Vis recepten

Bij ons thuis wordt minimaal één keer in de week vis gegeten en iedereen is er dol op. Daarom vind je op Francesca Kookt ook flink wat recepten met vis! Denk aan makkelijke recepten voor doordeweeks, zoals snelle ovenschotels, gebakken vis of salades met vis. Maar ook wat meer uitgebreide recepten voor het weekend of de feestdagen, zoals paella, lobster boil, een groot stuk zalm uit de oven, lekkere hapjes met vis (zelfs uitgebreide visborrelplanken!) of verfijnde visssoepen. Ook voor de barbecue heb ik trouwens leuke visrecepten online staan!

Voor het koken met vis kijk ik altijd goed naar duurzaamheid. Ik kook alleen met vissen uit het seizoen, probeer me zo goed mogelijk in te lezen in de vangstmethoden (of vraag ernaar bij de viswinkel) en let op de MSC keurmerken voor wilde vis en ASC keurmerken voor kweek die je op de verpakkingen vindt. Net als vlees heeft vis ook een vaste plek in ons flexitarische voedingspatroon.

Wil je meer weten over het koken met vis of ben je op zoek naar specifieke recepten? Neem dan gerust contact met me op.

Zeebaars uit de oven met citroen en krieltjes

Een van mijn favoriete vissoorten is zeebaars. Deze vis heeft een fijne structuur, een toegankelijke (iets zoete) milde smaak en kan op vele manieren bereid worden. Denk aan bakken, grillen en stomen, maar zeebaars uit de oven is bij mij echt favoriet.

Hartige panna cotta met garnalencocktail en avocado

Ik denk dat deze hartige panna cotta misschien wel mijn favoriete nieuwe kerstgerecht van dit jaar is! Doordat de panna cotta zo goed qua smaak combineerde met de garnalen en het weer eens een nieuwe manier van presenteren is van de klassieke garnalencocktail.

Knolselderijsoep met gerookte paprika en garnalen

Knolselderij is een geweldige groente om als basis voor een romige soep te gebruiken. Je hoeft daarvoor niet eens room te gebruiken. Voor deze knolselderijsoep roosterde ik de knolselderij eerst met onder andere tijm en gerookt paprikapoeder.

Aziatische garnalencocktail met sinaasappeldressing

Deze feestelijke Aziatische garnalencocktail maakt de start van je etentje gelijk tot een succes! Heel makkelijk te maken en weer eens wat anders dan de klassieke garnalencocktail.

Uit het seizoen: Welke vis eet je in de herfst?

De herfst is een goed seizoen om vis te eten. Er zijn vrijwel geen paaiperiodes om rekening mee te houden en de vissen zijn vet en vol van smaak. Ik kijk altijd wel goed welke vis echt past binnen het seizoen.

Garnalen saganaki met feta, tomaat en ouzo

Saganaki is een traditioneel Grieks gerecht wat in de basis een gerecht is van gebakken kaas die in een sagani pan wordt bereid. Dit is een kleine koekenpan met dikke bodem waarin de kaas gebakken wordt.

Miso zalm met gegrilde sla en zoetzure komkommer

Verse zalmfilets bereid ik graag in de oven, omdat deze bereiding eigenlijk nooit (mits je de zalm niet te lang in de oven laat garen, maar dat gaan we niet doen) kan mislukken.

Spinaziesalade met garnalen en Parmezaanse kaas

De combinatie van spinazie, garnalen en Parmezaanse kaas ontdekte ik voor het eerst bij restaurant The Harbour Club en ik was gelijk verkocht! Ik besloot er thuis verder mee te experimenteren en maakte er deze spinaziesalade met garnalen, Parmezaanse kaas en een dressing van sojasaus van.

Dorade uit de oven met gember, knoflook en peper

Mijn schoonzus kan waanzinnig goed koken. Naast haar Surinaamse kookrepertoire tovert ze geregeld andere verrassingen uit haar hoge hoed. Zoals Chinese gestoomde vis met gember, knoflook en peper. Ik heb een half idee hoe ze die maakt, maar ik moet het geheim nog een keer ontfutselen.

Colombiaanse vissoep ‘Sancocho de Pescado’ met ají

Een paar jaar geleden besloot mijn vriendinnetje én foodredacteur Bo in haar eentje nog een grote reis te maken. Ze plaatste een berichtje op Facebook, kreeg super veel reacties, dook het wereldwijde web op en boekte binnen mum van tijd een ticket naar Colombia.

Crostini’s met Boursin, nectarine en garnalen

Samenwerking – Oh, wat ben ik aan het genieten van onze nieuwe buitenkeuken en het heerlijke buiten koken, borrelen en eten! Wat mij betreft houden we het buitenleven vol tot ver in de herfst en maken we optimaal gebruik van de momenten in onze tuin.

Ontbijttaco’s met scrambled eggs en gerookte zalm

Ik kan dus echt enorm genieten van een hartig ontbijt. Hoe hartiger, hoe beter. Daarom staat er vandaag een geweldig hartig ontbijt op het menu voor iedereen die er ook van houdt: ontbijttaco’s met scrambled eggs en gerookte zalm.

Brioche wentelteefjes met avocado, zalm en ei

Voor een broodje met zalm en avocado mag je me altijd wakker maken, zeker tijdens feestdagen! Of misschien wordt het automatisch wel een feestje als je deze brioche wentelteefjes met avocado, zalm en ei maakt, dat kan natuurlijk ook ;-).

Gebakken doradefilet met tomaten-basilicumsaus

Een visje bakken doen wij graag thuis en is ook nog eens zo klaar. Zo ging ik laatst aan de slag met doradefilet die ik had besteld bij Freshly Fish. Ik kreeg ze op de huid en dat is precies wat je wilt, want de huid zorgt ervoor dat je dit stevige visje makkelijk kunt bakken in de pan.