Mijn Big Green Egg tips voor beginners

Tot een maand geleden was ik niet heel goed in barbecueën. Tenminste, ik dacht van wel, maar terwijl ik dit artikel schrijf, besef ik me meer en meer dat ik er eigenlijk weinig van bakte. Of weinig van grilde dus ;-). Maar mijn leven is compleet veranderd sinds we een …

Tot een maand geleden was ik niet heel goed in barbecueën. Tenminste, ik dacht van wel, maar terwijl ik dit artikel schrijf, besef ik me meer en meer dat ik er eigenlijk weinig van bakte. Of weinig van grilde dus ;-). Maar mijn leven is compleet veranderd sinds we een Big Green Egg in de tuin hebben staan. Wat niet alleen een barbecue is, maar een hele buitenkeuken. Wat een feest, ik ben zo gelukkig en niet weg te slaan bij ‘mijn ei’! Nog steeds leer ik iedere dag bij en dat zal de komende maanden (en denk zelfs jaren) door blijven gaan. Door al mijn recente ontdekkingen realiseerde ik me dat er misschien best behoefte is aan een artikel met Big Green Egg tips voor beginners. Want er gaat een wereld van ongekende buitenkook-mogelijkheden voor je open. Daar ga ik jullie alles over vertellen, mede dankzij Big Green Egg. Want door hen staat het ei nu bij me in de tuin. Zijn jullie klaar voor een bomvol artikel?

Mijn barbecue-verleden

We hebben altijd een barbecue gehad. Zoals vrijwel iedereen zijn we gestart met een ‘gewone’ met kolen en rooster erop, inclusief ‘firestarter’ die ik vanaf nu nooit meer aanraak, maar daarover later meer. Alle versies hebben daarna de revue gepasseerd, maar ik wist niet goed hoe ik ermee om moest gaan. Als we gingen barbecueën wachtte ik tot de Mr. ‘m had aangestoken. Daar bemoeide ik me niet mee, want ik vond het aansteken een vervelend klusje wat enorm lang duurde. Vervolgens zorgde ik wel dat het vlees was gemarineerd, groenten aan een spies waren geregen en sausjes klaar stonden. En vergeet natuurlijk het stokbrood, de kruidenboter en de salades niet. De keren dat ik zelf achter de barbecue stond waren op één, misschien twee, handen te tellen. Want meestal waren het de mannen die erachter stonden.

En toen veranderde alles

Want op een woensdagmiddag werd onze nieuwe Big Green Egg geleverd, inclusief modulair tafelsysteem (dat noemen ze het Modular Egg Workspace) en diverse accessoires (lijstje volgt hieronder) waarmee we direct aan de slag konden. Onze tuin was er helemaal klaar voor en binnen 15 minuten stond het ei op zijn plek, achterin de tuin onder een overkapping. We hebben heel bewust voor deze plek gekozen zodat alles goed beschermd is tegen weer en wind. Maar doordat het tafelsysteem brede wielen heeft, kunnen we ‘m ook heel makkelijk de tuin in rijden wat ideaal is voor feestjes of als je op een andere plek wilt gaan koken.

Wat is nou precies een Big Green Egg?

De Big Green Egg is een kamado, de naam die Japanners 3.000 jaar geleden al gaven aan een traditionele, houtgestookte klei-oven. Amerikaanse soldaten ontdekten de kamado begin vorige eeuw en namen hem als souvenir mee naar huis. In de loop der tijd is deze oven doorontwikkeld en geperfectioneerd tot de Big Green Egg die we nu kennen. En daar is veel vooruitstrevende techniek bij komen kijken, want zelfs NASA is er met hun keramische technologie bij betrokken geweest.

Ik noem mijn Big Green Egg bewust geen barbecue, want daarmee zou ik ‘m ernstig tekort doen. Het is wel een buitenkooktoestel waarmee je kunt grillen, bakken, koken, stoven, roken en slow cooken. Dit is mogelijk omdat de Big Green Egg een temperatuurbereik heeft van 70 – 350 graden, en die temperatuur kun je ook nog eens eng nauwkeurig reguleren…ik vind dat echt zo geniaal, regelmatig doe ik een huppeltje van blijdschap als het me weer is gelukt.

Dat je écht kunt koken met de Big Green Egg heb ik zelf ook al ontdekt. Er zijn tegenwoordig dagen bij dat ik mijn kookplaat en oven binnen niet meer aanraak. Ik heb zelfs al 3 dagen achter elkaar alleen maar gekookt in mijn ei. Van kip grillen tot stoofpotjes, van garnalen roerbakken op de plancha grill tot muffins bakken en zelfs Surinaamse bami heeft mijn Mr. er al in gemaakt (wat echt geniaal smaakt trouwens). Belangrijk daarbij is wel dat je een aantal basis accessoires in huis moet halen, waarmee je de kooktechnieken goed kunt toepassen. Daarover hieronder meer.

Maar eerst nog, wat is nou het grote geheim achter de Big Green Egg? Waarom zou je dit ei in je tuin, patio of op het balkon willen neerzetten? Ik kan nu allemaal mooie dingen gaan typen hier over het unieke keramiek dat de warmte weerkaatst, waardoor een luchtstroom ontstaat die ingrediënten en gerechten extra mals maakt. En over de perfecte luchtcirculatie waardoor voedsel op de gewenste temperatuur gelijkmatig gaart. En dat ‘ie prachtig is om te zien, wat dat is ‘ie.

Maar wat mij echt groot fan heeft gemaakt is het volgende. Wij hebben jarenlang getwijfeld om een Big Green Egg aan te schaffen, omdat we ‘m best prijzig vonden ‘voor een barbecue’. En daar namen we de verkeerde afslag in ons denken, want je mag de Big Green Egg absoluut niet vergelijken met een gewone barbecue. Het is een compleet buitenkooktoestel waar je gemakkelijk drie keer in de week mee kunt koken. En de gerechten die er vanaf komen zijn echt fenomenaal van smaak. Vroeger marineerden we kippenvleugels, stoken de barbecue aan en legden die op het rooster. Als we goed op dreef waren grilden we ook nog wat garnalenspiesen, paprika en maiskolven en dat was het dan. Nu zijn we écht aan het koken en hebben we ’s ochtends al plezier bij het nadenken over wat we er ’s avonds mee gaan doen. Kunnen we ook buiten koken als het regent of koud is. En ik ontdek allemaal nieuwe culinaire mogelijkheden. Zoals verse vis roken, taart bakken, vlees stoven en de lekkerste pizza’s bakken. Echt, had ik dit jaren geleden maar geweten!

Welke Big Green Egg is voor jou geschikt?

Er zijn zeven verschillende modellen van de Big Green Egg. Van de Mini (die je ook makkelijk mee kunt meenmen), Small (handig voor een kleine tuin, patio of op het balkon), MiniMax, Medium, Large, XLarge tot 2XL. Die echt indrukwekkend is qua grootte en verschijning, maar die je waarschijnlijk eerder zult gebruiken als je professioneel buiten kookt. Belangrijkste is dat er voor ieder type mens en behoefte wel een model beschikbaar is. Ga naar een van de verkooppunten en bekijk ze allemaal eens goed, dan ontdek je welke voor jou het meest geschikt is.

Wij hebben gekozen voor de Big Green Egg Large, wat ook het meest populaire lid is van de BGE-familie. Je hebt ruimte genoeg om voor 8 personen te koken (maar ik heb inmiddels ook al een BBQ-feestje gegeven voor 20 personen en dat ging ook prima) en voor dit model zijn ook de meeste accessoires beschikbaar waardoor je er een alleskunner van kunt maken. Nog even de specificaties op een rij:

 • Grillrooster: diameter van 46 cm
 • Kookoppervlak: 1.688 cm2
 • Gewicht: 73 kg
 • Hoogte: 84 cm
 • Prijs: € 1.450,-

Geef jezelf een workshop cadeau!

Wij hebben bij Big Green Egg een workshop gekregen voordat ons ei kwam. Achteraf gezien was dat de beste voorbereiding voor ons nieuwe avontuur. Want zeker als je nooit met een kamado of Big Green Egg hebt gekookt is dat echt essentieel. Zo ontdekten we dat aansteken echt heel anders (en veel makkelijker) gaat en dat onze firestarter wel weg kon.

Maar we leerden ook het verschil tussen direct (rooster direct op het vuur) en indirect (van je BGE een oventje maken) koken. De tips van de Big Green Egg expert Peter waren eigenlijk heel simpel, maar zo doeltreffend. Hij heeft bij mij echt de basis gelegd waarmee ik vooruit kan. En heel simpel: het zou zonde zijn als je door onwetendheid niet alles uit je Big Green Egg weet te halen, dus geef jezelf (en je partner, want het is leuk om samen te doen) een Big Green Egg workshop cadeau.

Zo maak je van een Big Green Egg een buitenkeuken

Wij wilden naast de Big Green Egg ook werkruimte creëren zodat we echt buiten konden gaan koken. Daarvoor keken we eerst naar een acacia tafel waar je de Big Green Egg in kunt zetten. Maar daarna ontdekten we dat ze een modulair tafelsysteem hebben, wat het Modular Egg Workspace heet. Je kiest voor een basis framewerk en kunt dat vervolgens helemaal naar eigen wens uitbouwen met frames, werkbladen gemaakt van roosters, rvs of acacia hout. Je kunt daarmee je buitenkeuken recht maken (zoals wij hebben gedaan), maar ook in een hoekje maken. Ziet er niet alleen geweldig mooi uit, maar is ook nog eens super praktisch en goed te onderhouden.

Met deze accessoires zijn wij begonnen

Natuurlijk kun je gewoon gelijk aan de slag als je ‘alleen’ de Big Green Egg hebt gekocht. Maar er zijn wel een aantal accessoires die ik je echt zou adviseren om erbij aan te schaffen:

convEGGtor + convEGGtor basket

Met de convEGGtor bouw je de Big Green Egg heel makkelijk om tot oven. Door deze op de keramische binnenring te plaatsen heb je een warmteschild dat ervoor zorgt dat de houtskoul geen direct warmte uitstraalt. Dat zorgt vervolgens weer voor een langzaam garinsproeces. Perfect voor slow cooking en het garen van vis, schaal- en schelpdieren.

Baking Stone

Met de pizzasteen kun je pizza, brood en zelfs appeltaart bakken in je Big Green Egg. Combineer ‘m met de convEGGtor of leg ‘m direct op het rooster.

Cast Iron Grid

Oftewel het gietijzeren rooster wat ik echt een van de grootste essentials vind geworden. Ja, er zit een roestvrijstalen rooster standaard in de Big Green Egg waarmee je ook alles kunt, maar gietijzer heeft het vermogen om veel heter te worden. Hierdoor krijg je perfect dichtgeschroeid vlees waardoor de sappen veel beter bewaard blijven. En wat denk je van die perfecte grillstrepen op je vlees, vis of groenten? Die krijg je hiermee voor elkaar. Tip van Peter (dé Big Green Egg expert): Leg een burger op de Cast Iron Grid en laat de grillstrepen ontstaan. Til daarna de burger op (draai nog niet om) met een spatel, draai deze een kwartslag en leg de burger dan weer neer. Zo krijg je de perfecte grillruitjes. Het is even oefenen, maar dan heb je het onder de knie. Vergeet niet om de gridd lifter erbij te bestellen, daarmee kun je super handig je bloedhete roosters optillen en uit de Big Green Egg halen. Dit wil je namelijk echt niet met je handen (zelfs niet met handschoenen) doen en daarnaast heb je daardoor ook niet het risico dat je ‘m per ongeluk uit je handen laat vallen op de vuurring. Is loeizwaar namelijk en daardoor kan je vuurring barsten.

Cast Iron Plancha Griddle

Ik heb regelmatig ook kleine ingrediënten die je niet op een rooster kunt leggen en daarvoor is deze gietijzeren plancha grillplaat echt ideaal. Je hebt een geribbelde kant om bijvoorbeeld garnalen, coquilles of gesneden groenten te bakken. En op de platte kant kun je pannenkoeken of eieren bakken.

Cast Iron Skillet

Ik heb wat met gietijzer, is inmiddels wel duidelijk denk ik. Deze gietijzeren skillet is multifunctioneel. Je kunt er een hele kip op zetten in een houder (lekt de boel niet door), maar ook groenten of vlees in laten smoren. Terwijl je het ook kunt gebruiken om snel de boel dicht te schroeien. Een ovenschotel of appeltaart maken? Is deze ook perfect voor.

Een Dutch Oven, oftewel een grote gietijzeren pan, is ook heel makkelijk. Zeker als je weet dat je er ook veel stoofschotels, soepen of andere complete maaltijden in wilt gaan maken.

Wat is nog meer erg handig?

Een digitale kerntemperatuurmeter en handschoenen zou ik zeker aanschaffen. Qua handschoenen zijn de EGGmitt’s ideaal. En natuurlijk tools als een knijptang, spatel en kwastje. Om je grillrooster, convEGGtor en baking stone goed schoon te houden is de Grid Scrubber heel fijn.

Naast bovenstaande accessoires zijn er nog tig accessoires beschikbaar, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Mijn advies: begin gewoon met de basis en koop in de loop der tijd iedere keer iets nieuws bij als je een nieuw kookplan hebt. Zo doe ik het ook! Mijn volgende plan is dat ik paella op de Big Green Egg wil maken en daarvoor ga ik de gecombineerde paella/wokpan aanschaffen. Hier vind je alle accessoires op een rij.

Nog een laatste tip voor een extra lekkere smaak: experimenteer eens met houtsnippers die je door je houtskool mengt of er overheen strooit. Het geeft je gerechten een karakteristiek rokerige smaak:

  • Apple: voor vis, varkensvlees en gevogelte
  • Cherry: voor vis, lamsvlees, alle soorten wild, eend en rundvlees
  • Pecan: voor pittige rookgerechten en klassieke barbecuegerechten
  • Hickory: voor fruit, noten, rundvlees en alle soorten wild

Over brandstof, aansteken en temperatuur reguleren

Weet je nog, dat ik in het begin vertelde dat ik vroeger nooit een barbecue aanstak? Eigenlijk vond ik het gewoon eng, omdat ik het voor mijn gevoel slecht kon controleren.

Nou ik kan je verklappen, die angst is volledig voorbij. Want ik vind tegenwoordig niets zo leuk dan het zelf aansteken van onze Big Green Egg! Ik had het al een paar keer alleen gedaan toen de Mr. thuis was en deed het vervolgens een keer helemaal in mijn eentje tijdens een kookdag. Ik stond om 09.00 uur ’s ochtends in mijn pyjama buiten. Beetje de oude kolen opzij schuiven met een tang (die hoeven er namelijk echt niet uit volgens Peter, gewoon ruimte maken voor de nieuwe kolen) en deed de houtskool erin tot de rand. Vervolgens stak ik een aanmaakblokje aan en plaatste die tussen de kolen. Eén aanmaakblokje vond ik genoeg voor het braden van mijn kip en langzaam zag ik de vlammen verschijnen. Bijna therapeutisch voelde het toen ik in de vlammen staarde met een kopje koffie in mijn hand.

Lang verhaal kort, zie je eenmaal de kolen gloeien dan kan de deksel pas dicht. De reggulator bovenin en de luchtregelaar beneden zet ik dan altijd helemaal open zodat de temperatuur omhoog kan gaan tot de gewenste temperatuur. Is de temperatuur eenmaal daar dan schuif ik de reggulator of dicht of op een kiertje. De luchtregelaar onderin ongeveer halverwege. Hoe minder zuurstof erbij komt (en hoe meer je deksel dicht laat, dat is essentieel), hoe constanter de temperatuur blijft. En zoals ik al eerder aangaf, die blijft eng nauwkeurig op dezelfde temperatuur. Tip voor als je de Cast Iron Grid hebt: laat die ook rustig mee opwarmen. Inmiddels heb ik de Big Green Egg in 15 tot 20 minuten aangestoken, dan voel ik me echt een koningin.

Tip voor het bijvullen tijdens het koken: nooit zomaar nieuw houtskool op de oude strooien, want dan wordt het onderin de Big Green Egg extreem heet wat slecht is voor het toestel. Daarom altijd eerst de oude houtskool opzij schuiven zodat je ernaast de nieuwe kolen kunt strooien.

Wil je tussentijds de temperatuur naar beneden hebben, omdat deze te hoog is opgelopen bijvoorbeeld, schuif dan zowel de reggulator als de luchtregelaar dichter of helemaal dicht. Als er geen lucht meer bijkomt, dan zal de temperatuur ook automatisch dalen. Houd dan wel de deksel dicht. En pas sowieso op als je deksel open doet bij zeer hoge temperaturen. Doe dat rustig en in etappes. Want als je bij 300 graden de deksel in één keer open trekt dan schroei je al je haartjes op je armen weg. Dat is en niet fijn en het stinkt ook zo.

Last but not least: houd zoveel mogelijk de deksel dicht! Natuurlijk mag je ‘m openen om iets erop te leggen of eraf te halen. Maar ga niet rustig staan kijken of open iedere 5 minuten de deksel om te kijken ‘of je kip al gaar is’. Want zo gaat je temperatuur enorm schommelen, wat niet ten goede komt aan het gerecht.

Qua brandstof gebruiken we trouwens de Premium Lump Charcoal van Big Green Egg zelf. Dit is een mix van eikenhout en hickory. Deze kolen bereiken snel een hoge temperatuur en houden die ook lang vast. En om de houtskool aan te steken gebruiken we ook de aanmaakblokjes (Charcoal Starters) van Big Green Egg. Deze bestaan uit geperste houtvezels, zonder chemische toevoegingen, waardoor je geen (zwarte) walm of penetrante geur van petroleum krijgt. Je gebruikt 1 aanmaakblokje voor low & slow cooking tot 3 aanmaakblokjes voor als je serieus gaat grillen.

Dat was ‘m dan, mijn allereerste blog met alle tips voor Big Green Egg beginners. Een artikel dat vast nog niet compleet is en waar ik nog dingen aan ga toevoegen in de loop der tijd, maar dat is helemaal oké. Ik ben er wel van overtuigd dat je met deze info een goede basis hebt om ook waanzinnig lekker te gaan koken buiten, en met heel veel plezier. Inmiddels heb ik ook al aardig wat Big Green Egg recepten gepubliceerd en hier op de site van Big Green Egg vind je ook enorm veel receptinspiratie. Geniet van het koken!

Bewaar deze tips op Pinterest!

Wil je deze tips opslaan zodat je ze later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Mijn Big Green Egg tips voor beginners. NIet alleen een barbecue maar een outdoor kitchen. Ik dacht te kunnen barbecuen, maar rr ging een wereld voor mij open. Lees al mijn tips en informatie.

Tekst: Francesca, Foto’s: Francesca, DeedyLicious en The Lemon Kitchen

De Big Green Egg Large en het tafelsysteem heb ik gekregen van Big Green Egg. De overige accessoires hebben we zelf aangeschaft. Mijn review en dit artikel zijn onafhankelijk en gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer