4.50 van 14 stemmen

Appelflappen met romige appel-rozijnenvulling

40 minuten
Gebak
Oud en Nieuw

Ik ben mijn hele leven al dol op appelflappen. Tja, wie is er niet groot mee geworden, toch? Maar wat blijkt, ik had nog helemaal geen recept voor appelflappen op mijn blog staan, maar daar gaat vandaag verandering in komen. Nou is appelflappen maken niet heel erg lastig. Met wat …

Ik ben mijn hele leven al dol op appelflappen. Tja, wie is er niet groot mee geworden, toch? Maar wat blijkt, ik had nog helemaal geen recept voor appelflappen op mijn blog staan, maar daar gaat vandaag verandering in komen.

Nou is appelflappen maken niet heel erg lastig. Met wat velletjes bladerdeeg, blokjes appel, kaneel, suiker en een oven ben je er eigenlijk al. Maar met wat kleine toevoegingen maak je de appelflappen nóg lekkerder. Ik meng mijn blokjes appel namelijk ook nog met wat ahornsiroop, bloem, maizena en specerijen. Hierdoor wordt de vulling heerlijk romig. En ze zijn nog steeds net zo snel gemaakt. Geniet ervan!

Meer bakrecepten met appels? Hier vind je ze allemaal.

Ingrediënten

  • 8 velletjes roomboter bladerdeeg (diepvries)
  • 2 jonagold appels
  • 1 tl citroensap
  • 30 gr rozijnen
  • 40 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 el ahornsiroop
  • 1 el bloem
  • 1 tl maizena
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 1/4 tl pimentpoeder
  • 1 ei
  • 1 el kristalsuiker

Ook nodig

  • oven met bakplaat
  • bakpapier
  • kwastje

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Leg de velletjes bladerdeeg naast elkaar op je werkvlak om te ontdooien.
  • Schil de appels en snijd ze in kleine vierkante blokjes. Meng in een kom met 1 tl citroensap, de 30 gr rozijnen, 40 gr basterdsuiker, 1 el ahornsiroop, 1 el bloem, 1 tl maizena, 1 tl kaneel, 1 tl speculaaskruiden en ¼ tl pimentpoeder. Schep goed door elkaar.
  • Tip 1: De ahornsiroop geeft een stroperige smaak aan de vulling, maar kun je er ook uitlaten.
  • Tip 2: De pimentpoeder brengt de zoete smaak mooi in balans, maar zou je er ook uit kunnen laten. Geen idee wat het is? Check dan dit artikel.
  • Haal het bladerdeeg van de papiertjes af en draai het deeg om, zodat de plakkerige kant boven komt te liggen. Beleg een driehoek van het bladerdeeg met circa 1,5 eetlepel vulling en verdeel gelijkmatig. Vouw de andere driehoek erover en duw het bladerdeeg op elkaar. Sluit goed af door de tanden van een klein vorkje op de randjes van het deeg te duwen.
  • Vul ook de 7 andere appelflappen en leg ze daarna op je bakblik. Als deze groot genoeg is, past het net.
  • Klop het ei los en bestrijk de flappen ermee. Bestrooi daarna met een gelijkmatig laagje kristalsuiker.
  • Tip 3: Ik voeg altijd een klein scheutje melk toe aan het ei voordat ik het los klop. Dit bestrijkt makkelijker en geeft meer glans.
  • Bak ze 20 – 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot ze mooi bruin en goed krokant zijn, want dan zijn ze het allerlekkerst! Beter een paar minuten langer bakken dan te kort.

Notities

  • Met dit recept maak je 8 appelflappen.
  • Ik gebruik Jonagold appels, omdat deze een friszoete smaak hebben. Je kunt ook Elstar appels (wat zoeter) of Goudreinet appels (wat zuurder) gebruiken.
  • Geen ahornsiroop in huis? Je kunt ook agavesiroop gebruiken of je laat het eruit.
  • De appelflappen zijn het lekkerste als je ze net hebt gebakken en hebt laten afkoelen tot lauwwarm. Je kunt ze ook een dag eerder bakken en vlak voor het eten even opwarmen in de oven op 120 graden. Warm ze nooit op in de magnetron, want dan worden ze helemaal zacht.
  • Bereiding: 15 minuten + Oven: 25 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer