5 van 4 stemmen

Kruidige groentestoof met harissa en kaasbroodjes

1 uur
Hoofdgerecht
Vegetarisch

De laatste maanden kook ik steeds vaker met ingrediënten die ik al in huis heb. Ik ga ermee aan de slag en zie wel waar ik eindig, en meestal komt dat helemaal goed ;-). Soms haal ik ook mijn inspiratie uit online recepten, als ik het even niet weet. Zo …

De laatste maanden kook ik steeds vaker met ingrediënten die ik al in huis heb. Ik ga ermee aan de slag en zie wel waar ik eindig, en meestal komt dat helemaal goed ;-). Soms haal ik ook mijn inspiratie uit online recepten, als ik het even niet weet. Zo wilde ik deze keer iets maken met allemaal verschillende groenten in een kruidige groentestoof, had ik nog een kliekje rozenharissa over (1 eetlepel om precies te zijn) en ik wilde heel graag eens zelfs snelle kaasbroodjes, die ze internationaal ook wel ‘cheese dumplings’ noemen, maken. Ik vond de inspiratie, maakte er mijn eigen versie van en de groentestoof was werkelijk zalig!

Het leuke aan dit recept is dat je het hele gerecht in één pan kunt maken. Ik gebruikte er zelf mijn geëmailleerde BK Indigo braadpan van 26 cm voor. Ik liet de braadpan eerst op het vuur staan zodat de groenten konden stoven en daarna schoof ik ‘m zo de oven in om de kaasbroodjes te bakken. Ja, die garen dus in de saus, hoe geniaal is dat!

Ingrediënten

 • 2 uien
 • 4 teentjes knoflook
 • 2 stengels bleekselderij
 • 2 knollen totaal ongeveer 300/350 gr, denk aan koolraap, knolraap of koolrabi. Bietjes zijn ook heel lekker, en een halve knolselderij kan ook prima.
 • 1 courgette, of 4 mini courgettes zoals ik ze vond bij de Turkse supermarkt.
 • ½ flespompoen
 • bakolijfolie
 • zout
 • 2 tl komijnpoeder
 • 1 volle el rozenharissa, of minder naar smaak, gebruik de hoeveelheid die past bij jouw smaakprofiel. Of laat het er helemaal uit als je echt niet van pittigheid houdt.
 • 1 el tomatenpuree
 • 700 gr tomatenpassata, van goede kwaliteit
 • 300 ml warm water
 • 1 groentebouillonblokje
 • 150 gr (1 blikje) kikkererwten, uitgelekt
 • 200 gr zelfrijzend bakmeel
 • 1 tl bakpoeder
 • 25 gr koude boter, in kleine blokjes
 • 75 gr geraspte cheddar kaas
 • 10 gr bieslook, fijngehakt + extra om te garneren
 • 100 ml melk

Aan de slag!

 • Snipper de ui, of snijd ze in dunne halve ringen voor meer structuur in je stoof, en hak de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij in dunne maantjes.
 • Snijd je knollen in blokjes en de courgette in dikke, halve maantjes. Schil de flespompoen, verwijder de pitten en snijd daarna in grove blokjes.
 • In de tussentijd zet je de braadpan op het vuur en verhit deze. Schenk een royale hoeveelheid bakolijfolie in de pan en fruit de ui, knoflook en bleekselderij 5 minuten met een snufje zout. Zet het vuur niet te hoog.
 • Voeg de komijnpoeder, (rozen)harissa en tomatenpuree toe aan de uien en bak 1 minuut mee.
 • Roer daarna de groenten erdoor en bak nog een paar minuten mee.
 • Schenk de tomatenpassata in de pan samen met het warme water. Verkruimel het bouillonblokje erboven en roer erdoor samen met de kikkererwten.
 • Laat 20 minuten pruttelen op het vuur, zonder deksel zodat de saus gelijk kan gaan inkoken.
 • Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden.
 • Meng het zelfrijzende bakmeel met bakpoeder. Kneed de klontjes boter erdoor met de hand of gebruik de deeghaak van de keukenmachine. Roer daarna de cheddar en bieslook erdoor met een vork of gebruik wederom de deeghaak. Voeg eventueel nog zout en peper toe naar smaak.
 • 5 minuten voordat de groentestoof klaar is, kneed je de melk erdoor. Je krijgt nu heel snel een compact deeg. Rol dit uit tot een langwerpige staaf en snijd er 8 gelijke delen van. Rol hier bolletjes van en leg ze als ring op de groentestoof.
 • Zet de pan (zonder deksel) in de voorverwarmde oven voor 20 - 25 minuten tot de kaasbroodjes helemaal gaar en goudbruin zijn.
 • Bestrooi de groentestoof vlak voor serveren met extra fijngehakte bieslook. Zet de hele pan op tafel zodat iedereen er zelf een portie uit kan scheppen. Eet smakelijk!

Notities

 • Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
 • Bereiding: 35 minuten (inclusief pruttelen) + Oven: 20 – 25 minuten.

Recept: Francesca (geïnspireerd op dit recept van BBC Good Food), Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer