à l’Ostendaise: Vissers dagen Oostende chefs uit

Een paar weken geleden was ik twee dagen op bezoek in het mooie Oostende. Laat ik maar gelijk bekennen dat ik dacht dat Oostende in Zeeland lag. Volledig verbaasd en zonder paspoort reed ik over de grens naar België (ja, op navigatie) en begon nattigheid te voelen. Nee, lieve lezers, …

Een paar weken geleden was ik twee dagen op bezoek in het mooie Oostende. Laat ik maar gelijk bekennen dat ik dacht dat Oostende in Zeeland lag. Volledig verbaasd en zonder paspoort reed ik over de grens naar België (ja, op navigatie) en begon nattigheid te voelen. Nee, lieve lezers, Oostende ligt dus in België aan de kust en mijn topografische kennis is duidelijk niet meer wat het geweest is. Gelukkig heb ik die niet (vaak) nodig om een potje te koken.

Samen met co-blogger Wendy (trouwens ook geheel ongehinderd door enige topografische kennis, maar wel met paspoort) ging ik op zoek naar het verhaal achter ‘à l’Ostendaise‘, want er gebeuren bijzondere dingen op culinair gebied in Oostende. Voor verse vis moet je namelijk hier zijn en de vissers vonden het vorig jaar tijd worden om de chef-koks uit te dagen om meer te doen met de vis die er wordt gevangen. Veelal komen de incourante vissen niet op de kaart en dat is zonde. Denk bijvoorbeeld aan leng, schar, zeebarbeel, langoustine en hondshaai. Zomaar een paar vissen die in de Noordzee worden gevangen naast Oostendse garnaaltjes, zeeduivel, zeebaars, kabeljauw en wijting.

De chefs namen de uitdaging aan en à l’Ostendaise was geboren. Bijna 30 restaurants nemen deel en plaatsen maandelijks een of meerdere speciale visrecepten op hun kaart met lokale seizoensvis uit de Noordzee. Maar er gebeurt meer. Zo kun je Aan Tafel met de Visser (1 augustus is de volgende editie), zijn er maritieme wandelingen en onlangs was het eerste à l’Ostendaise visfestival. Een van de redenen van ons bezoek. Tijdens het ‘Kom proeven’-weekend op het Zeeheldenplein op 28 en 29 juni 2014 gingen de Oostendse chef-koks live aan de slag met vis en schaaldieren uit de Noordzee. Alle deelnemende restaurants maakten een signature dish waarvan je kon genieten op een sfeervol aangekleed plein.

Uiteraard waren wij hierbij aanwezig en het was genieten! Beleef het met ons mee in deze fotoreportage.

a l'Ostendaise_2 a l'Ostendaise_3 a l'Ostendaise_4 a l'Ostendaise_5 a l'Ostendaise_6 a l'Ostendaise_7 a l'Ostendaise_8 a l'Ostendaise_9 a l'Ostendaise_10

Naast het visfestival bezochten wij ook 2 fantastische restaurants, Bistro Mathilda en La Galleria, ontdekten we het gezellige centrum en ontbeten we bij de meest geweldige bakker. Daarover volgende week meer!

a l'Ostendaise_11

Oostende is enorm veelzijdig en een aanrader om een weekend of langer te verblijven. Naast culinaire hoogstandjes is er veel vertier en is het ook een hele leuke bestemming om met kinderen heen te gaan. Kijk op de website van Oostende voor meer informatie en inspiratie.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)