Gevulde bladerdeegsterren met kastanjechampignons

Deze maandagochtend heb ik weer een lekker hapje voor jullie wat heel makkelijk te maken is. Perfect voor de kerst- of oud & nieuwborrel. Je kunt ze vooraf bereiden en in de koelkast bewaren. Piep ze vlak voor de borrel even op in de oven en dan zijn ze weer warm en knapperig.

Wat je nodig hebt voor circa 14 hapjes

– 1 pakje diepvriesbladerdeeg met 10 velletjes of 1 rol bladerdeeg uit de koeling
– 1/2 sjalot
– 200gr kastanjechampignons
– 25gr boter
– zeezout
– witte peper
– 1 takje tijm
– 50ml water
– 75gr amandelen
– 1 ei, losgeklopt

Ook nodig: uitsteekvormpje in de vorm van een ster. Uit ieder plakje zou je 3 sterren moeten kunnen halen, zodat je uiteindelijk 14 hapjes krijgt. Maar als je een kleiner uitsteekvormpje hebt is dat ook geen probleem. Dan krijg je gewoon meer hapjes.

Bladerdeegsterren gevuld met paddenstoelen_2

Wat je gaat doen

Laat de velletjes bladerdeeg ontdooien of laat de rol op kamertemperatuur komen. Leg een bakplaat neer en bekleed deze met bakpapier.

Snijd de sjalot en kastanjechampignons grof. Laat de boter heet worden in een sauteerpan (platte pan) en bak hier op medium temperatuur de sjalot (eerst even fruiten) en champignons in. Blijf af en toe roeren totdat de champignons gaan slinken. Breng op smaak met zeezout en witte peper en voeg het takje tijm toe. Schenk het water erbij, draai de temperatuur lager en laat even pruttelen totdat de helft van het water is verdampt. In de tussentijd verwarm je de oven vast voor op 200 graden.

Doe het champignonmengsel daarna met de amandelen in de keukenmachine en maal fijn tot een paté. Is het nog te droog, dan voeg je een extra scheutje water toe. Is het te waterig, dan strooi je er nog wat amandelen bij. Proef de paté en breng eventueel nog extra op smaak met zout en peper.

Bladerdeegsterren gevuld met paddenstoelen_3

Steek 14 sterren uit en leg die op het bakpapier. Schep vervolgens op allemaal een lepeltje van de paté. Steek daarna weer 14 sterren uit en leg die op de paté. Druk beide sterren met vochtige vingers een beetje op elkaar aan de zijkanten. Bestrijk de bovenkant daarna lichtjes met het losgeklopte ei.

Zet het bakblik in de oven en bak de bladerdeegsterren in 20-25 minuten goudbruin. Haal ze daarna uit de oven en serveer warm of lauw.

Geïnspireerd op het recept van Vegalicious.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Gevulde bladerdeegsterren met kastanjechampignons”

  1. Heerlijk recept! Dit jaar gemaakt als klein hapje bij een familie-kerstdiner; de sterretjes waren zeer goed geslaagd! Naar voorkeur iets minder amandelen toegevoegd, omdat dit gezelschap (en bovenal ikzelf) wel gek ben op champignons. En voor de moeilijke kerstdiner-eters; volgens de kinderen smaakte het bijna als een saucijzenbroodje; ook voor hen een lekker hapje dus!

    1. Dat wil ik ook graag weten. En kan ik t daarna nog opwarmen op plaats van bestemming zonder dat slap wordt.

      1. Yes, kan prima. Opwarmen doe je in de oven (niet te heet) en nooit in de magnetron, dan worden ze wel slap. In de oven niet.

  2. Ik heb voor t gemak amandelmeel gebruikt en dat is goed bevallen. Heb ook een heel klein beetje sambal badpak erin gedaan. ’n blijvertje deze sterren, waren erg lekker.

Reacties zijn gesloten.