Limoncello ijs

Ik heb een nieuwe verslaving: ijs maken. Nou was ik al verslaafd aan ijs, maar door de nabijheid van fantastische ijssalons in mijn omgeving (zoals Talamini) had ik minder de behoefte om het zelf te maken. Maar als je het 1 keer hebt gedaan, ben je verkocht.

Het oorspronkelijk recept voor dit limoncello ijs komt uit het delicious. kookboek. Ik werd verliefd op de presentatie. Je moest namelijk het ijs in halve citroenen scheppen, opnieuw laten invriezen en het daarna in partjes snijden. Ziet er fantastisch uit, maar…in de praktijk werkt het helemaal niet. Tot aan het scheppen in de halve citroenen gaat het goed, maar daarna glijdt het uit de citroenen in de diepvries omdat het vrij snel ontdooit. En de halve citroenen in partjes snijden zodra deze bevroren zijn is een onmogelijke zaak. Dus mijn advies: maak er mooie bolletjes van en serveer het met een takje munt en een klein glaasje ijskoude limoncello. En de smaak van het ijs? In 1 woord: hemels…

Wat je nodig hebt

4 grote biologische citroenen
– 125gr poedersuiker
– 70ml limoncello
– 250ml slagroom
– 200gr crème fraîche
– muntblaadjes voor de garnering

limoncello-ijs-2

Wat je gaat doen

Zeef de poedersuiker, rasp de schil van de 4 citroenen en pers er daarna 3 uit. Je hebt 100ml sap nodig. Doe de citroenrasp en het sap in een keukenmachine samen met de poedersuiker en de limoncello en klop dit door elkaar.

Klop de slagroom stijf samen met de crème fraîche en spatel daarna het citroenmengsel hier doorheen totdat het een mooi glad mengsel is.

Draai dit mengsel in een ijsmachine tot het ijs is. Als je geen ijsmachine hebt, kun je het ook in een doos in de diepvries zetten. Maar dan moet je het wel ieder half uur goed doorroeren/mixen gedurende 4 uur.

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Limoncello ijs”

 1. “Klop de slagroom stijf samen met de crème fraîche”.
  Is dat niet twee keer hetzelfde? Alleen is het ene Nederlands- en het andere Franstalig…

 2. Hi Jovada,
  Slagroom en crème fraîche zijn 2 verschillende ingrediënten. Slagroom is een dunne room die van volle melk af komt, vaak met een vetpercentage van 30 tot 40%.

  Crème fraiche is een aangezuurde room die veel dikker is dan slagroom (vloeibaar).

  Qua smaak proef je echt het verschil. Slagroom is veel neutraler/zachter dan crème fraiche. Bij die laatste proef je echt het zurige als je een hapje neemt.

  Ik hoop dat dit het voor je verduidelijkt 🙂 En ik ben heel benieuwd hoe je het Limoncello ijs vind smaken!

 3. beste Francesca, Dit lijkt mij heerlijk! Beetje gekke vraag, maar kan ik dit in de vriezer bewaren. Ik stel de vraag omdat limoncello zelf waarschijnlijk niet bevriest…..

  1. Hi, het is ook heerlijk 🙂 Je kunt het zeker in de vriezer bewaren. Er zit maar een klein beetje limoncello in en door de combinatie met de andere ingredienten bevriest het daardoor wel. Het ontdooit wel snel als het uit de vriezer is, dus belangrijk om het snel te serveren 🙂 Succes!

 4. Vandaag jouw ijs gemaakt… Het ijs is bijna klaar en zit nog in de machine maar kon het niet laten al te proeven…. HEMELS LEKKER!!! Dit is een blijvertje… Dank je wel voor je recept.

 5. Ik ben op het moment helemaal van citroen in mijn eten en drankjes dus bij je 12 zomerse toetjes zit heel veel bij voor mij Mmmmm En leuk hoe je beschrijft hoe je ijs kunt maken zonder machine, zo deed mijn oma dat vroeger ook volgens mij. Ze had het ook over om het half uur goed doorroeren 🙂 Limoncello drink ik altijd verdunt met water 1:8 Puur vind ik het te sterk en sta ik zo op mijn kop 😉
  Je gebakjes met lemoncurt vulling lijken me ook zalig, net zoals dat fruitige soepje, Wat een grappige presentatie! En er stonden nog veel meer toetjes bij die ik ga proberen! Laat de zomer maar zonnig zijn en lang duren 🙂

 6. Ik heb je ijs gemaakt en smaakt heeeerlijk maar het word niet hard ,staat nu 4 uurtjes in de vriezer na in de ijsmachine te hebben gezeten .na de machine was hij goed .maar nu word hij niet harder ,hoe komt dat ?

 7. Late reactie op je prachtige recept. Jaren geleden ook een goddelijk limoncelloijs gemaakt. Recept later nooit meer kunnen vinden. Jouw

 8. Lang geleden heerlijk limoncello ijs gemaakt. Recept helaas nooit meer teruggevonden. Jouw recept benadert de smaak van mijn herinnering het best. Maak het iets anders. Gebruik de helft van de ingrediēnten, maar slechts 1 citroen(sap en rasp en een eetlepel poedersuiker meer. Al weer 2 keer gemaakt. Ga het ijs nu uitbreiden met een glaasje limoncello en een limoncello macaron. Een grand dessert dus. Lijkt me heerlijk. Bedankt voor je mooie recepten. miekeR

Reacties zijn gesloten.