Kersen kruimeltaart met een vleugje gember

Heb je al kersen op dit jaar? Het is altijd weer genieten van die knalrode tot dieppaarse zoete hapjes die vaak nog gezellig samen aan een steeltje bungelen! Hollandse kersen vind je nu volop in de winkels en als je in de buurt woont, kun je ze gewoon zo bij de kersengaard kopen. Ze hebben weinig nodig, het zijn echte smaakbommetje en je kunt ze lekker zo opeten.

Maar je kunt er natuurlijk ook hartstikke goed mee bakken! Deze kersen kruimeltaart is verrukkelijk en de ‘crumble’ geeft een verrassend fris accent door er verse gember aan toe te voegen. Oh ja, let wel op met het ontpitten van de kersen… het spettert nogal en mijn hele keuken zat onder doordat ik het mijn zoontje had laten doen :-). Geniet van de taart!

Wat je nodig hebt voor 1 taart (12 punten)

Korstdeeg:

  • 300 gr bloem
  • 30 gr poedersuiker
  • ½ tl zout
  • 225 gr koude roomboter, in blokjes
  • 1 – 2 el ijswater

Crumble:

  • 75 gr suiker
  • 63 gr bloem
  • 1 cm geraspte verse gemberwortel
  • 75 gr koude roomboter, in blokjes

Vulling:

  • 1 kg rijpe kersen
  • 125 gr suiker
  • 30 gr maïzena
  • ¼ tl zout
  • 1 el citroensap

Ook nodig: een dichte taartvorm of vlaaivorm van 32 cm

Wat je gaat doen

Bereiding: 45 minuten + Koelen: 1 uur + Oven: 55 minuten

1. Doe alle ingrediënten voor het korstdeeg behalve het ijswater in de kom van de keukenmachine en druk op de pulseknop tot het een geheel wordt. Voeg eventueel 1 – 2 eetlepels ijswater toe als het deeg nog te droog is. Verpak het deeg vervolgens in plasticfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.

2. Maak de crumble op dezelfde manier. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en pulse tot een kruimelig geheel. Doe dit in een kom en zet in de koelkast tot verder gebruik.

3. Was de kersen en ontpit ze.

4. Doe de kersen met de suiker, maïzena, zout en citroensap in een kom. Schep alles goed om en laat staan tot gebruik.

5. Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet de taartvorm in en bekleed deze met bakpapier.

6. Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkblad of tussen 2 vellen bakpapier uit tot het de juiste diameter heeft om de vorm te bekleden. Leg het deeg voorzichtig in de vorm en druk de randen goed aan.

7. Schep met een schuimspaan de kersen uit de kom en op het deeg. Laat daarbij zoveel mogelijk vocht in de kom achter.

8. Verdeel de crumble over de taart en bak 30 minuten in de oven. Verlaag daarna de temperatuur van de oven naar 175 graden en bak de taart nog 25 minuten of tot hij goudbruin is.

9. Laat de kersen kruimeltaart volledig afkoelen en snijd in punten. Serveer voor de liefhebbers met slagroom en bewaar de overgebleven taart in de koelkast.

Recept & fotografie: Debbie Bodewes

Debbie is sinds april 2018 nieuw in het team van Francesca Kookt. Als freelance (bak)redacteur maakt ze 2x per maand een zoet recept voor jullie. Lees meer over haar op deze pagina.

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
Bestel 'm in de pre-order

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Kersen kruimeltaart met een vleugje gember”

  1. Heb het recept helemaal naar beschrijving opgevolgd en deeg nog steeds zacht (geen ijwater trouwens aan het deeg toegevoegd, was niet nodig) vraag me of er geen ei vergeten is in het deegrecept. zou jammer zijn heb nl kersen die 9,50 per kg kosten.
    Vriendelijke groet.

    1. Hoi Cynthy, is het deeg zacht nadat je de taart gebakken hebt of moet je hem nog gaan bakken? Er hoeft geen ei in korstdeeg dus dat klopt. Iedere oven is anders dus daar kan het mee te maken hebben. Daarnaast heb ik een taartvorm van aardewerk gebruikt en dat geleid de warmte anders dan bijvoorbeeld metaal. Als je de taart nog moet gaan bakken dan kun je gewoon het deeg in de vorm verdelen. Eventueel leg je het eerst even in de vriezer. Als de taart al gebakken is, zou ik hem gewoon terugzetten en de baktijd steeds met 10 minuten verlengen. Succes!