Grove aardappelpuree met lente ui

Ik ben niet zo fijntjes in de keuken. Natuurlijk heb ik mijn momenten, dan sta ik uren in de keuken om mijn technieken te perfectioneren. Om vervolgens dagenlang weer te koken met de Franse slag. Gekke woordspeling eigenlijk, want je zou denken dat de Franse slag in de keuken juist …

Ik ben niet zo fijntjes in de keuken. Natuurlijk heb ik mijn momenten, dan sta ik uren in de keuken om mijn technieken te perfectioneren. Om vervolgens dagenlang weer te koken met de Franse slag. Gekke woordspeling eigenlijk, want je zou denken dat de Franse slag in de keuken juist betekent dat je perfectionistisch bezig bent. Maar goed, ik wou het dus over aardappelpuree hebben. Ik neem even aan dat jullie geen, ik herhaal, geen aardappelpuree meer uit een pakje maken. Die fase zijn we toch wel voorbij toch? Mooi, ik ben blij dat we daar uit zijn.

Nou kun je echt afstuderen op een fijne, zalvige aardappelpuree waarvoor je in de weer gaat met pureeknijpers, bolzeven, boter, melk en een snufje nootmuskaat. Heerlijk, maar daar gaan we het vandaag verder niet meer over hebben. Nee, vandaag geef ik het recept voor een van mijn favoriete, volledig niet fijne en waarschijnlijk ook niet-culinaire grove aardappelpuree. Maar lekker dat ie is! Een middenweg tussen puree en gekookte aardappel, met nog een beetje bite, romig en een beetje pit. Heerlijk bij geroosterde kip op zondag.

Wat je nodig hebt als bijgerecht voor 4-6 personen

– 1 kilo kruimige aardappels
– 2 flinke teentjes knoflook
– 50ml goede olijfolie extra vergine
– peper en zout
– 2 lente ui, in dunne ringetjes

grove-aardappelpuree-lente-ui-2

Wat je gaat doen

Schil de aardappels, snijd ze in kleinere blokjes (ongeveer zelfde grootte) en doe ze samen met de teentjes knoflook in een grote pan met water en zout. Breng aan de kook en laat circa 20 minuten koken totdat ze gaar zijn. Check even met een vork om te kijken of ze gelijk doorbreken en dus gaar zijn.

Giet de aardappels af en laat ze nog even droogstomen in dezelfde pan. De teentjes knoflook horen hier ook bij, want die ga je zo mee stampen. Schenk de olijfolie in de pan erbij en begin te stampen. Gewoon met een pureestamper en lekker grof dus. Check of de puree romig genoeg is (proef) en schenk eventueel extra olijfolie erbij. Breng op smaak met peper en zout en roer de ringetjes lente ui erdoor. Serveer direct.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)