Koude doperwtensoep met munt

Ik hou van simpele soepjes die gemaakt zijn van verse ingrediënten. Een pan soep heb je zo opgezet en je kunt er bijna iedere groente wel in kwijt.  Ideaal als je nog restjes groenten en vlees in de koelkast hebt liggen. Hup, zo in de soeppan. Even een half uurtje pruttelen en je hebt een heerlijke en gezond soep.

Deze keer krijgen jullie het recept van een koude doperwtensoep met munt. Deze is heel simpel te maken en smaakt fris en romig. Serveer de soep in een klein glaasje aan het begin van de paasbrunch en je hebt een fantastische binnenkomer.

Wat je nodig hebt voor 8-10 kleine glaasjes
– 4 lente uitjes
– 1el roomboter
– 400gr verse doperwten
– 1 flinke handvol verse munt blaadjes
– 2 kippenbouillon blokjes
– 1 liter water
– versgemalen zwarte peper
– zeezout
– paar eetlepels (biologische) volle yoghurt
– paar kleine takjes munt voor de garnering

Wat je gaat doen
Snijd de witte delen van de stengels lente ui in stukjes. Hak de munt blaadjes grof.

Verhit de boter in een soeppan. Als de boter uit geprutteld is, voeg je de stukjes lente ui toe. Fruit deze zachtjes in de boter totdat deze zacht zijn. En geniet van de heerlijke geur die daar vanaf komt!

Voeg de doperwten en de munt toe, roer goed door en bak deze een minuutje mee. Schenk de liter water erbij en voeg de bouillon blokjes toe. Breng aan de kook en draai daarna het vuur helemaal laag. Laat de soep ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen zodat de groenten helemaal zacht worden.

Pureer de soep daarna helemaal fijn. Dit kan met een staafmixer, in een keukenmachine of in de blender. Proef de soep en breng op smaak met peper en zout. Laat de soep daarna afkoelen en zet de pan in de koelkast als deze lauw is.  Laat de soep minstens 4 uur in de koelkast staan zodat deze door en door koud wordt.

Voordat je gaat serveren, roer je nog een paar eetlepels yoghurt door de koude soep. Schenk ‘m in kleine glaasjes en garneer met een beetje versgemalen peper en een blaadje munt.

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *