Hoofdstad Brasserie: toegankelijk aan de Amstel

Door de grote draaideuren van Hotel de L’Europe, langs de entree met kroonluchters en over het rode tapijt loop je zo Hoofdstad Brasserie binnen. Je verwacht een chique restaurant, maar het zal je verrassen: het is een echte brasserie. Gelukkig maar, want het was natuurlijk wel een beetje spannend, mijn …

Door de grote draaideuren van Hotel de L’Europe, langs de entree met kroonluchters en over het rode tapijt loop je zo Hoofdstad Brasserie binnen. Je verwacht een chique restaurant, maar het zal je verrassen: het is een echte brasserie. Gelukkig maar, want het was natuurlijk wel een beetje spannend, mijn eerste persevent voor Francesca Kookt en we beginnen ‘gewoon’ even met een masterclass van sterrenchef Richard van Oostenbrugge.

Voordat ik in ga op het culinaire gedeelte, wat een geweldige plek! Midden in het centrum van Amsterdam, met een uitzicht op de Amstel en een super lichtinval door de grote ramen. Als de zon schijnt, straalt deze sowieso naar binnen. Aldus een vriendelijke ober. We zitten aan de chef’s table en hebben een mooi uitzicht op de keuken. Later kom ik erachter dat er maar liefst zeven keukens in het pand aanwezig zijn. Voor ieder onderdeel een, we namen onder andere een kijkje in de patisserie keuken maar daarvoor nog even geduld, deze komt aan bod bij het dessert van dit verhaal.

hoofdstad-brasserie-amsterdam-review-1 hoofdstad-brasserie-amsterdam-review-2

De chef aan het woord

Executive Chef Richard van Oostenbrugge** vertelt aan tafel dat Hoofdstad Brasserie haar stijl heeft veranderd. Met de nieuwe kaart wil hij vooral inspelen op de trend om lichte gerechten te serveren. Licht qua uitstraling, opmaak en hoeveelheden, maar nog steeds vol van smaak. Daarbij komt ook het aspect van de beleving aan tafel, bijna alle gerechten worden afgemaakt aan tafel. Zoals je kunt zien deed Richard dit zelf ook bij ons. Mooie verhalen, maar ik ben inmiddels wel benieuwd hoe het allemaal smaakt….

Processed with VSCOcam with g3 preset

hoofdstad-brasserie-amsterdam-review-3

L’Entrée

Alle voorgerechten worden in het midden van de tafel geserveerd, zodat wij deze kunnen proeven. Wat een straf zeg! Mooi niet, het water loopt mij in de mond bij het zien van de verfijnde gerechten. Licht qua uitstraling en opmaak: check! Ik heb alle voorgerechten opgeschept en deze waren inderdaad stuk voor stuk vol van smaak. Mijn favoriet is de uit elkaar getrokken steak tartaar (zoals omschreven door de gastheer) met een frisse room en crumble van aardappel & knolselderij. Aan tafel wordt hier nog de geschaafde eendenlever aan toegevoegd. Jam!

hoofdstad-brasserie-amsterdam-review-4

Simpel?

Op de menukaart lijkt de omschrijving van de gerechten vrij simpel. En om ons te bewijzen van het tegendeel krijgen we wederom alle gerechten op tafel. De uitblinker, zowel qua uitstraling als smaak, is wat mij betreft de gepocheerde zalm met mosselen en confit van biet. Heel verrassend met veel verschillende smaken, maar toch een licht gerecht.

hoofdstad-brasserie-amsterdam-review-8 hoofdstad-brasserie-amsterdam-review-7

Heaven on earth

Last but definitely not least…het dessert. En zo komen we terecht in de patisserie keuken wat een kleine beleving op zich is. Vooral naar de cacaoboon met Manjari chocolade uit Madagascar ben ik erg nieuwsgierig. Maar voordat we kunnen proeven zien we de bereiding van de Pêche Melba. Wat er op het oog uit ziet als een simpele wilde perzik, is een nagebootste versie van deze vrucht en dan van sorbetijs! En als je m proeft…weer die heerlijke frisheid en lichte tonen die goed passen bij de rest van de gerechten. Een tegenhanger is de cacaoboon, waar ik eerst zo nieuwsgierig naar was, deze is erg aanwezig en sterk van smaak. Máár als je nu eerst een hapje neemt van de Pêche Melba en daarna van de cacaoboon: heaven on earth.

Processed with VSCOcam with g3 preset Processed with VSCOcam with g3 preset Processed with VSCOcam with m5 preset

Volgens Richard is iedereen welkom in Hoofdstad Brasserie en hij durft de concurrentie in Amsterdam wel aan. “Bring it on!” zijn de afsluitende woorden die de chef spreekt. Laat je door de grote draaideuren en het rode tapijt niet tegenhouden, Hoofdstad Brasserie is naar mijn mening inderdaad voor iedereen. De gerechten zijn betaalbaar en je vertoeft op een toplocatie in een echte brasserie-sfeer.

hoofdstad-brasserie-amsterdam-review-5

Hoofdstad Brasserie
Nieuwe Doelenstraat 2-14
1012 CP Amsterdam
Telefoon: +31 (0)20 531 16 19

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)