Kruidige groentestoof met harissa en kaasbroodjes

Samenwerking – De laatste maanden kook ik steeds vaker met ingrediënten die ik al in huis heb. Ik ga ermee aan de slag en zie wel waar ik eindig, en meestal komt dat helemaal goed ;-). Soms haal ik ook mijn inspiratie uit online recepten, als ik het even niet weet. Zo wilde ik deze keer iets maken met allemaal verschillende groenten in een kruidige groentestoof, had ik nog een kliekje rozenharissa over (1 eetlepel om precies te zijn) en ik wilde heel graag eens zelfs snelle kaasbroodjes, die ze internationaal ook wel ‘cheese dumplings’ noemen, maken. Ik vond de inspiratie, maakte er mijn eigen versie van en de groentestoof was werkelijk zalig!

Aan de slag met mijn geëmailleerde braadpan van BK

In november test ik verschillende braadpannen van BK en voor deze kruidige groentestoof koos ik voor de geëmailleerde BK Indigo braadpan van 26 cm (met een inhoud van 5,2 liter!). Naast de gietijzeren Bourgogne pan (waar je hier meer over leest), ben ik ook erg te spreken over deze braadpan. Ik hou van emaille, omdat het zo snel reageert, oersterk en goed te tillen is, en de pannen kunnen op alle warmtebronnen. Ik liet de braadpan voor dit recept eerst op het vuur staan zodat de groenten konden stoven en daarna schoof ik ‘m zo de oven in om de kaasbroodjes te bakken (ja, die garen dus in de saus, hoe geniaal is dat?).

De Indigo braadpannen zijn verkrijgbaar van 20 t/m 26 centimeter, in verschillende kleuren zoals deze mooie crèmekleurige waar mijn groentestoof in zit. Maar ook in de kleuren zwart, donkerblauw en groen. Ook zijn er soeppannen verkrijgbaar in deze lijn en kleine cocottes van 10 cm. Deze pannetjes zijn ideaal voor kleine bijgerechten en het feestelijk serveren van soepen (zeker als je ze wilt serveren met een bladerdeeg dakje. Eigenlijk voor alles wat je klein wilt opdienen ;-). Oh, en deze pannen kunnen officieel in de vaatwasser. Alhoewel ik ze wel altijd gewoon even afwas, ik vind dat een kleine moeite en het scheelt veel ruimte in de vaatwasser. Handwas wordt ook door BK aangeraden.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

 • 2 uien
 • 4 teentjes knoflook
 • 2 stengels bleekselderij
 • 2 knollen, totaal ongeveer 300/350 gr (Denk aan koolraap, knolraap of koolrabi. Bietjes zijn ook heel lekker, en een halve knolselderij kan ook prima.)
 • 1 courgette (of 4 mini courgettes zoals ik ze vond bij de Turkse supermarkt)
 • ½ flespompoen
 • bakolijfolie
 • zout
 • 2 tl komijnpoeder
 • 1 volle el (rozen)harissa (Of minder naar smaak, gebruik de hoeveelheid die past bij jouw smaakprofiel. Of laat het er helemaal uit als je echt niet van pittigheid houdt.)
 • 1 el tomatenpuree
 • 700 gr tomatenpassata (van goede kwaliteit)
 • 300 ml warm water
 • 1 groentebouillonblokje
 • 150 gr (1 blikje) kikkererwten, uitgelekt
 • 200 gr zelfrijzend bakmeel
 • 1 tl bakpoeder
 • 25 gr koude boter, in kleine blokjes
 • 75 gr geraspte cheddar kaas
 • 10 gr bieslook, fijngehakt + extra om te garneren
 • 100 ml melk

Wat je gaat doen voor de kruidige groentestoof

Bereiding: 35 minuten (inclusief pruttelen) + Oven: 20 – 25 minuten

 1. Snipper de ui, of snijd ze in dunne halve ringen voor meer structuur in je stoof, en hak de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij in dunne maantjes.
 2. Snijd je knollen in blokjes en de courgette in dikke, halve maantjes. Schil de flespompoen, verwijder de pitten en snijd daarna in grove blokjes.
 3. In de tussentijd zet je de braadpan op het vuur en verhit deze. Schenk een royale hoeveelheid bakolijfolie in de pan en fruit de ui, knoflook en bleekselderij 5 minuten met een snufje zout. Zet het vuur niet te hoog.
 4. Voeg de komijnpoeder, (rozen)harissa en tomatenpuree toe aan de uien en bak 1 minuut mee.
 5. Roer daarna de groenten erdoor en bak nog een paar minuten mee.
 6. Schenk de tomatenpassata in de pan samen met het warme water. Verkruimel het bouillonblokje erboven en roer erdoor samen met de kikkererwten.
 7. Laat 20 minuten pruttelen op het vuur, zonder deksel zodat de saus gelijk kan gaan inkoken.
 8. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden.
 9. Meng het zelfrijzende bakmeel met bakpoeder. Kneed de klontjes boter erdoor met de hand of gebruik de deeghaak van de keukenmachine. Roer daarna de cheddar en bieslook erdoor met een vork of gebruik wederom de deeghaak. Voeg eventueel nog zout en peper toe naar smaak.
 10. 5 minuten voordat de groentestoof klaar is, kneed je de melk erdoor. Je krijgt nu heel snel een compact deeg. Rol dit uit tot een langwerpige staaf en snijd er 8 gelijke delen van. Rol hier bolletjes van en leg ze als ring op de groentestoof.
 11. Zet de pan (zonder deksel) in de voorverwarmde oven voor 20 – 25 minuten tot de kaasbroodjes helemaal gaar en goudbruin zijn.
 12. Bestrooi de groentestoof vlak voor serveren met extra fijngehakte bieslook. Zet de hele pan op tafel zodat iedereen er zelf een portie uit kan scheppen. Eet smakelijk!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Steeds vaker kook ik met ingrediënten die ik al in huis heb. Ik ga ermee aan de slag en zie wel waar ik eindig. Deze keer wilde ik iets maken met allemaal verschillende groenten in een kruidige groentestoof. En ik wilde heel graag snelle kaasbroodjes of‘cheese dumplings’ maken. De vegetarische stoofschotel met de broodjes was echt zalig.

Recept: Francesca (geïnspireerd op dit recept van BBC Good Food), Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met BK. Lees ook hier mijn disclaimer.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Kruidige groentestoof met harissa en kaasbroodjes”

 1. Dank je wel voor dit recept Francesca. Gaat het komende week uitproberen.Ben een fan van je recepten en zeker de surinaamse recepten doen het goed in mijn familie! Top hoor👍👍

 2. Hoi Francesca! Wat hebben wij genoten van dit heerlijk gerecht! Helaas had ik geen bieslook meer, dus heb ik een lente uitje in de kaas dumpling gedaan. Ik geniet enorm van je website en ben blij dat ik je laatste kalender van vorig jaar heb mogen ontvangen hier in Engeland. We love dumplings! Dit recept is what winter is about… a warm hug in a bowl.. Zeker een aanrader! Thanks! x

 3. Wat een heerlijke site (en super leuke en herkenbare artikelen over Denemarken 💖🇩🇰).
  Als beginnend slowcooker zou ik deze groentestoof graag dáárin willen maken, kun je me adviseren?

 4. Hoi Francesca,
  Ben fan van je website en heb al meerdere recepten van je uitgeprobeerd met succes 😊. Maar bij dit gerecht wilde ik even aangeven dat ik bij de kaasbroodjes zout miste! In het recept van de BBC zag ik het nu wel staan.

  1. Vanwege de cheddar had ik het eruit gelaten, ook omdat de groentestoof erg goed op smaak is. Maar toevoegen kan natuurlijk altijd.

Reacties zijn gesloten.