5 van 1 stem

Geroosterde knolselderij met kastanje en champignon

1 uur 45 min
Bijgerecht
Kerst

Wat een feest voor de smaakpapillen is deze geroosterde knolselderij met kastanjes en champignons. Door de langzame garing en glaze van boter, olie, balsamicoazijn en honing krijgt de knolselderij een waanzinnige smaak. Je kunt de geroosterde knolselderij serveren als bijgerecht bij een vleesgerecht, maar deze is op zichzelf ook geweldig …

Wat een feest voor de smaakpapillen is deze geroosterde knolselderij met kastanjes en champignons. Door de langzame garing en glaze van boter, olie, balsamicoazijn en honing krijgt de knolselderij een waanzinnige smaak. Je kunt de geroosterde knolselderij serveren als bijgerecht bij een vleesgerecht, maar deze is op zichzelf ook geweldig als vegetarisch hoofdgerecht met de topping erbij.

Je hebt er even voor nodig om deze knolselderij te garen in de oven, maar dit kun je ook al een dag eerder doen. Je snijdt de knolselderij daarna in partjes en die kun je afgedekt bewaren in de koelkast. Vlak voordat je aan tafel gaat, warm je de partjes nog even op in de oven. Circa 15 minuten op 180 graden. De topping kun je ook al voorbereiden, warm dit op door deze op lage temperatuur op te warmen in een hapjespan met een scheutje bakolijfolie of een beetje boter.

Dit recept is onderdeel van het brunch kerstmenu dat ik voor PLUS heb ontwikkeld. Het volledige menu vind je hier.

Ingrediënten

  • 1 knolselderij
  • zout
  • 50 gr ongezouten boter, plantaardige boter voor vegan + extra
  • 25 gr koolzaadolie
  • 30 gr balsamicoazijn
  • 1 el honing, ahornsiroop voor vegan
  • zwarte peper
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 150 gr kastanjechampignons, in plakjes
  • 200 gr gekookte kastanjes, grof gehakt
  • 1 tl fijngehakte rozemarijnnaaldjes
  • 2 takjes platte peterselie, fijngehakt
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar waar de knolselderij in past.
  • Schil de knolselderij met een scherp koksmes en kook ‘m in zijn geheel 5 minuten voor in gezouten, kokend water. Giet daarna af en dep de knolselderij droog met keukenpapier.
  • Smelt de boter en meng deze met de koolzaadolie, balsamicoazijn, honing en een royale snuf zout en peper. De glaze moet goed op smaak zijn, want dit heb je wel nodig voor een hele knolselderij.
  • Leg de knolselderij in de ovenschaal en bestrijk ‘m royaal met een deel van de glaze. Gebruik hiervoor een kwastje. Zet de knolselderij in de oven voor circa 90 minuut en bestrijk ‘m iedere 15 minuten opnieuw met de glaze. De knolselderij is klaar als je in het midden een scherp mes kunt steken en deze er moeiteloos doorheen glijdt. Haal daarna uit de oven en laat afkoelen tot lauw. Snijd daarna in mooie parten, deze kun je afgedekt in de koelkast bewaren tot gebruik.
  • Maak ondertussen de topping. Verhit een hapjespan en fruit de sjalot een paar minuten op middellaag vuur in een klontje (plantaardige) boter met een snuf zout. Voeg de kastanjechampignons en kastanjes toe en zet het vuur iets hoger. Bak dit een minuut of 5 tot de champignons hun vocht beginnen te verliezen en de kastanjes bruin worden. Voeg op het laatst de rozemarijn toe en breng op smaak met zout en peper. Dit mengsel kun je afgedekt bewaren in de koelkast tot gebruik.
  • Verwarm 15 minuten voordat je aan tafel gaat de knolselderij en topping weer. Leg de parten knolselderij op een mooie schaal en verdeel daar de topping over. Garneer met een snufje zwarte peper en de fijngehakte peterselie.

Notities

  • Met de voorbereiding kun je al een dag eerder beginnen door de knolselderij vast te garen. Je snijdt de knolselderij daarna in partjes en die kun je afgedekt bewaren in de koelkast. Vlak voordat je aan tafel gaat, warm je de partjes nog even op in de oven. Circa 15 minuten op 180 graden.
  • De topping kun je ook al voorbereiden, warm dit op door deze op lage temperatuur op te warmen in een hapjespan met een scheutje bakolijfolie of een beetje boter.
  • Bereiding: 20 minuten + Oven: 90 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit recept is onderdeel van het brunch kerstmenu dat ik voor PLUS heb ontwikkeld.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)