Ons BBQ kerstdiner met 6 gangen van de barbecue

De afgelopen maanden hebben mijn Mr. en ik regelmatig verbaasd naar elkaar gekeken (en gelachen) over wat we aan het doen waren samen. Wat we dan aan het doen waren, hoor ik je denken? Nou, koken. Of barbecueën eigenlijk, want we hadden het plan om voor dit jaar een BBQ …

De afgelopen maanden hebben mijn Mr. en ik regelmatig verbaasd naar elkaar gekeken (en gelachen) over wat we aan het doen waren samen. Wat we dan aan het doen waren, hoor ik je denken? Nou, koken. Of barbecueën eigenlijk, want we hadden het plan om voor dit jaar een BBQ kerstdiner te ontwikkelen. Samen dus, en wat blijken we dat goed te kunnen!

We hebben serieus genoten van dit gigantische project, dus ik denk dat we over een paar jaar een BBQ restaurant openen. Nee, grapje natuurlijk (alhoewel…). Maar vaker samen koken gaan we wel doen, verwacht ik ;-).

Lieve barbecue fanaten van me, met heel veel plezier presenteer ik jullie ons BBQ kerstdiner met 6 gangen van de barbecue. En ja, we zijn helemaal los gegaan. Lees alles lekker door en haal eruit wat je lekker vindt of haalbaar vindt. Mocht er iemand zijn die het hele BBQ kerstdiner gaat maken, laat het me zeker even weten! En als er nog vragen zijn, stel ze dan gerust aan mijn Mr. Aangezien ik alles heb uitgetypt, is mijn schatje nu aan de beurt, haha.

Het complete BBQ Kerstdiner

  • Surinaamse amuses: Soesjes met BBQ kip kerriemousse & Glaasjes met gelei van saoto soep en aardappel-selderijcrunch
  • Voorgerecht: Gerookte zalm van de BBQ met whisky-mosterdmarinade, gepofte bietjes en yuzudressing
  • Tussengerecht: Beef tataki met ponzudressing en sojabonen
  • Soep: Gerookte uiensoep met Gruyère crostini’s en bieslook
  • Hoofdgerecht: Dungesneden pastrami met vijgen-portsaus + Krokante aardappels van de BBQ met crème fraîche en kaviaar + BBQ preisalade met vinaigrette + Geroosterde winterpeen
  • Dessert: Gegrilde ananas van de BBQ met passievrucht karamel, pistache ijs en pistache crumble

Surinaamse amuses

Mijn lieve Mr. kun je wakker maken voor hapjes uit zijn geboorteland. Maar ook saoto en masala kip zijn zeer geliefd bij hem (en onze jongens). Speciaal voor ons BBQ kerstdiner vertaalde hij zijn geliefde gerechten door tot Surinaamse amuses om het diner mee af te trappen.

We maakten samen soesjes gevuld met BBQ kip kerriemousse, kleine glaasjes met saotogelei en bara balletjes met een toefje aardappelchutney. In dit artikel krijgen jullie van ons de recepten van de eerste twee Surinaamse amuses. En van de bara’s mogen jullie nog even dromen, want ik ben het bara beslag van mijn schoonmoeder nog aan het finetunen om er een goed kloppend recept van te maken. Ik kroon haar bij deze tot bara koningin van de familie, maar zij maakt het op gevoel. En daar kan ik natuurlijk niet mee aankomen in een recept, dus daarvoor nog heel even geduld ;-).

Gerookte zalm van de BBQ met whisky, mosterd en bietjes

Zalm kun je heel makkelijk warm roken op de barbecue met behulp van een rookplankje. Het geeft een heerlijk aroma aan je zalm en is zo gedaan. Voor ons BBQ kerstdiner legden we een mooi stukje zalm op een cederhouten plankje nadat we ‘m eerst gemarineerd hadden met onder andere whisky en mosterd.

Bij de gerookte zalm serveerden we bietjes die, je raadt het vast al, gepoft zijn op de BBQ. Dat kun je trouwens al een of twee dagen eerder doen en ze daarna bewaren in de koelkast. Zo ben je lekker snel klaar met dit feestelijke voorgerecht.

De aardse smaken worden in balans gebracht door een frisse yuzudressing. Maar als je nou geen yuzusap kunt vinden, kun je hier ook wat citroensap voor gebruiken.

Beef tataki met ponzudressing en sojabonen

Deze beef tataki serveerden we als tussengerecht. Tataki is een bereidingstechniek die uit de Japanse keuken komt en waarbij je, in dit geval, het vlees op hoog vuur rondom dichtschroeit, maar verder niet doorgaard. De kern van het vlees blijft daarbij zo rauw mogelijk en door het vlees direct terug te koelen, gaart het niet verder door. Daarna snijd je het vlees in dunne plakjes en dat serveer je met de zelfgemaakte ponzudressing.

Ponzu komt ook uit de Japanse keuken en is een krachtige citrusdressing die je onder andere maakt met sojasaus, citrus, rijstazijn en mirin. Voor de garnering maakten we mooie krullen van lente-ui en we serveerden er ook nog wat gestoomde sojabonen bij.

Gerookte uiensoep met Gruyère crostini’s en bieslook

Een soepje als tussengerecht van ons BBQ kerstdiner vonden we een prima plan, maar dan wel een soep van de barbecue natuurlijk! Dat werd deze gerookte uiensoep met Gruyère crostini’s en bieslook. Die kinderlijk eenvoudig te maken is, je moet er alleen wat geduld voor hebben.

Want door de uien eerst te karameliseren met een royale hoeveelheid boter en een blokje rookhout tussen de kolen krijgen ze een zoete, rokerige smaak wat een perfecte basis is voor de uiensoep. We serveerden de gerookte uiensoep met Gruyère crostini’s uit de oven. Die je natuurlijk ook op de barbecue zou kunnen gratineren, maar in ons geval was de barbecue vol. Dus we propten ze in de oven ;-).

Pastrami met vijgen-portsaus

Wanneer je het woord pastrami hoort, denk je waarschijnlijk gelijk aan een pastrami sandwich. Dat is ook waar we het voornamelijk van kennen. Maar met dit gepekelde en gerookte rundvlees kun je nog veel meer doen, namelijk een hoofdgerecht voor Kerst maken. Tenminste, dat was de wens van mijn Mr. en samen gingen we aan de slag.

We zijn weken aan het testen geweest en met onze favoriete pastrami maakten we dit hoofdgerecht van pastrami met vijgen-portsaus en bijgerechten. Zoals krokante aardappels met crème fraîche en kaviaar (maar zonder kaviaar mag ook), barbecue preisalade met vinaigrette en geroosterde peen van de barbecue.

In deze blog vinden jullie het recept en alle tips voor de bereiding! Ook het recept van de vijgen-portsaus die we als begeleider hebben gemaakt staat erin. En helemaal onderaan het recept vertel ik meer over de bijgerechten die we erbij hebben geserveerd.

Oh, en vind je dit nou net iets te veel gedoe? Dan kun je ook ‘gewoon’ een stukje bavette grillen op de barbecue en die serveren met de saus en bijgerechten. Keuren we ook helemaal goed :-).

Gegrilde ananas met karamel en pistache ijs

Over het dessert van ons BBQ kerstdiner waren de Mr. en ik het vrij snel eens, het zou iets met gegrilde ananas van de barbecue gaan worden! We hebben sinds kort een LetzQ spit in huis en daarop kun je dus ook een hele ananas rijgen. Dus ik een ananas geschild en erop geregen. Daarbij een mooie marinade gemaakt en ieder kwartier de ananas ingekwast… met echt een waanzinnig resultaat! Maar geen zorgen, zonder spit kun je het ook gewoon maken, ik geef de tips in het recept.

Daar moest natuurlijk nog wel wat bij komen, bij die goddelijke gegrilde ananas. Dat werd een karamel waar ik nog wat passievrucht likeur aan toevoegde. Verder een bolletje pistache ijs, een zelfgemaakt chocoladekerstboompje en als laatste pistache crumble. Wat een knaller van een dessert!

Wil je deze inspiratie opslaan?

Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Veel barbecueplezier deze Kerst! Liefs van Francesca & Shaiff

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)