Kip tikka masala met broccoli en rijst

Zie ik het op de kaart staan, dan bestel ik het. En vroeger maakte ik ‘m vaak met een kant-en-klare saus uit een potje. Dan heb ik het over kip tikka masala, en ik vind het zalig. Het moest dus echt een keer gebeuren dat ik dit gerecht zelf ging …

Zie ik het op de kaart staan, dan bestel ik het. En vroeger maakte ik ‘m vaak met een kant-en-klare saus uit een potje. Dan heb ik het over kip tikka masala, en ik vind het zalig. Het moest dus echt een keer gebeuren dat ik dit gerecht zelf ging maken en dat heb ik, alweer een tijd geleden, gedaan. Meerdere keren zelfs, tot ik de smaak van de saus perfect vond. En vandaag deel ik met jullie het recept! Ik voegde aan de kip trouwens nog wat broccoli toe, want ik hou van extra groenten in mijn eten. Dat kan trouwens ook prima met paprika.

Wil je liever een vegetarische versie van de tikka masala? Gebruik dan 400 gr kikkererwten in plaats van de kip. Ook erg lekker zijn gebakken stukjes paneer door de saus. Dit is een witte, stevige kaas die bijzonder geschikt is voor dit soort gerechten die je vega wilt maken. Laat je trouwens niet afschrikken door de lengte van de ingrediëntenlijst, het is het meer dan waard. Geniet ervan!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 200 gr yoghurt
  • 5 teentjes + 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 4 cm + 2 cm gember, geraspt
  • 2 tl + 1 tl garam masala specerijen
  • 1 tl + ½ tl komijnpoeder
  • 1 tl + 1 tl kurkumapoeder
  • zout
  • 400 gr kippendijen, in blokjes
  • 400 gr broccoli, in roosjes
  • zonnebloemolie
  • 2 uien, in ringen
  • 2 el boter of ghee
  • 2 el tomatenpuree
  • 400 gr tomaten passata
  • 200 ml slagroom
  • 100 ml melk
  • citroensap
  • zwarte peper
  • optioneel: gemalen chili
  • serveer erbij: grof gehakte koriander en gekookte witte rijst

Wat je gaat doen

Bereiding: 50 minuten

  1. Meng de yoghurt, 5 teentjes uitgeperste knoflook, 4 cm geraspte gember, 2 tl garam masala, 1 tl komijnpoeder, 1 tl kurkumapoeder en 1 tl zout door elkaar in een grote kom. Roer de blokjes kippendij er goed door en laat minimaal 10 minuten afgedekt marineren in de koelkast.
  2. Blancheer de roosjes broccoli 5 minuten in kokend water en giet daarna af.
  3. Verhit een grote hapjes- of braadpan met een flinke scheut zonnebloemolie. Schep de kip uit de marinade en bak de blokjes op hoog vuur rondom bruin. Schep daarna uit de pan.
  4. Smelt de boter in dezelfde pan en fruit de uien met een snuf zout op middelhoog vuur. Voeg daarna de 2 teentjes uitgeperste knoflook en 2 cm geraspte gember toe en bak 1 minuut mee. Daarna komt de 1 tl garam masala, ½ tl komijnpoeder, 1 tl kurkumapoeder en tomatenpuree erbij. Roer goed door en bak nog 1 minuut. Schenk de passata, slagroom en melk in de pan en roer de gebakken kip en geblancheerde broccoli erdoor. Zit er nog marinade in je kom? Roer dit er dan ook door. Laat 15 minuten pruttelen en roer af en toe door.
  5. Proef de saus en breng naar wens op smaak met citroensap, zout, zwarte peper en eventueel chili.
  6. Serveer de kip tikka masala met koriander en witte rijst.

Recept: Francesca (geïnspireerd op dit recept van Cafe Delites), Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)