Halfgedroogde tomaatjes terwijl je slaapt

Jaren geleden zag ik Nigella Lawson een keer tomaatjes in een hete oven schuiven vlak voordat ze naar bed ging. De volgende ochtend haalde ze prachtige, halfgedroogde exemplaren eruit zonder dat de oven ’s nachts had aangestaan. Die methode is ergens in mijn achterhoofd blijven sudderen totdat ik eerder dit jaar in Frankrijk was en daar een hete pizzaoven tot mijn beschikking had die net zijn werk had gedaan. Ik pakte een rek, deed daar de tomaatjes op, ging naar bed en wandelde ’s ochtends in de Franse ochtendzon erheen. Het resultaat? Halfgedroogde tomaatjes, droog aan de buitenkant en nog sappig van binnen. Vol van smaak en heerlijk voor vele toepassingen. In de salade, op een broodje met kaas of door de pasta. Ze waren binnen no time op.

halfgedroogde-tomaatjes-3

Wat je nodig hebt

– een bakje, of 2, smaakvolle cherrytomaten
– olijfolie extra vergine
– zeezout
– een paar takjes tijm

Wat je gaat doen

Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een rooster klaar.

Halveer de cherrytomaten en besprenkel met olijfolie en zeezout. Rits de blaadjes van de takjes tijm en doe deze er ook bij. Hussel alles door elkaar en leg de tomaatjes op het rek met de snijkant naar boven. Schuif het rek in de oven, sluit de deur en zet de oven uit. Nu is het wachten geblazen. Ga naar bed of ga naar je werk en laat de oven een hele nacht of dag dicht. Doe niet de deur open ‘om te checken of het goed gaat’. De hitte moet erin blijven. Na een uur of 12 open je de oven en daar zijn je heerlijke tomaatjes. Bewaar ze in de koelkast in een afgesloten bakje of verwerk gelijk in een gerecht.

Tip: geen knoeiboel in de oven? Leg dan een stuk bakpapier onder het rooster wat het vocht en de olie van de tomaten opvangt.

halfgedroogde-tomaatjes-2

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Halfgedroogde tomaatjes terwijl je slaapt”

 1. Mmmm, jammie. Deze manier ken ik helemaal niet. Jammer dat ik alleen een combi-oven heb, die niet goed werkt. Tijd voor een nieuwe!

 2. Grappig om het zo te doen! Ik droog de cherrytomaatjes uit ons hobbykasje in de oven op 95 graden, in zo’n tweeënhalf uur. Volgens het recept dat ik heb is het belangrijk dat het vocht in de tomaatjes niet gaat koken, dus onder de 100 graden blijven. Maar jouw manier ga ik ook eens proberen, Francesca!
  Overigens, als je de tomaatjes in een gesteriliseerd potje doet en het potje met olie vult zodat de tomaatjes helemaal onder staan, kun je ze zo een paar maanden bewaren. Maar dan zijn ze hier al lang op!

 3. Goed idee!!! Heb laatst een paar pakken tomaten in de bonus gekocht en ze in een paar uur in de oven laten drogen. Wel een goed idee om een afkoelende oven/bbq nog functioneel te laten zijn. Ga het eens op de bbq proberen 🙂

 4. heerlijk, alleen ik heb een combimagnetron die uit zichzelf gaat afkoelen als je de ovenfunctie uitzet. Werkt dus niet. wat ik gedaan heb is een kwartier in een oven van 200 graden, daarna een uur op 100 graden daarna nog 2 uur op 40 gaden. . Ook gelukt. heerlijk!

 5. jammie die ga ik vanavond in de oven schuiven. lekker morgen over mijn salade met tonijn
  thx voor het delen weer.
  ik haal zoveel heerlijks van jouw site

 6. Ik heb ze gisteren voor ik klaar was met werk in de oven geschoven, en was vanmorgen reuze benieuwd hoe het gegaan was. Maar vond ze dus nog veel te nat. Ik heb dit opgelost door ze nog 2,5 uur op 85 graden in de oven te laten, met de deur open. Nu zijn ze helemaal top!

 7. Het regent dat het giet buiten en dus heb ik weinig zin om de deur uit te gaan om verse tijm te kopen. Kan het ook met gedroogde tijm?
  Vanavond maak ik zelf pizza, dus dan gaan daarna de tomaatjes in de oven voor de salade van morgen.
  Goed idee dit!

Reacties zijn gesloten.