Samenwerking – Als je net als ik houd van een sappige geroosterde kip dan is een gevlinderde kip het antwoord. Natuurlijk zijn er nog meer dingen die je kunt doen (denk aan pekelen en draaien aan een spit in de oven), maar vlinderen van een kip is een van de meest makkelijke bereidingen waardoor de verschillende delen van de kip zo gelijkmatig mogelijk garen met als resultaat dat zowel de bouten als de kipfilet mals blijven. En dat maakt een geroosterde hele kip onweerstaanbaar lekker.
Dus toen Claartje van Foodness mij uitdaagde om met een hele Label Rouge kip een recept te maken, wist ik gelijk wat ik wilde gaan doen: de bereiding van een gevlinderde kip uit de oven met jullie delen! Die nog lekkerder werd door het gebruik van een zelfgemaakte kruidenboter. En ik heb nog een bonus! Want ik heb de kip ook nog eens gepekeld vooraf, nou dan weet je helemaal niet meer wat je meemaakt qua smaakexplosie. Maar dat pekelen is optioneel. Het hoeft niet, maar maakt de kip wel nog lekkerder. En feitelijk is het een fluitje van een cent, je hebt alleen wat geduld nodig. Maar daarover later meer in het recept.
Label Rouge: het keurmerk voor een duurzame kip
Ik ben bijzonder kritisch over mijn keuze voor kip (überhaupt in mijn keuzes voor vlees, vis en gevogelte). Als ik kip eet dan wil ik zeker weten dat het dier een beter leven heeft gehad en het liefste kies ik ook voor een hele kip waar we alle delen van kunnen eten. Zo kan ik zeker 3 dagen ervan eten. De eerste dag zodra de kip uit de oven, braadpan of van de barbecue komt, de tweede dag eten we de restjes kip in een roerbakgerecht, nasi of in een salade en de derde dag maak ik soep van het karkas. Of ik vries het karkas in voor een later moment.
Daarnaast vind ik dierenwelzijn enorm belangrijk. Nee, ik ben geen vegetariër, maar ik maak wel hele bewuste keuzes. En daarom gaat mijn voorkeur vaak uit naar de Franse boerenscharrelkip met het Label Rouge keurmerk. Zodra je het herkenbare rode label op de verpakking ziet staan, weet je dat het goed zit (de drie sterren van het beter leven keurmerk staan er ook niet voor niets op). Deze kippen zijn opgegroeid op de boerderij, in de buitenlucht en hebben alle tijd gekregen om op te groeien. Afhankelijk van het ras leven ze tussen de 81 en 110 dagen en dat is vaak dubbel zoveel als een standaardkip.
Ook voor het voer zijn strenge regels en dat moet voor minstens 75% uit granen en graanproducten bestaan. En als je dat combineert met de regels voor het houden en slachten van de kippen dan weet je dat je een van de beste keuzes maakt. Ook qua smaak, want een Label Rouge kip smaakt echt veel lekkerder.
Dus ja, ik wilde jullie hier graag over vertellen en samenwerken met Label Rouge, want ik koop hun kip al jaren. Dus ik begon met het uitdagen van Claartje! En die maakte heerlijk sticky pulled chicken met cola. Wauw, wat een recept, dat vind je trouwens hier.
En natuurlijk kon ik verwachten dat ik de uitdaging terug kreeg, dus die ga ik graag aan. Geniet van mijn gevlinderde kip uit de oven met kruidenboter!
Dat ziet er heerlijk uit!
wat een duidelijke beschrijving geweldig bedankt