Geroosterde kip met peen, ui en tijm

Onlangs vroeg een van jullie aan me hoe je nou precies een kip roostert. In volle overtuiging verwees ik naar de blog en gaf aan dat er vast ergens een recept voor geroosterde kip stond. Maar dat was dus niet het geval. Er staan wel vrij veel recepten op voor de bereiding van een hele kip, maar mijn basisrecept voor geroosterde kip was ver te zoeken.

Nou, dat heb ik bij deze opgelost! Op een zondag heb ik er weer eens eentje geroosterd en dat was zalig. Het kost je ook echt bijna geen tijd, omdat de oven het meeste werk doet. Zullen we wel afspreken dat je hiervoor een hele kip koopt die een goed leven heeft gehad? Deze kost wat meer, maar dat is wel beter voor ons allemaal…en voor de smaak! Tips voor goede kip: kies voor een boerderijkip, van koopeenkip.nl of van kipster. Zo heb ik altijd kip in de vriezer liggen van Koop een kip. Bij een poelier of goede slager zou je ervan uit mogen gaan dat het goedkomt, maar vraag toch altijd even naar de herkomst, al is het alleen maar voor je eigen kennis. Koop je een kip in de supermarkt, kies dan voor de zekerheid voor een kip met het beter leven-keurmerk met 3 sterren.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1 hele kip, circa 1,2 kg
  • 1 citroen, gehalveerd
  • 2 uien, in kwarten
  • 10 gr takjes verse tijm + extra voor garnering
  • zeezout
  • zwarte peper
  • 750 gr winterpeen in grove repen
  • 1 bol knoflook, gehalveerd
  • bakolijfolie

Wat je gaat doen

Bereiding: 10 minuten + Oven: 60 minuten

1. Haal de kip 1 uur voor de bereiding uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen.

2. Verwarm de oven voor op 225 graden en zet een bakblik of braadslede klaar.

3. Vul de kip met de citroen, ¼ van de ui, helft van de tijm en een snuf zout. Smeer de buitenkant helemaal in met zout en peper.

4. Leg de kip in het bakblik en leg de winterpeen, rest van de ui, gehalveerde bol knoflook en takjes tijm eromheen. Meng dit met een scheut bakolie en een snuf zout.

5. Zet het bakblik in de oven en draai de temperatuur terug naar 190 graden, rooster de kip zo 30 minuten. Draai de kip om en rooster zo 20 minuten. Draai daarna de kip voor de laatste keer om, zet de temperatuur naar 200 graden en rooster nog 10 minuten.

Tip: is je kip lichter of zwaarder qua gewicht? Dan moet je de tijd naar beneden of naar boven bijstellen voor een juiste garing. Je kunt ook werken met een kerntemperatuurmeter, zet deze in het dikste deel van de dij en als er 75 graden aan wordt gegeven is de kip gaar. Je kunt ook mijn truc doen en dat is in de poot prikken met een satéprikker. Als daar helder vocht uitkomt is de kip ook gaar.

6. Leg de kip op een grote schaal en leg alle groenten rondom. Haal de ‘geroosterde’ takjes tijm ertussenuit (die zijn nu toch zwart) en garneer met een paar verse takjes voor de kleur. Serveer direct. Lekker met geroosterde aardappelen erbij, die kunnen prima tegelijkertijd in de oven.

Laat je me weten hoe het gesmaakt heeft als je de kip hebt bereid? Dat vind ik leuk!

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Geroosterde kip met peen, ui en tijm”

  1. Ik vond een lekker recept bij je voor de kerst. Bij het recept van bavette met vijgen chutney hoort een geroosterde ui. Deze is echter niet meer te koop bij lingenhof. Nu wilde ik zelf wel een ui gaan roosteren maar ik weet niet hoe. Veel recepten en allen met verschillende uien. Hoe kan ik dat het beste aanpakken?

    1. Ah ja, ik zie het nu ook inderdaad. Altijd fijn als er producten opeens uit het assortiment gaan ;-). Ik zou lekker uien karamelliseren in de koekenpan en die door de puree doen. Daarvoor 1 ui in dunne halve maantjes snijden. Kleine koekenpan met antiaanbaklaag op niet al te hoog vuur verhitten met een klontje boter. Daarin de uien met een snuf zout. Dat laat je 30 minuten rustig bakken, terwijl je af en toe omschept. Het moet niet verkleuren, vandaar niet te hoog vuur. Door de lange tijd in de pan verandert de structuur en worden ze lekker zoet. Ook lekker met wat tijm erdoor en een scheutje balsamicoazijn die je 10 minuten mee laat pruttelen. Succes!