Klassieke carrot cake met roomkaas frosting

Ik kwam erachter dat er nog helemaal geen recept voor carrot cake tussen al mijn taartrecepten stond, eeuwig zonde! Want wie houdt er nou niet van een carrot cake op zijn tijd? Hierbij dus hét perfecte basisrecept voor een klassieke carrot cake. Een waanzinnig lekkere taart met een subtiel kruidige bodem. En de roomkaas frosting maakt ‘m helemaal af.

Met een carrot cake kun je eindeloos variëren naar smaak. Als je basis maar goed is! En laat dit dus precies zo’n perfecte basis zijn die je naar eigen wens kan aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van verschillende noten (pistache, walnoten of pecannoten) of rozijnen door het beslag, maar experimenteer gerust ook met de frosting door hem wat frisser te maken met rasp van citroen, sinaasappel of limoen.

Wat je nodig hebt voor 1 taart met 12 punten

  • bloem om te bestuiven
  • 3 eieren
  • 200 gr bruine basterdsuiker
  • 180 ml bakolijfolie
  • 225 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 grote appel, geschild en geraspt
  • 300 gr geraspte wortel, ik heb kant-en-klaar geraspte gebruikt
  • 100 gr grof gehakte pecannoten + extra voor garnering
  • 1 volle el koek-/speculaaskruiden
  • zout
  • 200 gr monchou, op kamertemperatuur
  • 50 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 100 gr poedersuiker
  • 1 tl vanille extract
  • ook nodig: springvorm van 24 of 26 cm, mixer en bakpapier

Wat je gaat doen voor de carrot cake

 Bereiding: 30 minuten + Oven: 35 – 40 minuten + Afkoelen

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden, bekleed een springvorm met een vel bakpapier en vet de randen in met boter en bestuif met wat bloem. Klop het overtollige bloem er dan weer uit.
  2. Doe de eieren, basterdsuiker, en olijfolie bij elkaar in een grote kom en mix een paar minuten tot een egaal geheel. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en mix door tot alles is opgenomen.
  3. Voeg de geraspte appel, wortel, grof gehakte pecannoten, koek-/speculaaskruiden en een snuf zout toe en roer door het beslag tot het gelijkmatig verdeeld is.
  4. Stort het deeg in de springvorm en bak 35 – 40 minuten in de oven. Check na 30 minuten vast even met een satéprikker hoe gaar de taart is en stem daar de baktijd op af. De carrot cake is gaar als de prikker schoon uit de taart komt.
  5. Haal de taart uit de oven, laat iets afkoelen en verwijder dan de vorm zodat de taart helemaal kan afkoelen. Je kan dit eventueel een dag van tevoren maken, maar hoeft niet. Met een uurtje is ‘ie wel genoeg afgekoeld.
  6. Maak dan de frosting door de monchou met roomboter, poedersuiker en vanille extract te mixen tot een romige massa. Mix minimaal een minuut of 5. Je ziet de structuur en kleur vanzelf veranderen.
  7. Besmeer de carrotcake met de frosting en verdeel hier wat grof gehakte pecannoten over.

Bonus: je kan de taart direct eten! Maar je kan ‘m ook prima in de koelkast bewaren, als je daar het geduld voor hebt ;-).

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Klassieke carrot cake met roomkaas frosting - Francesca Kookt Zoek je een makkelijk basisrecept voor een klassieke carrot cake? Dan heb ik een heerlijk recept voor je met pecannoten én roomkaas frosting!

Fotografie: Bo Blitz

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Klassieke carrot cake met roomkaas frosting”

Reacties zijn gesloten.