5 van 1 stem

Kastanjes van de barbecue met boter en Fleur de Sel

1 uur
Hapje
Barbecue

Kastanjes horen echt bij de herfst. De kastanjebomen hangen er vol mee en de aardse, notige smaak is verleidelijk lekker. Voor mij in ieder geval wel ;-). Tamme kastanjes kun je poffen in hun schilletje. Dit kan in de oven, maar gepofte kastanjes van de barbecue vind ik nog veel …

Kastanjes horen echt bij de herfst. De kastanjebomen hangen er vol mee en de aardse, notige smaak is verleidelijk lekker. Voor mij in ieder geval wel ;-). Tamme kastanjes kun je poffen in hun schilletje. Dit kan in de oven, maar gepofte kastanjes van de barbecue vind ik nog veel lekkerder. In dit artikel vertel ik jullie precies hoe je dit doet, maar voordat we beginnen nog wel even een waarschuwing.

gepofte kastanjes van de barbecue met boter en fleur de sel 2

Net zoals velen van jullie ben ik opgegroeid met het rapen van tamme kastanjes in het bos. Maar deze kastanjes zijn ook het herfst- en wintervoer voor de dieren die daar wonen. Staatsbosbeheer heeft daarom opgeroepen om slechts een handje mee te nemen tijdens je wandeling. Als je meer meeneemt, kun je zelfs beboet worden. Ik koop daarom mijn kastanjes in een netje bij de groenteboer en die gaan vervolgens op de barbecue. Dan weet je trouwens ook zeker dat je tamme kastanjes te pakken hebt, de wilde (met kortere, meer stekelige omhulsels) kun je namelijk niet eten.

Terwijl ik de barbecue opstook, laat ik de kastanjes even weken in een bak met koud water. De kastanjes die naar beneden zakken, zijn nog goed. De kastanjes die blijven drijven zijn van binnen uitgedroogd of niet meer goed. Je kunt dat trouwens ook zien als je de kastanjes pelt na het poffen. Als ze mooi wit zijn vanbinnen zijn ze nog goed. Kastanjes met donkere of weggegeten plekken zijn niet meer eetbaar.

Gepofte kastanjes van de barbecue in combinatie met roomboter en zeezout zijn helemaal het einde. Daarom smelt ik op het laatst ook nog wat roomboter wat ik eerst een beetje laat bruinen en daarna over de kastanjes giet met wat Fleur de Sel. Genieten!

gepofte kastanjes van de barbecue met boter en fleur de sel 4

Ingrediënten

 • 500 gr tamme kastanjes
 • 25 gr roomboter
 • Fleur de Sel of zeezout

Aan de slag!

 • Doe de kastanjes in een bak met koud water. Laat ze hier even in liggen. De kastanjes die boven blijven drijven en niet naar de bodem zinken, kun je weggooien. Die zijn niet meer goed.
 • Steek ondertussen de barbecue aan en bereid ‘m voor op direct vuur op 180 graden. Leg een rooster erop en zet een vuurvaste schaal of pan klaar waar alle kastanjes in passen.
 • Giet de kastanjes af in een vergiet en dep ze droog met keukenpapier. Kerf (voorzichtig) met een scherp mesje een kruis in iedere kastanje. Dit doe je zodat de kastanjes straks niet ontploffen door de druk die onder de schil ontstaat door de hitte.
 • Doe de kastanjes in de vuurvaste schaal of pan en zet deze op de barbecue. Sluit het deksel van je barbecue en na zo’n 5 minuten zal de harde schil open gaan staan. Nu hebben ze nog 15 – 20 minuten nodig om lekker zacht te worden. Hussel de kastanjes een paar keer om en hou goed in de gaten dat de temperatuur constant blijft en dat ze niet vol op het vuur staan, want dan kunnen ze verbranden.
 • Haal de kastanjes van het vuur en laat ze iets afkoelen. Daarna kun je ze lauw pellen. Wat belangrijk is, want dan krijg je de buitenste harde schil er veel makkelijker af. Koud wordt dat een flinke uitdaging, ik spreek uit ervaring ;-). Het binnenste vliesje verwijder je ook.
 • Smelt ondertussen 25 gram roomboter in een pannetje en laat dit op middellaag vuur een beetje bruinen. Schenk daarna door een (metalen) zeefje over de gepelde kastanjes heen. Bestrooi met Fleur de sel of zeezout, hussel om en aanvallen maar!

Notities

 • Met dit recept maak je een snack voor 4 personen.
 • Koop de tamme kastanjes bij de groenteboer, op de markt of in de supermarkt, maar raap ze niet in het bos.
 • Na het pellen kun je de gepofte kastanjes ook mengen met een scheutje melk, koken en pureren voor een kastanjepuree. Op smaak gebracht met boter, zout en peper is het een heerlijk bijgerecht.
 • Je kunt er ook kastanjemeel van maken. Hier vind je een recept.
 • En yes, je kunt ze ook poffen in de oven. Zelfde aanpak, zo’n 20 – 25 minuten op 200/210 graden.
 • Bereiding: 60 minuten
gepofte kastanjes van de barbecue met boter en fleur de sel 3

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)