Jamie’s kip dimsum met kokosbroodjes en zuur

Vandaag worden er een aantal recepten uit ‘Jamie in 15 minuten’ getest in Jamie’s restaurant Fifteen in Amsterdam. Door een echte kok, een amateurkok en een kluns. Wat wordt er getest? Nou, je raadt het al, of de recepten ook echt in 15 minuten te bereiden zijn. Ik heb het 15-minuten boek ook in huis en ik vind dat Jamie smokkelt. Want de tijd gaat pas in op het moment dat je alle ingredienten en kookgerei hebt klaar gezet. En dat valt voor mij toch echt ook onder koken en niet onder een andere noemer. En hij dekt zichzelf in door te zeggen dat het de eerste paar keer meer tijd gaat kosten dan 15 minuten. En dat dat niet uitmaakt, want het is geen wedstrijd. Maar beste mister Oliver toch. Als je een kookboek schrijft waar heel groot ‘in 15 minuten’ op de cover staat dan verwachten wij als Jamie lovers dat je dat ook waarmaakt. En we vinden je recepten nog steeds net zo lekker, ook al staat er ‘in 45 minuten’ op de cover. Want daar komt het wel een beetje op neer, toch mister Oliver?

Dit recept voor kip dimsum heb ik onlangs gemaakt en, ook dit is vast geen openbaring, ik haalde het bij lange na niet om het in 15 minuten te maken. Verdubbel die tijd maar, minstens. Maar wat maakt het uit. Het is een heerlijk gerecht, lekker gezond en we hebben er enorm van genoten. En dat maakt de tijd die je eraan besteed niet meer relevant.

Wat je nodig hebt voor 4 personen:
1 blik kokosmelk (biologisch)
500gr zelfrijzend bakmeel (+ extra om te bestuiven)
2 scharrel kipfilets
150gr gemengde paddenstoelen, grof gescheurd
3el hoisin saus (+ extra om aan tafel te serveren)
1tl gemberpoeder
2 limoenen
200gr bimi
1 komkommer
1el zoutarme sojasaus
1el rijstazijn
2 handen vol verse koriander
3el sesamzaad
1 pakje ingemaakte gember (van de Chinese toko)
1 rode peper
zout

Extra nodig (buiten standaard keukengerei):

2 bamboe stoommanden van 25cm diameter
16 papieren muffinvormpjes

Wat je gaat doen:
Kook een waterkoker vol met water. Doe de kokosmelk samen met het zelfrijzende bakmeel en een flinke snuf zout in de keukenmachine. Draai dit tot een glad deeg en stort het op een met meel bestoven aanrechtblad. Rol het deeg tot een dikke worst en snijd hier 8 gelijk stukken vanaf. Stop de stukken in dubbele muffinvormpjes en zet deze naast elkaar in een stoommand. Giet circa 5cm water in een wok (check even of de stoommand niet in het water komt te staan, doe er anders nog een beetje meer bij) en zet de stoommand (met deksel erop) in de wok. Zet het vuur onder wok aan en laat de broodjes zeker 10 minuten stomen.

Snijd de kip in dunne reepjes en doe ze samen met de paddenstoelen in een schaal. Doe de hoisinsaus, het sap van een 1/2 limoen, de gemberpoeder en een snuf zout erdoor en meng goed door elkaar. Het andere stoommandje vul je voor de helft met het kipmengsel en voor de helft met de bimi. Strooi nog een beetje zout over de bimi. Zet deze stoommand onder de stoommand met de broodjes. En nu komt het. Volgens het recept van Jamie moet je de kip 5 minuten stomen totdat het gaar is. Maar bij mij duurde dat veel langer. Zeker een minuut of 12. Houd dit zelf even goed in de gaten.

Dan is het tijd voor de garnituren:
– Snijd de komkommer met een dunschiller in lange linten en meng deze samen met de sojasaus, rijstazijn en een paar blaadjes koriander. Zet deze klaar voor serveren in een bakje.
– Rooster het sesamzaad in een koekenpan zonder vet totdat ze goudbruin zijn. Zet ook klaar in een kommetje voor serveren.
– Maak nog aparte kommetjes met partjes limoen, de ingemaakte gember, de hoisin saus en rode peper in ringetjes.

Serveer de broodjes en de kip in de stoommanden en strooi hier nog wat korianderblaadjes over. En daarna gezellig en heerlijk eten met elkaar!

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Jamie’s kip dimsum met kokosbroodjes en zuur”

 1. Ik heb de broodjes geprobeerd te stomen. Nog nooit eerder gedaan, dus moest ik bij de toko mandjes halen. Na 45 minuten stomen waren de broodjes nog niet gaar. Toen heb ik ze maar 20 minuten in de oven gedaan, wat ook prima smaakte. Dus als je niet kunt stomen: doe het lekker in de oven. Door het fiasco met de broodjes heb ik maar de kip met de groenten gewokt. Ik kon overigens nergens bimi vinden, zelfs niet bij de groenteboer. Hiervoor heb ik broccoli gebruikt (het leek er toch op). Mijn ouders vonden het heerlijk en ik ook! Heel gezellig aan tafel om met je vingers te eten en de stukjes brood in de sausjes en dingen te dopen. Echt een super combinatie van smaken. Hoewel ik niet zo’n fan ben van gember, vond ik het er goed bij passen. 15 minuten is inderdaad niet haalbaar, de keuken is een rommeltje daarna. Maar dat geeft allemaal niets, wat het is een heerlijk gerecht 🙂

  1. Hey Vera, wat een avontuur is de bereiding van dit gerecht voor je geweest! Ik zit mezelf suf te peinzen waardoor die broodjes niet gaar werden bij je in het mandje. Bij mij zijn ze altijd zo gaar en je kunt er niet zoveel mis aan doen. Dus ik weet helaas even geen oplossing voor je. Maar ach, als het bij jou ook goed werkt in de oven dan lijkt het al opgelost 😉

   Bimi kan ik ook heel slecht vinden bij de groentenboer. Mijn AH XL verkoopt het wel en bij de Chinese toko is het te koop. Maar broccoli is inderdaad ook een prima alternatief.

   Ik zou zeker nog wel een keer je stoommandje gebruiken. Het is super gezond om er je kip, vlees, vis of groenten in te stomen. Zonde om niet te gebruiken als je ‘m speciaal hebt aangepast.

   En eens, de smaken zijn heerlijk! De weg ernaar toe is alleen wat hobbeliger dan Jamie doet blijken 😉

 2. Zelf heb ik een stoommandje van 20 cm en als ik die in de wok zet lukt het niet om 5 cm water toe te voegen zonder dat het water in het mandje komt. Een tip voor mensen die hetzelfde probleem kennen: leg twee satéprikkers op een pan waar je bijv. aardappelen in kookt. Je kunt dat je stoommandje stabiel op de pan zetten en er voldoende water onder laten koken. Zorg wel dat je pan niet veel breder is dan je stoommandje.
  Deze tip heb ik zelf van allerhande.nl
  =====> http://www.ah.nl/allerhande/#/video/groenten-stomen/

  1. Thanks voor de tip! Ik heb toevallig net een mini mandje gekocht dus ik ga vast binnenkort ook met sate prikkers in de weer.

 3. Wij hebben vandaag de broodjes gemaakt met bloem en gist dat gaat ook prima. Ik heb geen mandje maar een stoompan en die is ideaal.

 4. Graag gedaan ook heb ik inplaats van papieren muffin vormpjes silicone cup cake vormen gebruikt.

 5. Ok.. Ik heb een tweede poging gedaan om cocosbroodjes te maken..
  Klopt het, dat het beslag kleverig blijft……ik bleef maar meel toevoegen :s

  1. Sorry voor mijn late reactie, ik zie je berichtje nu pas. Het klopt inderdaad dat het beslag wat plakkerig blijf. Dat komt goed bij het stomen 🙂

 6. Ik heb nu al twee keer de broodjes geprobeerd en ze worden maar niet gaar! Heeft iemand een idee waar dat aan kan liggen? Ik heb precies het recept gevolgd..

 7. Ik ga vandaag ook het recept proberen. Ik heb geen mandjes, maar een stoomoven.
  Ben benieuwd of het gaat lukken.
  Groetjes
  Eleni

 8. Ik heb het recept gelezen in het boek van Jamie. Het staat er erg onduidelijk in hoeveel kokosmelk je moet gebruiken. Volgens het boek 3 blikken maar dat is volgens mij niet goed nu ik deze site heb gelezen. Ik ga het vanmiddag uit probrren

 9. Ik heb de kokosbroodjes geprobeerd, en ik vond ze eerlijk gezegt smaakloos, geen aanrader wat mij betreft. Verder was de kip wel heerlijk! (;

Reacties zijn gesloten.