De lekkerste pulled pork uit de oven

Wie denkt dat je pulled pork alleen op de barbecue kan bereiden heeft het mis. Het kan namelijk ook heel goed in de oven! En daarmee verwerpen we dan gelijk het idee dat je pulled pork alleen in de zomer eet. Met deze bereiding kun je dit pronkstuk maken wanneer je maar wil, zelfs met Kerst! En dat is ook nog eens helemaal niet ingewikkeld, de oven doet vooral het werk. Zelf zorg je voor een goed stuk vlees, geef je een beetje aandacht en liefde en verder mag je vooral heel lang niks doen. Dus al is het eindresultaat nog zo fantastisch, laat je daardoor niet misleiden dat de bereiding per se ingewikkeld zou moeten zijn.

Dan nog even wat inhoudelijke mededelingen voor we over gaan tot het recept: Ik heb ervoor gekozen om een dry-rub te gebruiken en deze goed in te laten trekken. Vaak wordt er barbecuesaus tijdens de bereiding toegevoegd, dat heb ik niet gedaan omdat ik het juist lekker vind om het malse vlees met die heerlijke kruiden te proeven. Dan kun je er daarna altijd nog barbecuesaus aan toevoegen. Daarnaast heb ik ervoor gekozen om een relatief ‘klein’ stuk vlees te nemen. Hier haal je behoorlijk wat pulled pork uit, maar wil je graag voor een hele groep pulled pork maken, verdubbel dan de hoeveelheden uit dit recept.

Wat je nodig hebt

  • 1,5 kilo varkensschouder of procureur (met of zonder bot van een goede slager)
  • 1 el zeezout
  • 1 el komijn
  • 1 el chilipoeder
  • 1 el zwarte peper
  • 1 el cayennepeper
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el pimentón (gerookt paprikapoeder)
  • 1 el suiker
  • 1 el bruine suiker

Extra nodig voor broodje pulled pork met augurk en barbecuesaus

  • ciabatta’s (of andere broodjes)
  • augurk in plakjes
  • barbecuesaus

Extra nodig voor broodje pulled pork met coleslaw

  • ciabatta’s (of andere broodjes)
  • 1/4 rode kool, in dunne reepjes
  • 40 gr wortel julienne
  • ½ appel, in blokjes
  • sap van een ½ citroen
  • 1 el mayonaise
  • 1 el kwark
  • zwarte peper
  • zeezout

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten + (minimaal) 1 uur marineren + ca. 7 uur in de oven

  1. Heb je vlees zonder bot en is het geen compact stuk? Bindt het dan allereerst bij elkaar zodat je een groot stuk compact vlees hebt. Meng alle specerijen met de suiker om een dry-rub voor je vlees te maken (je kunt uiteraard ook een dry-rub kopen of je eigen versie maken).

  2. Dep het vlees een beetje droog met keukenpapier en smeer dan helemaal in met de dry-rub. Masseer de rub goed in het vlees. Voor de meeste smaak laat je de rub een nachtje intrekken (afgedekt en in de koelkast), maar houdt het op minimaal een uur.

  3. Verwarm je oven voor op 110 graden. Leg het vlees in een groot bakblik en steek een kerntemperatuurmeter in het vlees zodat die ongeveer in het midden zit. Zo kun je goed bijhouden wat de kerntemperatuur van het vlees is. Zet het vlees in de oven en verwarm tot er een kerntemperatuur van 70 graden is bereikt. Hoe lang dit precies duurt is afhankelijk van de dikte en het vetpercentage van het vlees en de temperatuur van je oven (iedere oven is anders). Bij mij duurde het 2,5 uur.

  4. Haal het vlees uit de oven, bedek helemaal met aluminiumfolie en verlaag de temperatuur van de oven naar 90 graden. Zet terug in de oven tot een kerntemperatuur van 88 graden is bereikt. Ook hier geldt weer dat de tijd niet bij iedereen hetzelfde zal zijn. Bij mij duurde het 4,5 uur.

  5. Laat het vlees een half uur tot een uur rusten in een bakblik waar je ook het vocht opvangt (dit kun je later weer mengen met het vlees of een beetje van door je barbecuesaus mengen). Daarna kun je het vlees uit elkaar trekken met 2 vorken en je pulled pork is geboren! Je kunt het nu in een gerecht naar keuze verwerken.

Broodje pulled pork met augurk en barbecuesaus

Wil je er een klassiek broodje van maken met augurk en barbecuesaus? Hier vind je het recept voor barbecuesaus. Lekker om te mengen met een beetje van het opgevangen vocht van het vlees! Beleg je broodje met pulled pork, plakjes augurk en barbecuesaus. Met de hoeveelheid pulled pork en barbecuesaus kun je ca. 6 broodjes maken.

Broodje pulled pork met coleslaw

Een andere klassieker is het broodje pulled pork met coleslaw. Meng daarvoor de rode kool, wortel, appel, citroensap, mayonaise en kwark en breng het op smaak met peper en zout. Beleg je broodje met pulled pork en daarbovenop de coleslaw. Naar smaak zou je de bodem van je broodje ook nog kunnen besmeren met barbecuesaus. Met de hoeveelheid pulled pork en coleslaw maak je ca. 6 broodjes.

Wat kun je nog meer maken met pulled pork

Er is nog veel meer wat je met je lading pulled pork kunt maken. Maak er bijvoorbeeld een tosti met mozzarella en belegen kaas of cheddar mee. Beleg je wrap ermee en vul deze ook gelijk met sla en tomaatjes. Of wat dacht je van door de pasta? Daar kun je dan een tomatensaus of groenten zoals spinazie of champignons aan toevoegen of simpel wat Parmezaanse kaas, ui en knoflook. Je kunt ook gaan voor de Hollandse pot en serveer het bij je favoriet stamppot, bijvoorbeeld rode kool stamppot. Dit zijn maar een paar ideeën, wees vooral creatief en maak er wat lekkers van. Of eet het gewoon zo op, ook hartstikke lekker.

Pulled pork over?

Heb je nog pulled pork over? Dek het goed af en je kunt het 3 tot 4 dagen bewaren in de koelkast of tot 3 maanden in de vriezer. Als je het vervolgens weer wil gaan eten, laat het dan eerst goed ontdooien. Verwarm het in een klein pannetje op laag vuur in een bodempje appelsap. Ook lekker om er dan gelijk al wat barbecuesaus door te roeren.

Pulled pork bereiden op de barbecue

Wil je juist pulled pork op de barbecue maken in plaats van in de oven, dan kun je dezelfde bereidingswijze als in dit recept aanhouden. Makkelijk hè!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Makkelijke recept pulled pork uit de oven. Lees de stap voor stap beschrijving op de blog. #pulledpork #ovengerecht

En zei ik het niet, helemaal niet zo ingewikkeld om te maken toch? Met een goed stuk vlees, een beetje aandacht en liefde kom je echt een heel eind. Laten jullie me weten hoe jullie pulled pork gesmaakt heeft?

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “De lekkerste pulled pork uit de oven”

    1. Dit recept is echt bedoeld voor varkensvlees, dus helaas kun je het niet vervangen voor kipfilet. Ik schrijf het wel op ons lijstje om binnenkort eens pulled chicken te gaan maken! Is ook erg lekker namelijk.

  1. Wat een heerlijk recept! Ik dacht eraan om dit als hoofdgerecht voor de kerst te maken, kan dat? En wat zijn dat goede bijgerechten? Bijv aardappelpuree of juist frietjes?

    1. Goed idee! Dat kan zeker. Inderdaad een bijgerecht met aardappel is er lekker bij. Zowel een puree, bijvoorbeeld een van deze: https://www.francescakookt.nl/aardperenpuree-met-hazelnoten/ of https://www.francescakookt.nl/grove-aardappelpuree-met-lente-ui/ maar ook frietjes of gebakken aardappeltjes, bijvoorbeeld een van deze: https://www.francescakookt.nl/3x-bijgerechten-met-aardappel/ of deze https://www.francescakookt.nl/aardappeltjes-uit-de-oven-met-truffelmayonaise/. Je kunt de hoeveelheden van de coleslaw aanpassen en erbij serveren of een andere frisse salade (zie receptenindex), de barbecuesaus uiteraard en ook lekker erbij is appelcompote (https://www.francescakookt.nl/appelcompote-ciderazijn-en-kaneel/). Genoeg opties zo? 🙂

  2. Ik wil graag de pulled pork zaterdag voor de lunch maken. Kan ik vrijdag beginnen en zaterdag ochtend het afmaken? Dus halverwege stoppen, koelen en de volgende ochtend doorgaan?