4.34 van 3 stemmen

Zeebaars uit de oven met citroen en krieltjes

45 min
Hoofdgerecht
Vis

Een van mijn favoriete vissoorten is zeebaars. Deze vis heeft een fijne structuur, een toegankelijke (iets zoete) milde smaak en kan op vele manieren bereid worden. Denk aan bakken, grillen en stomen, maar zeebaars uit de oven is bij mij echt favoriet. Hij is na de bereiding ook makkelijk te …

Een van mijn favoriete vissoorten is zeebaars. Deze vis heeft een fijne structuur, een toegankelijke (iets zoete) milde smaak en kan op vele manieren bereid worden. Denk aan bakken, grillen en stomen, maar zeebaars uit de oven is bij mij echt favoriet. Hij is na de bereiding ook makkelijk te fileren waardoor je weinig last hebt van graatjes.

Zeebaars is het hele jaar verkrijgbaar omdat de vis ook gekweekt wordt. Maar als je wilde zeebaars wilt eten, gevangen door handlijnvissers, dan vind je die ongeveer van juni t/m december. De smaak van gekweekte zeebaars is wezenlijk anders dan van de wilde variant. Ik gebruikte voor dit recept een wilde zeebaars van ruim 1 kg en was onder de indruk van de verfijnde smaak. Naast dat de vis echt botermals was. Daarmee wil ik trouwens niet zeggen dat de gekweekte variant niet lekker is, verre van. Die is alleen wat vetter en heeft een andere structuur.

Het recept van deze zeebaars uit de oven met citroen, krieltjes en zongedroogde tomaten wat ik vandaag voor jullie heb, is denk ik een van de makkelijkste recepten om zeebaars te bereiden. Maar oh zo lekker. De visliefhebbers onder jullie zullen ervan smullen! Reken qua gewicht circa 500 gr per twee personen. Vaak is een gekweekte zeebaars wat kleiner (rond de 500 gr) en dan zou ik je adviseren om er twee te kopen. De vis zelf heeft niet zo veel nodig, maar ik voeg toch wat kruiden en citroen toe. Onder de vis komen krieltjes, kappertjes en zongedroogde tomaten te liggen. Vergeet vooral niet een goede scheut witte wijn en daarna doet de oven de rest van het werk.

Ingrediënten

  • 1 kg krieltjes in de schil, schoongeboend
  • zout
  • 1 hele zeebaars van circa 1 kg of 2 van 500 gr, schoongemaakt (zie notities)
  • bakolijfolie
  • zout
  • zwarte peper
  • 2 takjes dille
  • 5 takjes tijm
  • 1 biologische citroen
  • appelciderazijn
  • 1 el kappertjes
  • 100 gr zongedroogde tomaten, grof gehakt
  • 150 ml droge witte wijn
  • serveer erbij: zie notities
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een groot bakblik of een ovenschaal klaar waar straks alles in past. Zowel de krieltjes als de vis.
  • Kook de krieltjes 5 minuten voor in kokend, gezouten water. Giet daarna af en halveer ze.
  • Spoel ondertussen de zeebaars onder de koude kraan, zowel aan de buiten- als binnenkant. Dep de vis daarna droog met keukenpapier en maak 3 inkepingen per zijde met een scherp mes. Smeer ‘m licht in met bakolijfolie en bestrooi aan de buiten- en binnenkant met zout en peper. Vul ‘m daarna met 2 takjes dille, 2 takjes tijm en 3 plakjes citroen.
  • Tip: Je kunt hier natuurlijk ook nog dunne plakjes knoflook aan toevoegen.
  • Meng de krieltjes in de ovenschaal met een scheutje appelciderazijn en bakolijfolie, de kappertjes, zongedroogde tomaten, 3 takjes tijm, goede snuf zout en wat peper.
  • Leg de zeebaars op de krieltjes en sprenkel de witte wijn over de vis en de krieltjes. Als laatste druppel je ook nog wat bakolijfolie over de vis.
  • Zet de ovenschaal voor circa 30 minuten in de oven. Deze tijd is gebaseerd op mijn zeebaars die bijna 1 kg was. Kleinere zeebaarzen kunnen wat eerder klaar zijn. Check in het dikste deel van de vis of het vlees helemaal wit is en niet meer transparant oogt. Dan zit je goed.
  • Fileer de zeebaars langs de graat en serveer met de krieltjes en overgebleven plakjes citroen. Als je nog verse dille en tijm hebt, kun je daar wat van fijnhakken en erover strooien.

Notities

  • Serveer er eventueel bij: een salade met veldsla en geraspte biet of geroosterde groenten uit de oven, zoals bijvoorbeeld wortel, venkel en biet. Als je 2 schalen naast elkaar in de oven kwijt kunt, bereid je de groenten tegelijkertijd met de vis.
  • Schoonmaken van de vis bestaat uit het ontschubben, verwijderen van de ingewanden en het goed spoelen onder de kraan van de binnen- en buitenkant. Dit kun je zelf doen, maar ik vraag het altijd even aan de visboer.
  • Bereiding: 15 minuten + Oven: 30 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)