten wat voor hem nog te ingewikkeld of pittig is. Ik vind het een top concept. Meer info vind je op hun site.

Persian spices van Taste & Sense

Ik kreeg een enorme collectie specerijen thuis van Taste & Sense. Maar liefst 12 krachtige smaakmakers uit Iran, het Midden-Oosten, de Levant en Noord-Afrika. Een van de specerijen inspireerde me gelijk tot een recept (volgt) en ik wil in de toekomst nog een blog schrijven over de toepassing van alle specerijen. Want baharat, chermoula en sumac klinkt natuurlijk fantastisch exotisch, maar als je dan zo’n potje thuis hebt staan…wat doe je ermee? Daar kom ik dus op terug! In de tussentijd vind je de Persian spices bij Deen en Plus.

Koken met Shane

Kijk nou toch hoe blij mijn 7-jarige kijkt na het krijgen van het nieuwe kookboek van Shane. Hij is fan van de jonge voetballer, kok en YouTube ster en wilde gelijk aan de bak met mij om zijn havermoutpannenkoeken uit het boek te koken. Natuurlijk heeft Shane de recepten uit het boek niet zelf gekookt, maar hij heeft wel een hele dikke vinger in de pap gehad bij het bedenken. Het is een leuk, toegankelijk kookboek voor kinderen om zelf mee de keuken in te duiken. Met een beetje hulp van mama of papa, dat wel. De havermoutpannenkoeken hebben we nog gemaakt samen. Tenminste, ergens halverwege haakte Jessey af want het duurde hem allemaal te lang. Van zijn hand zal er denk ik nooit een kookboek komen 😉

Croissants van Délifrance

Op zondag maken we er altijd een feest van tijdens het ontbijt en daarvoor liggen standaard deze croissants van Délifrance bij ons in de diepvries. Dit zijn echt de allerlekkerste om af te bakken. Ik koop ze bij Jumbo en Albert Heijn.

Foodelicious Box

Iedere twee maanden is het weer een feest als de Foodelicious Box wordt afgeleverd. Gevuld met verrassende delicatessen, vaak binnen een thema, en vergezeld door een boekje met recepten. Denk aan olijfolie, chips, smaakmakers, pasta’s, chocolade en andere delicatessen. De inhoud blijft altijd geheim tot het moment dat je de box opent en ik vind het echt een cadeautje voor mezelf. Hier kun je een abonnement nemen.

Echte roti

Even over roti, die halen wij dus nog weleens doordeweeks. Ik heb nou eenmaal een huis vol Surinamers. En gisteren gingen ze voor het eerst naar Roopram Rotishop in Rotterdam…en dat was me toch lekker! Zowel de rotiplaten als vulling met kippenpoten en lam. Dikke aanrader!

Tomaten van Joyn

Echte smaakvolle tomaten zijn soms moeilijk te vinden, maar onlangs ontdekte ik de trostomaten van Joyn en die zijn geweldig. Zo lekker dat ik ze zelfs eet als tussendoortje. En Zayne heeft daar natuurlijk niets mee te maken, maar ik vond deze foto van hem achter het karretje zo schattig dat ik ‘m wel even moest delen 😉 De Joyn trostomaten worden gekweekt door Looye en je koopt ze bij Albert Heijn.

Leuke Recepten magazine

De makers van de succesvolle blog Leuke Recepten (Sandra en Eric) hebben hun tweede editie van het Leuke Recepten magazine uitgebracht, boordevol maakbare en lekkere recepten. Ik heb ‘m al helemaal gelezen en er zelfs al iets uit gekookt. Aanrader! Je vindt het magazine in de boekhandel en vast ook tussen de tijdschriften in de supermarkt.

Nieuwe rijstsoorten van Tilda

Ik heb al een keer eerder verteld dat er in huize Kookt alleen rijst van Tilda te vinden is. Hun basmati- en zilvervliesrijst is perfect van kwaliteit. Sinds kort hebben ze een aantal nieuwe soorten in het assortiment: jasmijnrijst met een meer kleverige korrel, combinatie van basmati en wilde rijst en 2 nieuwe gestoomde soorten voor als je minder tijd hebt: basmati met roerei en basmati met kokos. Ze zijn te koop bij Albert Heijn.

Last but not least: iets over echte en niet echte-boter

Vorige week ben ik van mijn stoel gevallen. Ik ontving namelijk een pakketje van het nieuwe merk Flora met daarin twee kuipjes niet echte-boter. Ze zullen daar vast even achter hun oren gekrabd hebben toen mijn naam op de perslijst verscheen. Want het is algemeen bekend wat ik van margarine vind: niet te eten. Ook al komen ze met alle wetenschappelijk onderbouwde verhalen over verzadigd en onverzadigd vet en weet ik dat het beter is om meer plantaardig te eten, ik vind het nog steeds niet te eten. En dan eet ik het dus niet, zelfs mijn diëtist kreeg me niet zover. Ik hou intens veel van de echte smaak van boter en eet het dan liever wat minder, maar nog wel goed.

Tot zover mijn intro, nu door over het vallen van mijn stoel. Flora is dus nieuw en een volledig plantaardig product wat je op je brood kunt smeren. Ik noem het bewust geen margarine, want ik vind het niet vergelijkbaar. Maar ik noem het ook geen boter, want het is geen dierlijk product. Flora is namelijk gemaakt met shea-olie, kokosolie en amandelpasta en is naast volledig plantaardig ook natuurlijk. Er zitten geen onnodige ingrediënten en palmvetten in. En hoe smaakt het dan, vragen jullie je vast af. Nou, ik deed gelijk de ultieme test en smeerde de gezouten versie op een stukje paasstol. Groot was mijn verbazing dat dit qua smaak echt goed is! Het heeft niets te maken met de margarine zoals we ‘m kennen en eindelijk is er dan een volledig plantaardig product wat gewoon goed meedoet. Dat vind ik tof en wil ik graag met jullie delen. Dus tip van flip: wil je iets op je brood smeren wat volledig plantaardig is (om wat voor reden dan ook), maar je houdt wel van de smaak van boter dan is Flora iets voor jou.

En dan nu door naar de echte boter!

Want boter blijft nog steeds mijn grote liefde. Sinds kort kun je namelijk de boter van Le Gall en Kerrygold kopen bij Albert Heijn! Zowel gezouten als ongezouten.

De Bretonse boter van Le Gall is zeer romig en een beetje nootachtig. Voor de gezouten versie maken ze gebruik van fleur de sel. De boter van Kerrygold komt uit Ierland is gemaakt van Ierse weidemelk, je proeft zelfs licht iets kruidigs in de boter. Ik heb ze beide geproefd (ook naast elkaar) en ik heb een lichte voorkeur voor Kerrygold, maar het ontloopt elkaar niet veel. Eet ik deze boters iedere dag? Nee, zeker niet. Maar in het weekend en op speciale momenten geniet ik er intens van.

Alle producten uit deze editie van Geproefd zijn gekocht of gekregen, er zitten geen betaalde samenwerkingen bij. Na het proeven vond ik persoonlijk dat ze een plekje verdiend hadden op mijn blog. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer