Onlangs vroeg een van jullie aan me hoe je nou precies een kip roostert. In volle overtuiging verwees ik naar de blog en gaf aan dat er vast ergens een recept voor geroosterde kip stond. Maar dat was dus niet het geval. Er staan wel vrij veel recepten op voor de bereiding van een hele kip, maar mijn basisrecept voor geroosterde kip was ver te zoeken.
Nou, dat heb ik bij deze opgelost! Op een zondag heb ik er weer eens eentje geroosterd en dat was zalig. Het kost je ook echt bijna geen tijd, omdat de oven het meeste werk doet. Zullen we wel afspreken dat je hiervoor een hele kip koopt die een goed leven heeft gehad? Deze kost wat meer, maar dat is wel beter voor ons allemaal…en voor de smaak! Tips voor goede kip: kies voor een boerderijkip, van koopeenkip.nl of van kipster. Zo heb ik altijd kip in de vriezer liggen van Koop een kip. Bij een poelier of goede slager zou je ervan uit mogen gaan dat het goedkomt, maar vraag toch altijd even naar de herkomst, al is het alleen maar voor je eigen kennis. Koop je een kip in de supermarkt, kies dan voor de zekerheid voor een kip met het beter leven-keurmerk met 3 sterren.

Ik vond een lekker recept bij je voor de kerst. Bij het recept van bavette met vijgen chutney hoort een geroosterde ui. Deze is echter niet meer te koop bij lingenhof. Nu wilde ik zelf wel een ui gaan roosteren maar ik weet niet hoe. Veel recepten en allen met verschillende uien. Hoe kan ik dat het beste aanpakken?
Ah ja, ik zie het nu ook inderdaad. Altijd fijn als er producten opeens uit het assortiment gaan ;-). Ik zou lekker uien karamelliseren in de koekenpan en die door de puree doen. Daarvoor 1 ui in dunne halve maantjes snijden. Kleine koekenpan met antiaanbaklaag op niet al te hoog vuur verhitten met een klontje boter. Daarin de uien met een snuf zout. Dat laat je 30 minuten rustig bakken, terwijl je af en toe omschept. Het moet niet verkleuren, vandaar niet te hoog vuur. Door de lange tijd in de pan verandert de structuur en worden ze lekker zoet. Ook lekker met wat tijm erdoor en een scheutje balsamicoazijn die je 10 minuten mee laat pruttelen. Succes!