Samenwerking – Soms kunnen de, ogenschijnlijk, meest simpele oplossingen een wereld van verschil maken. Zoals voor 15.000 boerinnen in Oeganda die de afgelopen 2 jaar door Cordaid zijn geholpen met een oogstbewaarzak, oftewel de PICS Bag. Wat voor verschil kan een grote zak nou maken, hoor ik je denken. Nou, een wereld van verschil dus! Vandaag vertel ik jullie er alles over en daag jou uit om mee te doen aan de #Foodbattle door lekkere recepten te maken met jouw kliekjes waardoor we samen voedselverspilling tegengaan. Win-win dus!
Hoe 1 oogstbewaarzak het verschil maakt voor 75.000 mensen
In een land als Oeganda waar voedsel enorm schaars is en de boerinnen voor grote uitdagingen staan door klimaatverandering is het tegengaan van voedselverspilling van levensbelang. En geloof me, zij gooien echt geen eten weg… In tegenstelling tot Nederland, waar we nog steeds 41 kilo eetbaar voedsel per persoon per jaar weggooien. De uitdagingen waar de boerinnen mee te kampen hebben is dat zij de oogst niet lang genoeg goed konden houden. Veelal nog geen 2 maanden en door droogte, ongedierte en andere externe factoren ging een groot deel van de oogst verloren.
We hebben het dus over een ‘zak’, maar dan wel een hele duurzame. Stevig, groot en met een dubbele laag. Waar de boerinnen hun oogst in kunnen bewaren en daardoor 15 – 25 % meer van hun oogst overhouden dan normaal. Ze kunnen het ook langer bewaren, soms wel tot 6 maanden. Waardoor ze zelf kunnen kiezen wanneer ze gaan verkopen op de markt.
De boerinnen hebben naast de oogstbewaarzak ook trainingen gekregen in het gebruik én in landbouwtechnieken waardoor ze hun productie kunnen verhogen en verliezen beperken. Daarnaast zijn er leen- en spaargroepen gevormd waarin ze collectief met markthandelaren kunnen onderhandelen. Alles met het doel om hun producten tegen een betere prijs te verkopen, waardoor het inkomen van de boerinnen gemiddeld met 25% is gestegen. Daar profiteren niet alleen zij van, maar ook hun gezinnen, in totaal zo’n 75.000 mensen die meer te eten hebben, kinderen die naar school kunnen en medische zorg die weer te betalen is.
Een prachtige samenwerking tussen Cordaid en de Postcode Loterij die ik van harte ondersteun. En daarom doe ik mee aan de #Foodbattle!
Doe mee aan de #Foodbattle om ook minder voedsel te verspillen
Ik vertelde er hierboven al iets over, maar ik herhaal het toch nog maar een keer: in Nederland gooien we gemiddeld 41 kilo eetbaar voedsel per persoon per jaar weg. En dat is echt enorm veel. Heel eerlijk, nog geen 5 jaar geleden gooide ik ook veel makkelijker weg. Maar inmiddels heb ik geleerd (mijn belangrijkste tips hierover vind je onderaan dit artikel) hoe je op een creatieve manier gebruik kunt maken van je restjes en daar heerlijke maaltijden van kunt maken. Vergeet daarbij ook niet de producten in je voorraadkast die misschien bijna of zelfs al over de houdbaarheidsdatum heen zijn. Vaak kun je deze producten nog prima gebruiken en hoef je ze echt niet weg te gooien.
Ik daag jou uit om ook minder eten weg te gooien door mee te doen aan de #Foodbattle van Cordaid en de Postcode Loterij! Meedoen is heel simpel: Maak een lekker, gezond, creatief en mooi gerecht van spullen die anders niet gebruikt worden. Bijvoorbeeld met restjes uit de koelkast, vergeten ingevroren producten of ingrediënten die (bijna) over de officiële houdbaarheidsdatum zijn. Maak er een foto van en deel jouw verhaal op je tijdlijn met #Foodbattle en #Cordaid. Zo inspireren we anderen om ook aan de slag te gaan met kliekjes, in plaats van deze weg te gooien.
Wat ik gekookt heb voor de #Foodbattle: Kruidige bonenstoof met zelfgemaakte chapati
Voor de oproep van de #Foodbattle dook ik de keuken in met Alexandra van Cordaid en daarvoor nam ik allemaal ingrediënten mee uit mijn eigen keuken. Restjes en producten die bijna over de datum heen waren. Ik maakte daarmee chapati’s (een soort flatbread wat veel wordt gegeten in India en Oost-Afrika) en combineerde die met een heerlijke bonenstoof. Leuk detail om te weten, in Oeganda worden veel bonen geoogst zoals mungbonen en zwarte ogenbonen.
Het recept is heel makkelijk om te maken, kook je met me mee?