Mijn tips voor het prachtige Duitse eiland Rügen

Het eiland Rügen in het Noorden van Duitsland, waarvan ik het bestaan nog niet wist tot een aantal maanden geleden, trok gelijk mijn aandacht toen ik er online een aantal foto’s van bekeek na een uitnodiging van Duitsland Toerisme. De grillige kustlijnen, ongerepte natuur, pittoreske dorpjes en ligging aan de Oostzee spraken me enorm aan. Dus ik pakte mijn spullen en reisde onlangs voor 4 dagen naar het Duitse schiereiland om daar, vooral op culinair vlak, alles te ontdekken.

En wat een feest werd dat! Ik verklap nog niet teveel over de rest van mijn artikel, maar ik ben echt een beetje verliefd geworden op dit prachtige eiland. De relaxte sfeer, de mensen, het eten, de natuur, het uitzicht, zo kan ik nog wel even doorgaan. Af en toe lijkt het alsof het vluchtige, snelle leven van tegenwoordig volledig voorbij is gegaan aan de inwoners van dit eiland. Op Rügen heerst er rust, hebben mensen aandacht voor elkaar en zijn de kleine details belangrijk. Dat zie je terug in de schoonheid (op alle vlakken) van het eiland, de bouwstijl van de huizen, gesprekken met inwoners die je voert en het eten. Er wordt heel veel aandacht aan het eten geschonken en laat ik daar nou bijzonder blij van worden!

Rügen, waar ligt het en hoe kom je er

Zoals gezegd is Rügen een eiland in het Noorden van Duitsland. Het is het grootste eiland van Duitsland en behoort tot de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Via de Hanzestad Stralsund rijd je het eiland op via de 2 kilometer lange Strelasundbrug. Hartstikke handig, je hoeft dus niet over te varen. Het eiland is 52 km lang en 41 km breed, heeft een totale oppervlakte van circa 925 km2 en heeft ongeveer 75.000 inwoners.

Je kunt op verschillende manieren naar het eiland reizen. Met je eigen auto bijvoorbeeld (afstand vanaf Utrecht is 700 km), wat ik zou aanraden aangezien deze op het eiland wel erg handig is. Je kunt ook met de trein reizen tot aan Stralsund en daar een auto huren. Je reserveert vooraf een auto die je naast het station kunt ophalen en je rijdt vrijwel direct de brug over naar het eiland. Binnen 45 minuten reed ik van Stralsund naar Sellin in het Zuidoosten van Rügen. Je kunt ook met het vliegtuig, maar dat zou ik niet direct aanraden. Er zijn geen rechtstreekse vluchten vanaf Nederland naar Rügen en dan zou je bijvoorbeeld naar Laage moeten vliegen. Vanaf daar moet je dan alsnog ongeveer 100 km reizen naar het eiland, niet ideaal dus.

Welk deel van het eiland heb ik gezien?

Tijdens mijn bezoek beperkte ik me tot de driehoek Sellin – Sassnitz – Poseritz. Vooral aan de oostkust tussen Sellin, Binz en Sassnitz heb ik veel gezien. Van de prachtige kustlijn die ik aanschouwde op de Seebrücke in Sellin tot aan het indrukwekkende voormalige nazi bolwerk in Prora en nog veel meer. Zijn jullie klaar voor al mijn tips? Uiteraard heb ik overal ook een eettip aan toegevoegd. Want eten kun je bijzonder goed hier.

Tip 1: Wandel door Sellin en proef een traditioneel ‘fishbrötchen’

Sellin is een heerlijke badplaats met een uitgestrekt zandstrand en kenmerkende architectuur door de mooie, witte huizen. Parkeer je auto op een van de parkeerplaatsen (let op, overal betaald parkeren) en wandel op je gemak door dit charmante dorp. Begin op de Seebrücke en bekijk het badhuis waardoor je even kunt proeven van vroegere tijden. Hier kun je trouwens ook een prima kopje koffie drinken. Via de brug kun je ook het strand op. Na de strandwandeling loop je de Wilhelmstraße in waar veel leuke winkeltjes te vinden zijn.

Rügen ligt aan de Oostzee waar veel vis wordt gevangen, zoals bijvoorbeeld Ostseeflunder en Ostseehering. Traditioneel worden hier veel fishbrötchen gegeten. Een knapperig broodje met gebakken vis, wat groen en een lekkere saus. Ik wist niet zo goed wat ik me erbij moest voorstellen en bestelde er eentje bij Pension Glückswinkel in Sellin. De keuze qua vis was reuze!

Ik ging uiteindelijk voor Ostseehering en schrok in eerste instantie toen het broodje geserveerd werd. Op mijn vis lag namelijk een halve ui in ringen en die leken rauw. Maar wat bleek na de eerste hap, het broodje was echt zalig! De vis wordt eerst gepaneerd en gebakken en daarna nog een paar dagen gemarineerd in een mengsel met azijn. Dit zorgt ervoor dat de vis sappig blijft. De witte ui was of eerst geblancheerd (of een andere soort die ik niet ken) en smaakte heel mild. In combinatie met de saus was het echt top en ik at het broodje achter elkaar op. Aanrader! Ik dronk er trouwens sap bij van duindoornbessen, dat is daar een ding. Kom ik later in de tips nog op terug.

Tip 2: Bezoek Binz en eet in de leukste kantine ooit

De tweede mooie badplaats die ik bezocht was Binz. Ook hier is de grandeur van vroeger nog duidelijk zichtbaar. Met een prachtig strand met daarop de kenmerkende rieten stoelen en een pier waarop je een mooi uitzicht hebt. Hier vind je een grotere winkelstraat dan in Sellin en zelfs een winkel waar je allemaal producten kunt kopen die gemaakt zijn van de duindoornbes. Die ze daar zo mooi ‘het antwoord van Rügen op de kiwi’ noemen. Want de duindoornbes is enorm gezond en lekker. Ze maken er likeur, thee, snoepjes, chocolade, chutney en nog veel meer lekkers mee. Heerlijke food souvenirs voor thuis!

In de avond at ik bij Canteen Binz wat hoort bij het Hotel Vier Jahreszeiten. In dit laagdrempelige restaurant eet je met elkaar aan lange tafels en het is fantastisch ingerich. Er is een kleine kaart en iedere dag een wisselend driegangenmenu op basis van het seizoen. Vooraf at ik een perfect bereidde koolsalade met crostini, als hoofdgerecht een zalige gehaktbal met puree, sjalot, mosterd en gestoofde koolrabi met wortel, bieslook en room. Mijn diner eindigde met een panna cotta. Totaal 3 gangen voor slechts € 19,-, hele goede prijs-kwaliteitverhouding!

Tip 3: Bezoek het onafgemaakte nazi hotel in Prora en sluit af met kaffee und kuchen

Net buiten Binz vind je Prora. Hier begon Hitler ooit aan zijn grote droom, het bouwen van een mega hotel voor 20.000 vakantiegangers. Kilometerslang hotel wat nooit is afgemaakt, alleen het skelet is in de nazitijd gebouwd. Enorm indrukwekkend vond ik het en ik werd er een beetje stil van. Een stuk geschiedenis wat ik zeker zou bezoeken, er is ook een museum te vinden.

Inmiddels worden delen van Prora herontwikkeld, wat er precies gaat komen was me niet helemaal duidelijk. Maar in het midden vond ik een klein cafeetje waar je koffie kunt drinken met kuchen erbij. Dat is ook precies wat ik deed na mijn wandeling om even bij te komen van alle indrukken.

Wil je na je bezoek nog iets bezichtigen? Dan is het Naturerbezentrum Rügen (vlakbij Prora) een aanrader. Hier is een tentoonstelling en kun je het boomtoppenpad volgen. Halverwege het pad beklim je de toren waar je een waanzinnig uitzicht hebt over het eiland.

Tip 4: Wandeling door National Park Jasmund met zelfgemaakte kuchen halverwege

Bij Sassnitz vind je het National Park Jasmund waar je een prachtige wandeling kunt maken door de oeroude beukenbossen en de indrukwekkende krijtrotsen kunt bezichtigen. Als je je auto parkeert aan de Weddingstraße, loop je daarna heel gemakkelijk het park in wat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Er zijn twee hoofdroutes, een dwars door het bos. De route die ik nam op de heenweg, omdat me die zo mooi leek. Maar stiekem vond ik dat een beetje eng in mijn eentje in de vroege ochtend. Ik had er geen rekening mee gehouden dat het park zo groot zou zijn. Na een paar kilometer kwam ik aan bij het Welterbeforum en toen was mijn onrust gelijk verdwenen. Op deze rustplek kun je even bijkomen van je wandeling, wat drinken en een stukje zelfgemaakte kuchen eten (die zalig was!). Er is ook een klein museum waarin je meer leert over het beukenbos.

Op de terugweg nam ik de bekendere route langs de kust en wat was dat mooi! Het uitzicht is fenomenaal en ik genoot met volle teugen. Ergens halverwege vind je houten trappetjes naar benden (staat aangegeven) en aan het einde kom je op het strand waar je de krijtrotsen kunt bezichtigen. En dat zou ik zeker doen.

Trek gekregen na je wandeling? Stop dan op de terugweg even bij Bäckerei Peters in Sassnitz waar een gigantisch assortiment aan broodjes te vinden is. Ik at er een kom heerlijke pompoensoep met uienquiche, top!

Tip 5: Rijd de mooie route van Sellin naar Poseritz en proef een unieke cheesecake

Vanaf Sellin kun je binnendoor langs de kust naar Poseritz rijden, wat ik zo’n mooie route vond. Je blijft je verbazen door het prachtige uitzicht, glooiingen in het landschappen en de pittoreske dorpjes waar je doorheen rijdt.

Eenmaal aangekomen in Poseritz is een bezoek aan Rügener Inselfrische echt een aanrader. Deze zuivelfabriek/melkerij heeft een eigen winkel waar je alle zuivelproducten kunt kopen, maar ze hebben er ook een klein restaurant bij. Waar je onder andere cheesecake kunt eten van hun eigen kwark en dat is echt een unieke ervaring. Super was deze. Proef ook zeker even hun eigen melk en citronen molke!

Tot slot: hier verbleef ik en waarom ik nog een keer terug wil

Tijdens mijn bezoek sliep ik in het Cliff Hotel Rügen wat gelegen is op een klif in Sellin. Een karakteristiek hotel waar je goed slaapt en heerlijk ontbijt. Prima uitvalsbasis voor een weekend op het eiland als je veel op stap bent.

De gemiddelde leeftijd was wel wat hoger en daarom zou ik het niet direct aanraden voor gezinnen met kinderen. En dat noem ik bewust, omdat ik het eiland echt geweldig vind voor een gezinsvakantie. Door de gemoedelijke sfeer, heerlijke stranden en de vele activiteiten die er te doen zijn. Ik wil daarom zeker nog een keer terug met mijn mannen! Maar dan zou ik eerder kiezen voor een pension of een leuk vakantiehuisje, waarvan je er veel kunt vinden op Rügen. Misschien maken we er wel een roadtrip van met ook een bezoek aan Denemarken. Want vanaf Rügen kun je ook overvaren naar Denemarken, hoe tof is dat.

Dankjewel Duitsland Vakantieland voor deze kennismaking met Rügen, ik heb er enorm van genoten!

Bewaar de reistips op Pinterest!

Wil je deze reistips opslaan zodat je ze later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Dit is een samenwerking met Duitsland Vakantieland. Lees hier mijn disclaimer.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Mijn tips voor het prachtige Duitse eiland Rügen”

 1. Graag nog meer weten over het eiland, heb geen vervoer qua auto, hoe kom ik er dan?

  1. Je kunt vanuit Nederland met de trein en dan eindig je in Stralsund. Vanuit Stralsund kun je ook met de trein naar Rügen (Bergen). Op het eiland zelf is ook openbaar vervoer, maar dat heb ik zelf niet gebruikt. Ik had een auto gehuurd in Stralsund.

   1. Een prachtig reisverslag. Mijn complimenten. Wij zijn er 2x geweest en gaan er zeker nog een keer naar terug. Je verteld het perfect. Krijg zin om zo weer te gaan maar weet uit ervaring dat je dit beter in de zomer kunt doen. En met de auto. Rij door Mecklenburg Vorpommern ( een bundesstaat) en dan vooral via de Oostzee kust. Een perfecte vakantie.
    Overigens

 2. Wat een heerlijk artikel. Wij gaan begin mei met de auto naar Rügen waar we in Binz een huisje hebben gehuurd voor een week. We werden helemaal enthousiast bij het lezen en zien van de prachtige foto’s. En goed te horen dat het eten zo lekker is. Daar gaan we zeker ook voor.

 3. Hoi Francesca,
  Wat een ontzettend leuke tips heb je hier gegeven! Wij (mijn zoon en ik) zijn momenteel op Rügen en hebben veel gehad aan jouw tips, en Rügen is inderdaad een prachtig eiland, een echte aanrader! Vandaag is onze laatste dag en we gaan weer genieten!

 4. Van mijn dochter kreeg ik je tips doorge-appt. Ik ben nu p Rugen on Binz en ga zeker een keer naar de canteen van de 4 jaargetijden. Leuke site heb je. Wij hebben de hele reis met de trein gemaakt via een Interrailkaart voor bejaarden (!). Te krijgen via Treinreiswinkel. We waren eerst on oa Munchen en Berlijn. Groet Marianne Juffermans

 5. Prachtig artikel wat ons nog meer heeft geënthousiasmeerd om naar dit eiland te komen. We zijn opzoek naar een geschikte accommodatie voor een gezin met drie kinderen en hond.
  Is het eiland überhaupt hondvriendelijk? We willen graag op loopafstand van het strand zitten. Accommodatie voor twee weken in het hoogseizoen, liefst
  Tussen de 1800 en 2500 euro

  1. Wij zijn net terug en mijn dochter had een heel schattig appartement gereserveerd voor 4 personen en evt slaapbank in woonkamer in Neuendorf, vlak bij Putbus en 200 meter van het haventje van Lauenbach met een leuk terrasje en enkele restaurantjes. We hadden een schitterend uitzicht op de Oostzee met wel honderden zwanen. We mochten gebruik maken van de tuin en het strandje( met de trap naar beneden). Hierbij hoorde een bootje waar je mee naar het nabijgelegen eilandje Vilm konden roeien. Dit alles via airB&B (Steffi) voor 40 euro per nacht!!! De wandeling over de kliffen van Wedding (Sasnitz) naar Koningsstuhl is echt een aanrader. Je kunt terug met de bus.

Reacties zijn gesloten.