Kip tikka masala met broccoli en rijst

Zie ik het op de kaart staan, dan bestel ik het. En vroeger maakte ik ‘m vaak met een kant-en-klare saus uit een potje. Dan heb ik het over kip tikka masala, en ik vind het zalig. Het moest dus echt een keer gebeuren dat ik dit gerecht zelf ging maken en dat heb ik, alweer een tijd geleden, gedaan. Meerdere keren zelfs, tot ik de smaak van de saus perfect vond. En vandaag deel ik met jullie het recept! Ik voegde aan de kip trouwens nog wat broccoli toe, want ik hou van extra groenten in mijn eten. Dat kan trouwens ook prima met paprika.

Wil je liever een vegetarische versie van de tikka masala? Gebruik dan 400 gr kikkererwten in plaats van de kip. Ook erg lekker zijn gebakken stukjes paneer door de saus. Dit is een witte, stevige kaas die bijzonder geschikt is voor dit soort gerechten die je vega wilt maken. Laat je trouwens niet afschrikken door de lengte van de ingrediëntenlijst, het is het meer dan waard. Geniet ervan!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 200 gr yoghurt
  • 5 teentjes + 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 4 cm + 2 cm gember, geraspt
  • 2 tl + 1 tl garam masala specerijen
  • 1 tl + ½ tl komijnpoeder
  • 1 tl + 1 tl kurkumapoeder
  • zout
  • 400 gr kippendijen, in blokjes
  • 400 gr broccoli, in roosjes
  • zonnebloemolie
  • 2 uien, in ringen
  • 2 el boter of ghee
  • 2 el tomatenpuree
  • 400 gr tomaten passata
  • 200 ml slagroom
  • 100 ml melk
  • citroensap
  • zwarte peper
  • optioneel: gemalen chili
  • serveer erbij: grof gehakte koriander en gekookte witte rijst

Wat je gaat doen

Bereiding: 50 minuten

  1. Meng de yoghurt, 5 teentjes uitgeperste knoflook, 4 cm geraspte gember, 2 tl garam masala, 1 tl komijnpoeder, 1 tl kurkumapoeder en 1 tl zout door elkaar in een grote kom. Roer de blokjes kippendij er goed door en laat minimaal 10 minuten afgedekt marineren in de koelkast.
  2. Blancheer de roosjes broccoli 5 minuten in kokend water en giet daarna af.
  3. Verhit een grote hapjes- of braadpan met een flinke scheut zonnebloemolie. Schep de kip uit de marinade en bak de blokjes op hoog vuur rondom bruin. Schep daarna uit de pan.
  4. Smelt de boter in dezelfde pan en fruit de uien met een snuf zout op middelhoog vuur. Voeg daarna de 2 teentjes uitgeperste knoflook en 2 cm geraspte gember toe en bak 1 minuut mee. Daarna komt de 1 tl garam masala, ½ tl komijnpoeder, 1 tl kurkumapoeder en tomatenpuree erbij. Roer goed door en bak nog 1 minuut. Schenk de passata, slagroom en melk in de pan en roer de gebakken kip en geblancheerde broccoli erdoor. Zit er nog marinade in je kom? Roer dit er dan ook door. Laat 15 minuten pruttelen en roer af en toe door.
  5. Proef de saus en breng naar wens op smaak met citroensap, zout, zwarte peper en eventueel chili.
  6. Serveer de kip tikka masala met koriander en witte rijst.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

recept avondeten Kip tikka masala met broccoli en rijst. Ik voegde aan de kip trouwens nog wat broccoli toe, want ik hou van extra groenten in mijn eten. Dat kan trouwens ook prima met paprika. Lees het recept op de blog.

Recept: Francesca (geïnspireerd op dit recept van Cafe Delites), Fotografie: DeedyLicious

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Kip tikka masala met broccoli en rijst”

    1. Ja, dan wordt het wel een heel ander verhaal ja. Zou ik niet adviseren ;-). Wat is de reden dat je geen slagroom wilt gebruiken? Dan kan ik je eventueel een alternatief geven.

    2. Dag Francesca,
      Welke melk kan ik het beste gebruiken? Halfvolle of liever volle? En is er nog een alternatief voor de koriander? Dank alvast!

      1. Voor dit gerecht kan beide, volle is wat vetter en geeft iets meer smaak. Voor koriander is niet echt een alternatief. Platte peterselie zou kunnen, maar de smaak is anders.

  1. Wat voor slagroom precies? Gewoon spuitbus of pakje opklop slagroom haha

  2. Wat een heerlijk recept is dit, ik had alleen de slagroom en melk vervangen door kokosmelk.

  3. Hi Francesca, morgen ga ik deze maken alleen ik heb geen melk in huis. Is alleen slagroom net zo lekker of mis ik dan wat?

  4. Jouw recept voor kip tikka massala was heel erg goed. We hebben heerlijk gegeten. De saus was superzacht en toch pittig. Deze blijft op het menu. Weg met de potjes en zakjes.

  5. Is de knoflook echt niet te veel haha? Of is het gewoon een lekker smaak? Twijfels
    Ik zelf houd er ontzettend van maar weet niet of de gasten ervan houden.

  6. Ik gebruik delen van dit recept regelmatig. Zonder broccoli. Daar zou ik zelf niet voor kiezen in dit gerecht. Als je extra groente wil zou ik spinazie toevoegen. Of aubergine kan ook goed werken.
    Paar dingetjes:
    – Maak geen kipblokjes. Houd de (bij voorkeur kipdijen) in hele stukken, marineer ze en zet ze in de oven met grillfunctie. Als ze gaar zijn (aan het einde van de bereiding) voeg je ze bij de saus en snij je ze eventueel in stukjes. Dit zorgt voor een veel sappigere kip.
    – Het moment met fruiten van de ui is een van de belangrijkste momenten. Kies niet voor “een minuutje” meebakken maar zorg echt dat de ui karamelliseert door minimaal 10 minuten tot 15 te bakken. Voeg eventueel suiker toe voor extra karamellisatie. Met de tomatenpuree moet het echt een soort paste worden.
    – Persoonlijk gebruik ik geen slagroom en melk maar enkel kokosmelk. Eventueel wat extra (griekse) yoghurt.

    Vraag hierboven: is de knoflook te veel? Nee. Het gerecht word niet heel knoflookerig doordat er ook veel saus is.

Reacties zijn gesloten.