Halfgedroogde tomaatjes terwijl je slaapt

Jaren geleden zag ik Nigella Lawson een keer tomaatjes in een hete oven schuiven vlak voordat ze naar bed ging. De volgende ochtend haalde ze prachtige, halfgedroogde exemplaren eruit zonder dat de oven ‘s nachts had aangestaan. Die methode is ergens in mijn achterhoofd blijven sudderen totdat ik eerder dit …

Jaren geleden zag ik Nigella Lawson een keer tomaatjes in een hete oven schuiven vlak voordat ze naar bed ging. De volgende ochtend haalde ze prachtige, halfgedroogde exemplaren eruit zonder dat de oven ‘s nachts had aangestaan. Die methode is ergens in mijn achterhoofd blijven sudderen totdat ik eerder dit jaar in Frankrijk was en daar een hete pizzaoven tot mijn beschikking had die net zijn werk had gedaan. Ik pakte een rek, deed daar de tomaatjes op, ging naar bed en wandelde ‘s ochtends in de Franse ochtendzon erheen. Het resultaat? Halfgedroogde tomaatjes, droog aan de buitenkant en nog sappig van binnen. Vol van smaak en heerlijk voor vele toepassingen. In de salade, op een broodje met kaas of door de pasta. Ze waren binnen no time op.

halfgedroogde-tomaatjes-3

Wat je nodig hebt

– een bakje, of 2, smaakvolle cherrytomaten
– olijfolie extra vergine
– zeezout
– een paar takjes tijm

Wat je gaat doen

Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een rooster klaar.

Halveer de cherrytomaten en besprenkel met olijfolie en zeezout. Rits de blaadjes van de takjes tijm en doe deze er ook bij. Hussel alles door elkaar en leg de tomaatjes op het rek met de snijkant naar boven. Schuif het rek in de oven, sluit de deur en zet de oven uit. Nu is het wachten geblazen. Ga naar bed of ga naar je werk en laat de oven een hele nacht of dag dicht. Doe niet de deur open ‘om te checken of het goed gaat’. De hitte moet erin blijven. Na een uur of 12 open je de oven en daar zijn je heerlijke tomaatjes. Bewaar ze in de koelkast in een afgesloten bakje of verwerk gelijk in een gerecht.

Tip: geen knoeiboel in de oven? Leg dan een stuk bakpapier onder het rooster wat het vocht en de olie van de tomaten opvangt.

halfgedroogde-tomaatjes-2

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)