Zelfgemaakte Toscaanse frietjes

Zelf frietjes bakken is heerlijk! En vooral als je het op deze manier bereidt. Voor het Italiaanse menu wat ik onlangs bereid heb voor 50 gasten bij Restaurant Vrienden hadden we gebruik gemaakt van de Hoeckse Rooie.

Een prachtige gladde aardappel met een rode schil en iets gelige binnenkant. Deze wordt alleen in de Hoeckse Waard geteeld en is wat mij betreft echt de moeite waard! Ik heb deze aardappel al een keer in de oven bereid (heerlijk), maar er was wat twijfel of ze ook geschikt waren om te frituren. Omdat de aardappel wat meer suiker bevat dan andere aardappelsoorten. Maar het is ons gelukt door ze eerst een keer voor te bakken (al samen met de kruiden en knoflook) en ze vlak voor het serveren nog een keer af te bakken. We kregen lovende reacties van alle gasten op de heerlijke frietjes 🙂

In het onderstaande recept ben ik uitgegaan van ‘gewone’ vastkokende aardappelen. Deze hoef je dus niet voor te bakken. Maar stiekem vind ik de versie met de Hoeckse Rooie lekkerder!
 
Wat je nodig hebt voor 6 personen:
500gr vastkokende aardappelen
8 teentjes knoflook
8 takjes kruiden (rozemarijn, tijm en salie)
1 liter zonnebloemolie
zeezout

Wat je gaat doen:

Was de aardappelen goed en snijd ze daarna in frietjes. Hak de kruiden grof. Let op, de teentjes knoflook laat je ongepeld. 

Neem een grote soeppan die geschikt is om in te frituren. Doe de aardappelfrietjes in de pan en giet hier de zonnebloemolie bij. Verhit daarna de pan op de hoogste stand. De frietjes worden hierdoor op een gegeven moment gefrituurd. Dit duurt ongeveer een kwartier, maar houdt het zelf ook goed in de gaten. Als de olie aan het pruttelen is, kunnen de knoflooktenen en de gehakte kruiden erbij.


Als de frietjes mooi goudbruin zijn zet je de pan uit en schep je de frietjes met een schuimspaan uit de pan. Leg op keukenpapier om uit te lekken en bestrooi daarna met zeezout. 


 
Inspiratie: Nigella

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Zelfgemaakte Toscaanse frietjes”

 1. Pas op met de knoflook tenen…. deze ontploffen zodra ze goed heet worden. We hebben het vet + gepofte knoflook uit de afzuigkap moeten pulken en tot 1 meter van het fornuis moeten van de grond moeten halen… wel lekker recept!!

 2. Hoi Francesca,

  Vraagje: bak je de patatjes in 1 x? Ben namelijk geen patat liefhebber maar dit ziet er heerlijk uit!

  Groetjes Marjolein

 3. Hallo Francesca,
  Lees ik nou goed dat je éérst de frites in een pan doet en daaroverheen de olie en deze dan pas gaat verwarmen? Dus niet eerst de olie heet laten worden en daar de frites in? Deze kooktechniek had ik nooit eerder gehoord, ik ben er heel benieuwd naar! Wat is het voordeel van deze manier frituren?
  Ik houd zelf ook erg van koken en was op zoek naar weer nieuwe recepten, kwam zo op jouw site terecht. Fantastische recepten, heb er al een aantal uitgeprobeerd!

  1. Yes, dat lees je goed 😉 De frietjes zuigen zo het vet op en worden daardoor zacht van binnen en gelijk krokant aan de buitenkant. Je hoeft ze daarom niet 2x te bakken. Ja, het is wel wat vetter, maar super lekker! Gewoon niet te vaak eten. Fijn dat je zo van mijn recepten geniet!

Reacties zijn gesloten.