Zelfgemaakte Toscaanse frietjes

Zelf frietjes bakken is heerlijk! En vooral als je het op deze manier bereidt. Voor het Italiaanse menu wat ik onlangs bereid heb voor 50 gasten bij Restaurant Vrienden hadden we gebruik gemaakt van de Hoeckse Rooie. Een prachtige gladde aardappel met een rode schil en iets gelige binnenkant. Deze …

Zelf frietjes bakken is heerlijk! En vooral als je het op deze manier bereidt. Voor het Italiaanse menu wat ik onlangs bereid heb voor 50 gasten bij Restaurant Vrienden hadden we gebruik gemaakt van de Hoeckse Rooie.

Een prachtige gladde aardappel met een rode schil en iets gelige binnenkant. Deze wordt alleen in de Hoeckse Waard geteeld en is wat mij betreft echt de moeite waard! Ik heb deze aardappel al een keer in de oven bereid (heerlijk), maar er was wat twijfel of ze ook geschikt waren om te frituren. Omdat de aardappel wat meer suiker bevat dan andere aardappelsoorten. Maar het is ons gelukt door ze eerst een keer voor te bakken (al samen met de kruiden en knoflook) en ze vlak voor het serveren nog een keer af te bakken. We kregen lovende reacties van alle gasten op de heerlijke frietjes 🙂

In het onderstaande recept ben ik uitgegaan van ‘gewone’ vastkokende aardappelen. Deze hoef je dus niet voor te bakken. Maar stiekem vind ik de versie met de Hoeckse Rooie lekkerder!
 
Wat je nodig hebt voor 6 personen:
500gr vastkokende aardappelen
8 teentjes knoflook
8 takjes kruiden (rozemarijn, tijm en salie)
1 liter zonnebloemolie
zeezout

Wat je gaat doen:

Was de aardappelen goed en snijd ze daarna in frietjes. Hak de kruiden grof. Let op, de teentjes knoflook laat je ongepeld. 

Neem een grote soeppan die geschikt is om in te frituren. Doe de aardappelfrietjes in de pan en giet hier de zonnebloemolie bij. Verhit daarna de pan op de hoogste stand. De frietjes worden hierdoor op een gegeven moment gefrituurd. Dit duurt ongeveer een kwartier, maar houdt het zelf ook goed in de gaten. Als de olie aan het pruttelen is, kunnen de knoflooktenen en de gehakte kruiden erbij.


Als de frietjes mooi goudbruin zijn zet je de pan uit en schep je de frietjes met een schuimspaan uit de pan. Leg op keukenpapier om uit te lekken en bestrooi daarna met zeezout. 


 
Inspiratie: Nigella

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)