5 van 2 stemmen

Hele bloemkool van de barbecue met kerrie-misoboter

1 uur 20 min
Bijgerecht
Barbecue

Ik had een prachtige bloemkool in de groentenmand liggen en wilde daar eens iets bijzonders, maar toch ook makkelijks mee doen op de barbecue. Dat resulteerde in deze hele bloemkool van de barbecue met kerrie-misoboter. Super makkelijk om te bereiden en waanzinnig lekker. Iedere hap was een smaakexplosie en doordat …

Ik had een prachtige bloemkool in de groentenmand liggen en wilde daar eens iets bijzonders, maar toch ook makkelijks mee doen op de barbecue. Dat resulteerde in deze hele bloemkool van de barbecue met kerrie-misoboter. Super makkelijk om te bereiden en waanzinnig lekker.

hele bloemkool van de barbecue met kerrie misoboter 5

Iedere hap was een smaakexplosie en doordat ik ‘m tegelijkertijd met andere ingrediënten indirect kon bereiden was het maken van deze hele bloemkool van de barbecue een fluitje van een cent.

Kerrie-misoboter klinkt wellicht ingewikkeld, maar dat is het helemaal niet. Je hebt er alleen boter, kerrie en miso voor nodig. Kind kan de was doen ;-). Miso is een pasta die gemaakt wordt van gefermenteerde sojabonen, rijst en zout en het is een perfecte plantaardige smaakmaker voor gerechten waarin je umami wilt terug proeven. Ik gebruik zelf altijd de witte misopasta van Hikari Miso die afgedekt in de koelkast onwijs lang houdbaar is. Met een eetlepel kun je vaak al veel diepgang geven aan de smaak. Het is vrij zout, dus breng altijd eerst op smaak met miso voordat je zout toevoegt.

hele bloemkool van de barbecue met kerrie misoboter 6

Ingrediënten

  • 1 hele bloemkool
  • zout
  • 50 gr boter
  • 1 el kerrie specerijen naar keuze, ik gebruikte curry madras
  • 1 el witte miso

Ook nodig

  • barbecue met hitteschild
  • aluminiumfolie of een gietijzeren skillet
  • Steek de barbecue aan en plaats het hitteschild en een rooster. Zorg dat de keteltemperatuur oploopt tot 160 graden.
  • Verwijder ondertussen de bladeren van de bloemkool en kook ‘m 5 minuten voor in gezouten kokend water. Haal daarna voorzichtig uit het water en plaats in een vergiet. Spoel na met koud water en laat uitlekken.
  • Smelt de boter in een steelpan en roer de kerrie specerijen erdoor. Laat rustig pruttelen en bruinen tot je een nootachtige geur ruikt. Het bruinen van de boter duurt circa 5 minuten.
  • Haal het pannetje van het vuur en roer de miso erdoor tot deze helemaal is opgenomen.
  • Leg een stuk aluminiumfolie (of de gietijzeren skillet) op je werkblad en leg hier de hele bloemkool op. Vouw het folie rondom iets naar boven. Kwast de bloemkool vervolgens helemaal in met de kerrie-misoboter.
    hele bloemkool van de barbecue met kerrie misoboter 3
  • Plaats het aluminiumfolie met de bloemkool op het rooster van de barbecue en sluit het deksel. De bloemkool heeft circa 45 – 60 minuten nodig om helemaal te garen. Ik combineer dit deel vaak met het voorgaren van vlees, andere groenten of zoete aardappels die ik heb ingepakt in aluminiumfolie.
    hele bloemkool van de barbecue met kerrie misoboter 4
  • Zodra je er met een satéprikker (of een scherp mes) helemaal doorheen kunt prikken is de bloemkool gaar.
  • Snijd de bloemkool in roosjes, wat heel makkelijk gaat omdat deze boterzacht is geworden, en serveer als bijgerecht.

Notities

  • Met dit recept maak je een barbecue bijgerecht voor 4 – 6 personen.
  • Liever vegan? Gebruik dan plantaardige boter, deze zal alleen niet bruinen.
  • Voorbereiding: 20 minuten (inclusief opwarmen van de barbecue)
  • Bereiding: 45 – 60 minuten

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)