4.67 van 3 stemmen

Gerookte zalm van de BBQ met whisky, mosterd en bietjes

2 uur 35 minuten
Voorgerecht
Barbecue

Zalm kun je heel makkelijk warm roken op de barbecue met behulp van een rookplankje. Het geeft een heerlijk aroma aan je zalm en is zo gedaan. Voor ons BBQ kerstdiner legden we een mooi stukje zalm op een cederhouten plankje nadat we ‘m eerst gemarineerd hadden met onder andere …

Zalm kun je heel makkelijk warm roken op de barbecue met behulp van een rookplankje. Het geeft een heerlijk aroma aan je zalm en is zo gedaan. Voor ons BBQ kerstdiner legden we een mooi stukje zalm op een cederhouten plankje nadat we ‘m eerst gemarineerd hadden met onder andere whisky en mosterd.

Bij de gerookte zalm van de BBQ serveerden we bietjes die, je raadt het vast al, gepoft zijn op de BBQ. Dat kun je trouwens al een of twee dagen eerder doen en ze daarna bewaren in de koelkast. Zo ben je lekker snel klaar met dit feestelijke voorgerecht.

De aardse smaken van de gerookte zalm en bietjes worden in balans gebracht door een frisse yuzudressing. Maar als je nou geen yuzusap kunt vinden, kun je hier ook wat citroensap voor gebruiken.

Ingrediënten

  • 2 roze chioggia bieten
  • 2 oerbieten of rode bieten
  • olijfolie
  • zout
  • 1,5 el grove mosterd
  • 1 el whisky
  • 2 tl olijfolie
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • zout
  • zwarte peper
  • 250 – 300 gr verse zalmfilet met vel, past net op 1 rookplankje
  • 3 el olijfolie extra vergine
  • 1 el yuzusap, of citroensap
  • 1 tl honing
  • 3 dunne plakjes citroen
  • 50 gr veldsla
  • 12 eetbare bloemetjes (viooltjes)
  • optioneel: mosterdcress

Ook nodig

  • barbecue met rooster
  • cederhouten rookplankje, zie notities
  • optioneel: rookhout (elzen of ceder)
  • kerntemperatuurmeter

Aan de slag!

  • Boen de schillen van de bieten schoon, dep ze droog en leg ze daarna per stuk op een vel aluminiumfolie. Besprenkel iedere biet met wat olijfolie en strooi er een snufje zout over.
  • Pof de bieten 1,5 uur op de barbecue (indirect, 180 graden). Als je met een satéprikker moeiteloos door het hart van de grootste biet kunt prikken, zijn ze gaar. Laat daarna afkoelen. Als je de bieten al een dag eerder voorbereid, kun je ze in z’n geheel afgedekt bewaren in de koelkast tot gebruik.
  • Verwijder de schillen van de bieten en snijd ze daarna in grove partjes/wedges. Je hebt waarschijnlijk niet alle partjes nodig. Maar wat overblijft kun je zeker nog 2 dagen bewaren in de koelkast. Heerlijk als basis voor een lunchsalade.
  • Meng de mosterd, whisky, olijfolie, citroensap en bruine basterdsuiker door elkaar in een kommetje en breng verder op smaak met zout en peper. Smeer de boven- en zijkanten van de zalm hiermee in en leg 1 uur in de koelkast om te marineren. Leg tegelijkertijd je rookplankje 1 uur in een bak met koud water om te weken.
  • Bereid je barbecue voor directe bereiding op 150/160 graden. Je kunt eventueel nog een handje extra rooksnippers op de kolen strooien.
  • Klop ondertussen een dressing van de olijfolie extra vergine, yuzusap (of citroensap), honing, peper en zout.
  • Haal het rookplankje uit het water en dep goed droog. Leg het plankje direct op het rooster en laat liggen tot het gaat roken. Draai daarna om en leg de zalm op het plankje. Leg de plakjes citroen bovenop.
  • Sluit het deksel van de barbecue en laat rustig warm roken tot de zalm een kerntemperatuur van 50 graden heeft bereikt, dit duurde bij mij zo’n 15 minuten. Haal de gerookte zalm uit de barbecue en laat iets afkoelen.
  • Verdeel partjes van de gepofte biet over 4 borden. Varieer met staande en liggende partjes/plakjes en leg daartussen plukjes veldsla.
  • Trek de zalm voorzichtig uit elkaar met twee vorken en verdeel over de borden. Deze is bij de kerntemperatuur van 50 graden nog mooi rosé en dat is precies wat je wilt. Druppel wat van de dressing erover en garneer met de eetbare bloemetjes en optionele mosterdcress. Nog een klein snufje zwarte peper erover en je bent klaar om te serveren.

Notities

  • Met dit recept maak je een voorgerecht voor 4 personen.
  • Wil je geen alcohol gebruiken in je marinade, laat dan de whisky eruit en voeg wat balsamicoazijn toe aan je marinade.
  • Meer informatie over rookplankjes vind je hier. Maar bij je favoriete barbecuewinkel kunnen ze je ook goed verder helpen.
  • Na gebruik van je rookplankje boen je deze goed schoon. Dep daarna droog en laat volledig drogen. Daarna is ‘ie weer klaar voor een volgend gebruik.
  • Bereiding bietjes: 1,5 uur + afkoelen
  • Marinade zalm: 1 uur
  • Bereiding zalm: 20 minuten
  • Opmaken borden: 15 minuten

Recept: Francesca & Shaiff, geïnspireerd op dit recept van rookplankje.nl. Fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer