Melanzane alla parmigiana quiche

Mijn klassieke recept voor melanzane alla parmigiana, maar dan verpakt in een quiche. Waarvoor je het quichedeeg ook nog zelf maakt, wat helemaal niet zo ingewikkeld is namelijk. Met als resultaat een waanzinnige quiche waar je iedereen aan tafel heel gelukkig zult maken. Beloofd!

Je bent met deze melanzane alla parmigiana quiche wat langer bezig dan normaal, maar het resultaat mag er dan ook echt wezen. Ideaal voor een brunch of lange borrel in het weekend. Een dag eerder maken kan trouwens prima! Mijn advies is om ‘m vlak voor serveren dan nog even te verwarmen in de oven.

Wat je nodig hebt voor 1 quiche

– 250 gr bloem + extra
– 125 gr koude boter, in blokjes
– 1 ei
– 35 ml koud water
– 1 grote aubergine
– zeezout
– 500 gr rijpe en smaakvolle tomaten
– bakolijfolie
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt
– 15 gr basilicum, grofgehakt + 2 takjes extra
– zwarte peper
– 2 bollen buffelmozzarella
– 4 eieren
– 50 gr geraspte Parmezaanse kaas + extra

Wat je gaat doen

Bereiding 75 minuten + Oven 40 minuten

1. Meng bloem, koude boter, ei en koud water in de keukenmachine en kneed in een paar minuten tot een bal (of doe dit met de hand). Pak in vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast. (Deze stap kun je ook al een dag eerder doen)

2. Snijd de aubergine in de lengte in dunne plakken. Leg de plakken in een vergiet en bestrooi ze aan beide kanten met zout. Laat dit 30 minuten liggen.

3. Maak een kruisje onderin iedere tomaat, leg ze in een vuurvaste schaal en giet er kokend water overheen. Laat even liggen tot de velletjes loslaten en haal dan de velletjes eraf. Snijd de tomaten vervolgens in grove blokjes.

4. Verhit een pan. Fruit de knoflook op laag vuur in 5 minuten in een scheut bakolie. Voeg daarna de tomatenblokjes toe en bak even mee. Voeg 15 gr basilicum toe en laat circa 15 minuten pruttelen.

5. Pureer de saus daarna helemaal fijn met een staafmixer. Proef, breng op smaak met peper en zout en laat afkoelen.

6. Spoel het zout van de aubergine en dep ze goed droog. Neem een grillpan en smeer deze licht in met bakolijfolie. Grill de plakken aubergine om en om een minuut of 4.

7. Dep de bollen mozzarella droog en snijd ze in plakjes.

8. Verwarm de oven voor op 200 graden.

9. Vet een quichevorm in en haal het quichedeeg uit de koelkast. Bestuif je werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een plak die de vorm volledig bedekt. Bekleed daarna de vorm, druk de zijkanten goed aan en snijd overtollig deeg weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet de vorm nog 15 minuten in de koelkast of vriezer zodat het deeg weer koelt.

10. Klop de eieren los met de gepureerde, en afgekoelde, saus en 50 gr Parmezaanse kaas.

11. Haal de quichevorm uit de koelkast en bekleed de bodem met de helft van de plakken aubergine. Leg hierop de helft van de mozzarella (alleen op de aubergine leggen en niet op het deeg, want anders wordt de bodem zompig). Herhaal met de tweede helft van de aubergine en mozzarella. Schenk de saus er gelijkmatig over en eindig met een royale hoeveelheid geraspte Parmezaanse kaas.

12. Zet de vorm in de oven en bak 40 minuten. Laat daarna iets afkoelen.

13. Garneer de quiche met blaadjes basilicum en serveer lauwwarm.

En, worden jullie net zo gelukkig van het eindresultaat als wij werden? Laat het me weten in een reactie!

Fotografie: DeedyLicious

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
Bestel 'm in de pre-order

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Melanzane alla parmigiana quiche”