Boerenkoolpesto met pecorino en hazelnoten

De eerste keer dat ik boerenkoolpesto at, was in Duitsland. Ik leerde daar op traditionele manier de Duitse boerenkool maken en dat was heerlijk stevige kost. De volgende dag kreeg ik een potje boerenkoolpesto mee en ik was verrast door deze winterse variant. Pesto met een stevige, pittige nasmaak. Heerlijk

Pesto met pistache en citroen

Ik maakte deze pesto met pistache en citroen voor het eerst in de lente toen ik een verse bos raapstelen kocht die net van het land was gekomen. Deze typische lentegroente is een van mijn grote favorieten vanwege hun kruidige, licht pittige smaak. Je kunt raapstelen rauw eten in een

Tomatenboter met Italiaanse kruiden

Boter, en dan bedoel ik echte roomboter, is een van mijn lievelingsproducten. Zo heb ik altijd smeerbare gezouten boter in huis en ligt er standaard een rolletje zelfgemaakte kruidenboter in de vriezer voor een spontane borrel of barbecue. Deze tomatenboter met Italiaanse kruiden heb ik onlangs toegevoegd aan mijn favorietenlijstje,

Geitenkaasdip met pistache en cranberry

Deze romige geitenkaasdip maak je in een handomdraai en smaakt heerlijk bij de borrel of als start van een feestelijk diner in combinatie met deze zelfgemaakte glühwein. Voor de dip combineer ik geitenkaas met ricotta als basis en daar gaat nog wat Parmezaanse kaas, honing, sinaasappel en zwarte peper bij.

Zelfgemaakte aioli van Ted

Voordat ik jullie ga verblijden met het recept van deze zelfgemaakte aioli is het eerst tijd voor een verhaaltje. Oorspronkelijk kom ik uit Leerdam en daar heb ik mijn hele jeugd doorgebracht. Mijn moeder woont er nog steeds en daar gaan we geregeld op bezoek. Soms willen we even gezellig

Ravioli met spinaziepesto, burrata en Honingtomaten

Ik had laatst een kliekje verse spinazieblaadjes in de koelkast en keek tegelijkertijd naar een basilicumplantje dat niet van plan was om nog ergens dit jaar te gaan floreren. Binnen 20 minuten was mijn ravioli met spinaziepesto, burrata en Honingtomaten geboren en dat was het beste wat ik had kunnen

champignonmousse voor op de borrelplank 1

Champignonmousse voor op de borrelplank

Door mijn kennismaking met Willemijn en haar snelle hammousse raakte ik geïnspireerd voor dit vegetarische borrelrecept. Deze champignonmousse is heel makkelijk om te maken, lekker romig en heerlijk van smaak door de toevoeging van gerookt paprikapoeder en mosterd. Serveer de champignonmousse met stokbrood, crostini’s of snackcups en je hebt een

snelle hammousse van willemijn 1

Snelle hammousse

Ik maakte kennis met vier bijzondere gasten die mij alles vertellen over hun kersttradities. Vandaag is Willemijn op bezoek in mijn kerstkeuken en samen maken we een snelle hammousse. Eén van haar favoriete borrelhapjes voor de feestdagen! Willemijn trekt ieder jaar een foute kersttrui aan om samen met haar broers

broodje halloumi met jalapeno sjalotspread 1

Broodje halloumi met jalapeño-sjalotspread

Halloumi is heerlijk om te bakken in de pan. Eenmaal goudbruin gebakken kun je de plakken perfect gebruiken voor een vegetarisch broodje. Maar alleen halloumi op een broodje is een beetje saai en daarom bedacht ik deze jalapeño-sjalotspread erbij. Voor iedereen die wel een beetje pit wil toevoegen aan zijn

Truffeleiersalade met sjalot en bieslook

Dol op eiersalade ben ik! En vooral op deze truffeleiersalade met sjalot en bieslook. Een recept wat ik speciaal ontwikkelde voor de paasbrunchbox die ik samen met Boers & Boers lanceerde in 2022. In de truffeleiersalade zit onder andere wat mosterd, sjalot, bieslook en een vleugje witte wijnazijn en natuurlijk

Gebruinde kruidenboter met salie en zeezout

Wanneer ik gebruinde boter eet of zelfs alleen ruik, maakt mijn hart een sprongetje en in de wereld van boterliefhebbers ben ik zeker niet de enige die daar zo op reageert. Als je dan gebruinde boter hebt gemaakt en weer koelt, kun je er vervolgens een gebruinde kruidenboter van maken.

Vegan paté met pistache

Paté is een heerlijke aanvulling tijdens een borrel of als start van een etentje. In de decembermaand zijn er tal van zalige patésoorten verkrijgbaar. Maar als je vegetarisch eet, zijn deze niet aan je besteed. Ik besloot daarom een vegetarische paté te maken die uiteindelijk zelfs compleet plantaardig werd. Deze

Yoghurtdip met tahin en geroosterde groenten

Ik ben dol op bordjes met verse groenten met een romige dip erbij. Als tussendoortje of tijdens een borrel. En nu de feestdagen weer voor de deur staan, heb ik daar een heerlijk recept voor gemaakt. Deze loaded yoghurtdip met tahin en geroosterde groenten is heel makkelijk te maken, ziet

Tapenade van zwarte olijven met walnoot

De klassieke, Zuid-Franse tapenade wordt gemaakt van (zwarte) olijven, kappertjes, ansjovis, wat olijfolie en een vleugje citroensap. Je maalt het fijn tot een dikke puree en je tapenade is al klaar. Heerlijk op een warm stokbroodje of crackertje, je blijft ervan eten. Ik vond het een uitdaging om een vegetarische

Ruige guacamole in 5 minuten

Laatst overkwam het me weer. Ik had twee avocado’s gekocht en daarvan hoefde er maar één perfect rijp en groen te zijn. Zelfs na inspectie van het pitje aan de buitenkant had ik niet kunnen vermoeden dat de binnenkant al meerdere kleine, bruine plekjes had. Je raadt het waarschijnlijk al,

Jam van cherrytomaten met ciderazijn en piment

Frisse en glanzend rode cherrytomaten die uit elkaar spatten als je erop bijt. Kilo’s worden ervan gegeten in huize Kookt. De kinderen zijn er dol op als tussendoortje en ik ben er ook zeker niet vies van. Ook om mee te koken, kijk maar wat een fijne cherrytomaten recepten je

Eiersalade met kerrie en bieslook

Ik hou er enorm van, van een lekkere eiersalade dus. Maar niet van kant-en-klare eiersalade uit een bakje, want die is vaak zo papperig. In mijn zelfgemaakte variant tref ik graag nog wat grove stukjes ei aan en hij mag goed op smaak zijn. Daarom voeg ik wat gebakken ui

Griekse tzatziki met komkommer en dille

Ik wilde heel graag eens de echte Griekse tzatziki maken, want die ontbrak nog op mijn blog! En ik vind deze dip (of spread) juist zo lekker. Dus ik ben aan de slag gegaan en ontdekte drie manieren om de komkommer goed uit te laten lekken. Want hoe minder vocht

Bietenspread met feta, tijm en pecannoten

Als ik ergens dol op ben dan zijn het wel gekookte bieten. Ik eet ze gewoon zo, in een stamppot of soep, roerbak ze, maar maak er ook graag een bietenspread van. Maar een recept daarvoor miste nog op mijn blog! Daar ga ik vandaag verandering in brengen met het

Briochetoast met zalm-dillecrème uit Borreltijd

Als er iemand kan borrelen is het Susan Aretz. Voor haar is borrelen een way of life, ze borrelt met man, kind, familie of vrienden het hele weekend door en weet zelfs van kliekjes nog een briljante borrelplank te maken. Of tovert van left-over borrelhapjes een briljant gevulde lunchtrommel voor

Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca