Kerstkoekjes voor jong en oud

Hoog op mijn wishlist stond nog steeds ‘gezonde koekjes voor kinderen bakken die wel lekker zijn’. Ik heb al bergen met koekjes gebakken, maar steeds werden ze afgekeurd. Door mezelf of door de peuter. En hij heeft nogal een stem in deze aangezien ik niet zelf de doelgroep ben. Nou …

Hoog op mijn wishlist stond nog steeds ‘gezonde koekjes voor kinderen bakken die wel lekker zijn’. Ik heb al bergen met koekjes gebakken, maar steeds werden ze afgekeurd. Door mezelf of door de peuter. En hij heeft nogal een stem in deze aangezien ik niet zelf de doelgroep ben. Nou stonden gingerbread koekjes ook ergens op die wishlist dus ik bedacht dat 2 vliegen in 1 klap ook wel eens kon werken door kerstkoekjes te maken voor jong en oud.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik ben koekjes gaan bakken. Als basis nam ik het recept van Pauline voor gingerbread koekjes en dat recept heb ik gezonder gemaakt. Door de geraffineerde suiker te vervangen door kokosbloesemsuiker en de tarwebloem door volkorenbloem. Het kan nog gezonder door speltbloem te gebruiken en de roomboter te vervangen door bijvoorbeeld kokosolie. Maar ik vond het voor de kerst wel even goed zo 🙂 In onderstaand recept heb ik aan de linkerkant het normale ingrediënt opgenomen en daarnaast staat de meer gezonde variant.

Kerstkoekjes voor jong en oud_2

Wat je nodig hebt voor 15 koekjes

– 60gr boter
– 75gr bruine basterdsuiker
– 70gr schenkstroop (of 70gr biologische peren-appelstroop zonder toegevoegde suikers)
– 1,5tl gemberpoeder
– 1tl kaneel
– klein snufje zout
– 170gr bloem (of 170gr volkorenbloem/speltbloem)
– 1tl bakpoeder
– verder nodig: uitsteekvormpjes, icing, versiermaterialen

Wat je gaat doen

Klop de boter met de suiker met een handmixer romig. Doe de stroop, gemberpoeder, kaneel en zout erbij en klop dit nog even goed door. Zeef de bloem en bakpoeder erboven en kneed tot een soepel deeg.

Maak een bol van het deeg en pak deze in huishoudfolie. Leg een uurtje te rusten in de koelkast.

Haal na een uur het deeg uit de koelkast en verwarm de oven voor op 180 graden. Bestuif je werkvlak met bloem en rol hier het deeg op uit tot een plak van ongeveer 4mm. Steek het deeg uit met de vormpjes. Bekleed een bakblik met bakpapier en leg hier de koekjes op. Laat ongeveer 1cm vrij tussen de koekjes. De restjes van het deeg kneed je weer bij elkaar en die kun je opnieuw uitrollen en uitsteken.

Bak de koekjes in ongeveer 10 minuten goudbruin en laat ze daarna afkoelen. Voor de allerkleinsten kun je de koekjes zo geven. Maar je kunt ze natuurlijk ook versieren! Gebruik hiervoor icing en versiermaterialen en laat je creativiteit de vrije loop. Op de foto’s zie je wat ideeën van mij en in de blog van Pauline staat nog meer inspiratie.

Kerstkoekjes voor jong en oud_3

Tip: je kunt de koekjes ook in de kerstboom hangen en met de kinderen afspreken dat ze iedere dag 1 koekje mogen opeten. Maak dan een gaatje in de koekjes voordat je ze gaat bakken. Gebruik hiervoor de opening van een rietje om het gaatje uit te steken, dan krijg je een mooi rond gaatje.

Alle kerstinspiratie op een rijtje? Klik dan hier!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca