Krentenbollen uit het boek ‘Brood uit eigen oven’

Als er iemand brood kan bakken in Nederland is het Levine wel. Jarenlang volg ik haar al op de blog ‘Uit de keuken van Levine‘ en ben keer op keer verbaasd over de prachtige broden die uit haar ovens rollen. Desembrood, vlechtbrood, zoete broodjes, kerstbrood, paasstollen, verzin het maar en …

Als er iemand brood kan bakken in Nederland is het Levine wel. Jarenlang volg ik haar al op de blog ‘Uit de keuken van Levine‘ en ben keer op keer verbaasd over de prachtige broden die uit haar ovens rollen. Desembrood, vlechtbrood, zoete broodjes, kerstbrood, paasstollen, verzin het maar en ze bakt het. Dat ze ook broodbakworkshops geeft is logisch, want brood bakken is niet zomaar iets. Daar heb je een gedegen basiskennis over ingredienten voor nodig en moet je voor kunnen plannen en rekenen.

Krentenbollen uit Brood uit egen oven_5

Musthave voor alle thuisbakkers

“Ze zou er een boek over moeten schrijven.”, denk je nu wellicht. Nou, dat is geregeld hoor, want sinds een paar weken ligt haar vers gebakken nieuwe boek ‘Brood uit eigen oven’ in de winkels. Ik mocht het voor jullie reviewen en deel ook een van de geweldige recepten uit het boek. Voor krentenbollen, hoe heerlijk. Bewaar dit recept voor deze feestelijke maand en verras familie en vrienden tijdens het ontbijt of de brunch met zelfgebakken krentenbollen. Ik ga het in ieder geval zeker doen.

Krentenbollen uit Brood uit egen oven_2

Voorbereiding is het halve werk

In ‘Brood uit eigen oven’ komen alle aspecten van brood bakken aan bod. Levine begint eerst met de oh zo belangrijke theorie achter het broodbakken. Als je niet begrijpt wat je aan het doen bent, kun je het ook nooit doen. Dat geldt zeker voor broodbakken. De benodigdheden komen allemaal aan bod. Van ingredienten als water, gist, bloem, volkorenmeel, suiker en vet tot noten, zaden en gedroogde vruchten. Ze vertelt ook alles over goed gereedschap, wat volgens Levine het halve werk is.

Krentenbollen uit Brood uit egen oven_3

Daarna komen de basistechnieken aan bod. Wat zijn de 10 stappen van het bakken, hoe vorm je deeg, wat is de bakkersformule (dat wordt rekenen!), hoe werkt zuurdesem nou en nog veel meer. Alle informatie over brood bakken staat helder uitgelegd in deze eerste hoofdstukken. Handig voor de beginnende thuisbakker die van toeten noch blazen weet, maar ook een heel handig naslagwerk voor de geoefende bakker.

Vul je huis met de geur van versgebakken brood

Na alle broodbaklessen komt het echt leuke deel, de recepten! Maar liefst 50 recepten met variaties; wit- en bruin brood, desembrood, speltbrood, croissants, zoete broodjes en feestbroden…ze staan er allemaal in. Wat mij opviel na het doorbladeren van het boek is dat de drempel van het broodbakken bij mij een stuk lager werd. Ik bak heel af en toe brood, maar dan de simpele uitvoeringen. Het echte ‘hardcore’ bakken heb ik altijd naast me neergelegd, omdat het me zo complex leek. Levine heeft een aantal van die vooroordelen bij me weggenomen met dit boek. Ze laat zien dat het niet zo ingewikkeld is, maar dat je je wel goed moet voorbereiden. Brood bakken kost nou eenmaal tijd, daar doe je niet zoveel aan. Maar als je huis vervolgens gevuld is met de geur van versgebakken brood, wil je nooit meer anders.

Krentenbollen uit Brood uit egen oven_4

Mijn advies: hou je van bakken of wil je er meer over leren? Koop dan dit boek! Of zet het op een van je december verlanglijstjes. Je koopt ‘Brood uit eigen oven’ bij diverse boekwinkels en bij bol.com.

En dan nu…het recept voor zelfgebakken krentenbollen!

Een krentenbol smaakt altijd, op ieder uur van de dag. Handig om in voorraad in de vriezer te hebben. Hou je niet van krenten? Vervang de krenten dan door rozijnen.

Krentenbollen uit Brood uit egen oven_6

Deeg:
450 gram tarwebloem
– 6 gram droge gist
– 8 gram zout
– 25 gram suiker
– 30 gram volle melkpoeder
– 30 gram zachte ongezouten roomboter
– 270 gram water, 20 – 25 °C

Vulling:
300 gram krenten

Verder:
zonnebloemolie om kom, werkplek en handen mee in te vetten
– bakplaat, bekleed met bakpapier
– zachte ongezouten roomboter om de bollen mee te bestrijken na het bakken

Krenten wellen: doe de krenten in een steelpan en voeg water toe tot de krenten net onderstaan. Breng aan de kook en zet direct het vuur uit. Laat de krenten in een vergiet uitlekken. Vouw een stuk keukenpapier dubbel en spreid de krenten daarover uit. Dep ze goed droog met een tweede stuk keukenpapier. Of laat de krenten (de avond van tevoren) 15 minuten wellen in lauw water, laat ze (de hele nacht) in een vergiet uitlekken en dep ze goed droog.

Deeg in een standmixer kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom en kneed met de deeghaak in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Laat het deeg 15 minuten afgedekt staan en kneed er dan met de machine of met de hand (zie hieronder) de krenten door.

Deeg in een broodbakmachine kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in de bak en kneed in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de bak loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Laat het deeg 15 minuten afgedekt staan er kneed er dan met de machine of met de hand (zie hieronder) de krenten door.

Deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer door elkaar tot alles goed gemengd is. Stort het deeg op de werkplek en kneed in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Weersta de neiging om bloem toe te voegen, het deeg wordt tijdens het kneden vanzelf minder plakkerig! Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Laat het deeg 15 minuten afgedekt staan en kneed er dan de krenten door.

Vulling door het deeg verdelen: leg het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en rol het met een deegroller uit tot een lap ter grootte van een liggend A4-tje. Verdeel de helft van de krenten over de deeglap, laat de randen vrij. Vouw de linkerkant van het deeg tot net over het midden, doe dat ook met de rechterkant. De deegranden overlappen elkaar nu iets. Druk de naden dicht. Draai het deeg en rol het weer uit. Verdeel de andere helft van de krenten erover, vouw het deeg weer en druk de naden dicht. Op deze manier worden de krenten mooi over het deeg verdeeld. Vorm een bal van het deeg, zorg ervoor dat de krenten binnenin het deeg blijven.

1e rijs: leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met ingevet plastic folie of een douchemuts en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat blijft staan.

Vormen: stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en duw de lucht eruit. Verdeel het deeg met een deegsteker in 12 gelijke stukjes. Bol de stukjes deeg op en laat ze afgedekt met ingevet plastic folie ± 10 minuten rusten. Bol ze nogmaals op, zorg ervoor dat er niet teveel krenten aan de buitenkant van het deeg komen, deze zullen verbranden in de oven. Leg de krentenbollen ± 5 cm uit elkaar op de bakplaat en dek ze af met ingevet plastic folie.

2e rijs: laat de krentenbollen op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Ze zijn goed als je er met een (natte) vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte). Als je met hete lucht wilt bakken verlaag dan de temperatuur met 20 °C of volg de gebruiksaanwijzing van de oven.

Bakken: bak de krentenbollen in ± 15 minuten gaar en bruin. Bestrijk ze direct na het bakken met zachte roomboter, leg ze op een rooster en laat ze afkoelen.

Bron foto’s: ‘Brood uit eigen oven’.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)