Gevlochten Nutellabrood

Het stond hoog op mijn lijstje: ik moest één keer in mijn leven een gevlochten Nutellabrood maken. Een echte traktatie bij het ontbijt op zondag of tijdens eens speciale gelegenheid. Je hebt er wel even de tijd voor nodig, aangezien het deeg moet rijzen. Maar je kunt ‘m ook een …

Het stond hoog op mijn lijstje: ik moest één keer in mijn leven een gevlochten Nutellabrood maken. Een echte traktatie bij het ontbijt op zondag of tijdens eens speciale gelegenheid. Je hebt er wel even de tijd voor nodig, aangezien het deeg moet rijzen. Maar je kunt ‘m ook een dag eerder maken en goed verpakken in aluminiumfolie. Het lekkerst blijft deze wel als je ‘m lauw eet.

Wat je nodig hebt voor 1 brood

– 350gr bloem
– 7gr gist (1 zakje)
– 200ml warm water
– 75gr gezouten boter, kamertemperatuur
– 1el rietsuiker
– zonnebloemolie
– 100gr Nutella
– 50ml melk, kamertemperatuur

gevlochten-nutella-brood-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 25 minuten
Wachttijd: 90-105 minuten (rijzen), 38-40 minuten (oven)

Meng de bloem, gist, warm water, boter en rietsuiker in je keukenmachine en kneed in circa 8 minuten tot een soepel deeg. Dit kan natuurlijk ook met de hand, dan ben je alleen iets langer aan het kneden. Vet een kom heel licht in met zonnebloemolie, leg hier het deeg in en dek af. Laat 60 minuten rijzen op een warme plek, het zal in omvang ongeveer verdubbelen in die tijd.

Haal het deeg uit de kom, kneed nog even kort door en rol daarna uit tot een rechthoek. Formaat circa 40cm x 30cm (iets kleiner kan ook). Bestrijk de plak royaal met Nutella en smeer gelijkmatig uit. Laat aan de bovenkant een rand vrij van 3cm. Rol daarna vanaf de onderkant naar boven toe op en draai de rol verticaal. Pak een scherp mes en en snijd de rol van boven naar beneden door, precies in het midden. Leg de twee bovenste uiteindes tegen elkaar en rol beide ‘slierten’ in elkaar als een vlecht. Druk zowel de boven- als onderzijde iets tegen elkaar aan. Leg het brood op een bakplaat bekleed met bakpapier en dek af met een theedoek. Laat vervolgens nog 30-45 minuten rijzen op een warme plek. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 180 graden.

gevlochten-nutella-brood-1

Bak het brood 30 minuten in de oven. Haal daarna uit de oven en bestrijk licht met lauwe melk. Draai de temperatuur omhoog naar 200 graden en bak nog 8-10 minuten totdat de bovenkant net goudbruin is geworden. Laat afkoelen tot lauw op een rek en snijd daarna snel een stukje af om te proeven!

Variatietip: voeg ook eens wat gehakte noten toe terwijl je de Nutella erop smeert en bestrijk met losgeklopt ei voordat het brood in de oven gaat. Je hoeft dan niet meer te bestrijken met melk op het einde.

gevlochten-nutella-brood-4

Geïnspireerd op het recept van Inspired by Charm

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)