Kaassoep met prei en wortel

In de categorie ‘maar dan in je soepkom’ heb ik vandaag weer een hele fijne soep voor jullie. Geïnspireerd op de kaassoep met wortel die ik vroeger altijd zo graag bij de Bakkerswinkel at, heb ik een kaasfonduesoep gemaakt. Met gesmoorde prei, wortel julienne en een lepeltje mosterd. Alsof je …

In de categorie ‘maar dan in je soepkom’ heb ik vandaag weer een hele fijne soep voor jullie. Geïnspireerd op de kaassoep met wortel die ik vroeger altijd zo graag bij de Bakkerswinkel at, heb ik een kaasfonduesoep gemaakt. Met gesmoorde prei, wortel julienne en een lepeltje mosterd. Alsof je aan het kaasfonduen bent, maar dan eet je het gewoon met een lepel. Ik denk dat iedere kaasliefhebber hier gelukkig van gaat worden en vraag je in dit geval vooral niet af of hoeveel kcal er in een kommetje zullen zitten, maar geniet!

Wat je nodig hebt voor 1 liter soep

  • 1 middelgrote of ½ grote prei
  • 1 klein teentje knoflook, uitgeperst
  • 50 gr boter
  • 25 gr bloem
  • 750 ml warme groentebouillon
  • 100 gr geraspte (boeren) belegen kaas (of andere kaas die goed smelt)
  • 100 gr wortel julienne
  • 1 tl grove mosterd
  • zwarte peper
  • handje platte peterselie, grof gehakt

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten

1. Snijd de prei in dunne ringen. Smelt 25 gr boter in een koekenpan en fruit hierin 2 minuten de preiringen met het uitgeperste teentje knoflook. Zet het vuur laag en laat de prei 15 minuten smoren met de deksel op de pan. Roer af en toe om en laat niet verkleuren.

2. Smelt in een soeppan 25 gr boter. Roer de bloem erdoor en bak een paar minuten tot de bloem gaar is, maar niet verkleurd. Schenk de bouillon er langzaam bij terwijl je klopt met een garde. Laat dit een paar minuten pruttelen tot de soep indikt.

3. Zet het vuur op de allerlaagste stand (het mag absoluut niet koken) en roer nu rustig de geraspte kaas erdoor tot deze helemaal is gesmolten.

4. Roer de gesmoorde prei en wortel julienne door de soep. Controleer de dikte en voeg eventueel naar smaak nog een extra scheutje bouillon toe. Laat de soep niet meer koken, maar houd deze alleen warm.

5. Breng op smaak met mosterd en zwarte peper. Schenk in een kom, bestrooi rijkelijk met peterselie en serveer direct.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)