4.75 van 4 stemmen

Koffiecake met walnoten-koffiecrumble

1 uur 15 minuten
Gebak
Zoet

Het is weer zondag en wat is er fijner dan lekker bakken op zo’n rustige dag in het weekend. Mijn kinderen zijn geen uitslapers dus ik heb op zondagochtend alle tijd om te bakken en vervolgens hebben we nog de hele dag om leuke dingen te doen. En wat is …

Het is weer zondag en wat is er fijner dan lekker bakken op zo’n rustige dag in het weekend. Mijn kinderen zijn geen uitslapers dus ik heb op zondagochtend alle tijd om te bakken en vervolgens hebben we nog de hele dag om leuke dingen te doen. En wat is er dan lekkerder om daarna een plakje cake te eten?

Met dit recept maak je een heerlijke koffiecake met volle smaak en een lekkere walnotencrumble erbovenop. Geen zorgen, alhoewel er best een behoorlijke hoeveelheid koffie in gaat, durf ik te beweren dat hij echt voor iedereen geschikt is. Ik ben namelijk geen koffiedrinker en vind deze cake ook superlekker. Het glazuur maakt de koffiecake lekker zoet, maar ook zonder is hij al heel smakelijk! Fijne zondag 🙂

Ingrediënten

Voor de cake:

  • 250 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 2 eieren
  • 250 ml melk
  • 50 ml espresso koffie, afgekoeld
  • 385 gr bloem
  • 4 tl bakpoeder
  • 1 tl zout

Voor de crumble:

  • 150 gr bruine suiker
  • 60 gr bloem
  • 2 tl espresso oploskoffiepoeder
  • 4 el roomboter, gesmolten
  • 125 gr walnoten, grof gehakt

Voor het glazuur:

  • 60 gr roomkaas
  • 100 gr poedersuiker

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht). Vet een cakevorm in met boter en bestuif met bloem of bekleed de vorm met bakpapier.
  • Klop de suiker, olie en eieren licht en luchtig. Voeg de melk en espresso toe en meng goed.
  • Meng vervolgens de bloem met het bakpoeder en zout en voeg dit toe aan het espressomengsel. Roer door elkaar tot het net gemengd is.
  • Meng voor de crumble de suiker met de bloem en oploskoffie. Roer daarna de gesmolten boter erdoor en spatel tenslotte de walnoten erdoor.
  • Doe het cakebeslag in de vorm en strooi de crumble erover.
  • Bak de cake in 60 - 70 minuten gaar. Controleer dit met een satéprikker. Laat de cake daarna afkoelen op een rooster.
  • Maak het glazuur door de roomkaas met de poedersuiker los te roeren en besprenkel de afgekoelde cake ermee.

Notities

  • Met dit recept maak je 1 cake voldoende voor 10-12 personen.
  • Bereiding: 15 minuten + Oven: 60 - 70 minuten (+ afkoelen).

Het mooie broodmes wat je bij de koffiecake ziet liggen is trouwens van Homey’s. Deze milieuvriendelijke messen zijn gemaakt met een heft van tarwevezels en ze zijn heel betaalbaar. Hier vind je meer informatie erover.

Recept & fotografie: Debbie Bodewes

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer